OL-håpets «drømmekott»: Her ser han for seg medalje i Paris

1 month ago 24



Liggende i et solarium i et bortgjemt kott «simulerer» bokseren Omar Shiha (25) suksess i Paris-OL.

Publisert: 29.07.2024 06:51

Mandag går 17:06 mandag starter Shiha sitt OL med åttedelsfinale mot Bakhodir Jalolov fra Usbekistan.

Det er altså den regjerende olympiske mesteren i super tungvekt-klassensuper tungvekt-klassenVektklassen starter med 92 kilo som minstevekt og har ingen maksvekt. , som også har VM-gull fra 2019 og 2023.

Dermed blir det den tøffeste åpningen Omar fra Oslo kunne fått, men når VG møter ham på trening et par måneder før det smeller er han forberedt på «alt».

Det vil være en enorm overraskelse dersom Shiha hamler opp med Jalolov mandag kveld, men da er han i så fall helt i verdenstoppen.

 Omar Shiha gleder seg til å posere med det norske flagget i Paris. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Jeg mener 50 prosent handler om det mentale spillet, og jeg må være fokusert hele tiden, forklarer Shiha.

Han legger seg til rette i et gammelt solarium, og det er plassert i «bøttekottet» som brukes til oppbevaring av gammelt utstyr og skrot.

Her inne ser han for seg, ved hjelp av mentaltrener og «altmuligmann» Johnny Carlsen, at det blir medaljejubel i Frankrike.

For i tillegg til all den fysiske treningen, så har Omar Shiha steppet opp den mentale biten.

– Har du visualisert at du tar OL-medalje?

– Ja – vi gjorde det her om dagen, sier Omar og smiler selvsikkert.

Han var 19 år første gang han trente i lokalene til Oslo Bokseklubb (OBK) på Jordal, men det var først fra 21 års alder han virkelig begynte å satse for fullt sammen med trener Max Mankowitz.

– Jeg kom til Norge for å studere, men hadde bokset mye da jeg bodde i Egypt, sier Omar som har norskegyptisk mor og egyptisk far.

– Det er så stort for meg å kjempe med det norske flagget. Det er her jeg er født. Jeg er norsk, med egyptisk bakgrunn.

1 av 3Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det begynner å bli lenge siden Norge hevdet seg i olympisk boksing. For nøyaktig 100 år siden tok Otto von Porat Norges eneste boksegull da han ble tungvektsmester i Paris.

Sjeldent

12. mars kvalifiserte både Omar og Sunniva Hofstad seg til sommerens leker. Jørn Johnsen var forrige norske bokser i OL da han deltok i 1996, mens Ole Klemetsen var et medaljehåp i 1992, og endte på femteplass.

Etter seks OL uten norsk deltagelse i boksing lyktes det endelig – og det med to utøvere.

Det er 16 boksere i hver klasse, og man er sikret OL-medalje med to seirer, ettersom det deles ut to bronsemedaljer i hver vektklasse.

Trangt økonomisk

Edelt metall i Paris vil snu opp ned på livet til Shiha.

Han har økonomiutdannelse fra BI, men har foreløpig valgt å satse på boksekarrieren. Ironisk nok er det nettopp økonomi som er den største utfordringen når det kommer til satsing.

– Det er nesten umulig å kombinere jobb og toppidrett. Jeg håper det skal ordne seg med sponsorer fremover, sier Shiha optimistisk.

Enn så lenge får han det til å gå rundt med støtte fra OBK i tillegg til at han jobber deltid som vekter.

Det blir også litt ekstrainntekt når han stiller opp når bokseklubben arrangerer utdrikningslag. Kommende brudgommer er helt uvitende frem til det er minutter igjen til de skal opp i ringen mot godt trente boksere på høyt nivå.

Mens VG er på besøk er det en «stakkar» fra Tønsberg som får kjørt seg i tre runder mot Shiha – til stor begeistring for kompisene i utdrikningslaget.

 Joe (t.h.) fra Tønsberg skal snart gifte seg, men først må han igjennom tre runder mot Omar Shiha i bokseringen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

For Shiha er boksingen stort sett blodig alvor, og han vet godt at små detaljer kan bli avgjørende. Og det er der mentaltreningen kommer inn.

Vi er tilbake i bøttekottet. For utenforstående kan det ligne på hypnose, men Carlsen kaller det visualisering.

– Opplegget har jeg utviklet selv. Jeg har drevet med mentaltrening, og tilpasset dette til boksere som Alexander Hagen og Kevin Melhus, forklarer Carlsen.

1 av 3Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Omar ligger på ryggen med øynene lukket og hendene hvilende på brystkassen. Beroligende musikk strømmer ut av høyttaleren.

Så begynner Carlsen å lese opp hva bokseren skal se for seg for å falle helt til ro.

Etter noen minutter kommer de til essensen:

«Dette er kampdagen, du kjenner deg sterk både fysisk og psykisk. Du kjenner at du er i kampmodus, at du er en fighter, at du er helt klar.»

Carlsen fortsetter med rolig stemme å fortelle hva som skjer, og alt handler om å få et positivt mønster inn i hodet til Shiha.

Storvokste Shiha ligger helt rolig og puster dypt mens de «går igjennom» alle de tre rundene i en tenkt kamp.

 Alba, «barnebarnet» til boksetrener Max Mankowitz, er fast inventar i Oslo Bokseklubb. Her måler Omar Shiha krefter med den firbeinte kompisen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

«Gongongen går, du har en god følelse og takker motstanderen og hans team for kampen. Dere blir kalt ut til midten av ringen. Du hører speakeren roper at du har vunnet, og kjenner den gode følelsen når dommeren løfter din arm i været. Det ble seier ... Nyt den følelsen av seier», sier Carlsen før de avslutter seansen.

  • Alt fra OL ser du på Max!

Gir trygghet

Bokseren gnir søvnen ut av øynene mens han reiser seg og oppsummerer:

– Dette opplegget passer meg veldig fint, og setter meg i kampmodus og gjør at jeg trener bedre.

– Det gir meg trygghet, og er ekstra bra å gjøre jevnlig inn mot et OL der det blir masse distraksjoner. Det blir et viktig redskap for å holde fokus, sier han og slår fast:

– Målet er jo medalje, og dette kan kanskje gi meg det lille overtaket jeg trenger for å klar det!

PS! Sunniva Hofstad skal i aksjon to dager senere.

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article