OL-elven skaper usikkerhet: – Litt tragisk

1 month ago 24



Høyt bakterienivå, sterke strømmer og avlyste treninger. Gullhåpet Kristian Blummenfelt og treneren er usikre på om det er riktig å ha OL-konkurranser i elven Seinen.

 Bildet er tatt søndag i startområdet til svømmedelen av OL-triatlonen. Eiffeltårnet skimtes i bakgrunnen. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB
  • Yasmin Sunde Hoel, VG

    Yasmin Sunde Hoel, VG

Publisert: 28.07.2024 20:36

– Hvis det blir gode verdier, syns jeg det skal være svømming i Seinen. Men det er jo litt tragisk at de har plassert det et sted hvor det er så 50–50, sier Blummenfelt.

– Da kunne de hatt det langs kysten, for det er jo andre idretter her som har konkurranser andre steder enn Paris. Hvis det blir svømming, blir det en suksess. Hvis det ikke blir det, er det en fiasko, legger han til.

Den 30 år gamle bergenseren har kommet til Paris som regjerende OL-mester i triatlon.

 Kristian Blummenfelt foran nettopp Seinen i Paris. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Han håper å forsvare gullet, selv om han er litt mer usikker på hvilken form han er i denne gangen.

Men før konkurransen på tirsdag, er det uansett Seinen som er det aller største samtaletemaet.

Triatletene skal etter planen ha den 1500 meter lange svømmedelen av konkurransen i elven som bukter seg gjennom Paris. Triatlon består av 40 kilometer sykkel og ti kilometer løping i tillegg til svømmingen.

  • Alt av OL ser du på MAX

Men Seinen er kjent for to ting: Sterke strømmer og skittent vann – med høye verdier av bakterier og E.coliE.coliE.coli-bakteriar (Escherichia coli) er ei fellesnemning for bakteriar som finst naturleg i tjukktarmen hos alle menneske og varmblodige dyr. Dei aller fleste bakteriane fører ikkje til sjukdom, men har ein viktig funksjon for fordøyinga. EHEC er ein E. coli-bakterie som i enkelte tilfelle kan gje alvorleg sjukdom. (Kilde: Helsenorge).

Søndag måtte triatlontreningen i elven avlyses fordi det ble målt for høye bakterieverdier etter mye nedbør de siste dagene.

I tiden før lekene har det blitt gjort en stor jobb for å rense opp i elven.

– Og det er jo et veldig fint konsept, sier Blummenfelt.

Men han og treneren Olav Aleksander Bu er likevel betenkte før tirsdagens konkurranse.

Olav Aleksander Bu

Trener for Kristian Blummenfelt

– Det er en ikonisk rute, og Seinen er ikonisk, men om det er riktig plass å svømme, det er jeg litt usikker på. Det er en løype som er veldig publikumsvennlig, men kanskje ikke så veldig utøvervennlig, sier Bu.

– Hvorfor ikke?

– Primært på grunn av bakteriene, som er det mest bekymringsverdige. Men også på grunn av strømningsforholdene.

Treneren spår at de sterke strømmene kan påvirke konkurransen mye.

– Under test-konkurransen i fjor, så vi dårlige svømmere som kom helt i første gruppe, og gode svømmere som kom relativt langt nede. Det er med på å skape en X-faktor som vanligvis ikke er der, sier Bu.

– Kunne vanlige og utrente folk ha svømt trygt i de strømmene?

– Jeg tror de aller fleste hadde slitt med å svømme mot strømmen, i alle fall i dag. Det er mer vann i elven nå og sterkere strøm. Det er ventet å gå ned de neste dagene, men den er fortsatt betydelig, sier Bu.

Dersom verdiene ikke skulle bedre seg, har arrangøren valget mellom å utsette konkurransen til 2. august eller å arrangere triatlonen som et duatlon – uten svømming.

– Det blir i så fall en fiasko, sier Blummenfelt.

Landslagstrener Arild Tveiten forteller at laget etter råd fra leger har frisket opp enkelte vaksiner, blant annet mot difteri, før de skal i elven. Han velger å stole på at arrangøren har kontroll.

– De virker sikre på at det blir svømming der, sier han.

 Norske Vetle Bergsvik Thorn er også regnet som en medaljeutfordrer i OL. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Anne Deschamps i organisasjonskomiteen til Paris2024, sier det er lite grunn til bekymring.

– Med den værmeldingen vi har sett for de neste 48 timene, er vi trygge på at vannkvaliteten blir mye bedre. Kvaliteten i Seinen er generelt blitt mye bedre, sa hun på en pressekonferanse søndag.

Norge har to gullkandidater i herrenes triatlon. I tillegg til Blummenfelt, er det ventet at Vetle Bergsvik Thorn kan gjøre det skarpt.

25-åringen forstår godt at arrangøren så gjerne vil ha konkurransen i Seinen.

– Bare å kunne ha en konkurranse midt i sentrum av Paris, er ganske spesielt. Det er spektakulære omgivelser. Det er ikke mange som kan si at de har konkurrert oppover Champs-Élysées og rundt omkring i Paris med Eiffeltårnet i bakgrunnen, sier Thorn.

Triatlon for herrer holdes førstkommende tirsdag klokken 08.00. Dagen etter skal kvinnene konkurrere, der Norge stiller med Solveig Løvseth og Lotte Miller.

Mandag 5. august er det blandet stafett.

Read Entire Article