Økt press mot fylkesordfører i storm - misnøye med nettskole

1 week ago 14



Kortversjonen

  • Emilie Mehl, John Christian Elden og lokal Sp-leder kjemper mot nedleggelse av videregående skoler i Innlandet.
  • Elden hevder prosessen må stoppes for å vurdere lovligheten.
  • Mehl frykter skolenedleggelser vil skade sårbare elever.
  • Thomas Breen mener prosessen må fortsette, tross motstanden.

Høyesterettsadvokat Elden representerer skoleaksjonister i Skjåk, Lom og Nordre Land (Dokka vgs.). Han sier det er helt nødvendig at Kunnskapsdepartementet (KD) setter nedleggings-prosessen på pause.

– Våre klienter er dypt bekymret for konsekvensene dette vedtaket vil ha for barnas utdanningsfremtid. Det er avgjørende at barnets beste blir satt i forgrunnen i denne prosessen, noe som til nå ikke ser ut til å ha vært tilfelle, sier advokat John Christian Elden.

Les også: Mitt forslag til Mehl er å gå av

 Elden advokatfirmaHYRET AV AKSJONISTER: John Christian Elden er en av Norges mest kjente advokater. Foto: Elden advokatfirma

Breen: Må gå sin gang

Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) som representerer flertallet for skolenedleggingene, mener prosessen må gå sin gang samtidig med at KD sjekker om vedtaket er lovlig fattet.

Men han ønsker ikke å kommentere John Christian Eldens inntog i saken.

– Ingen kommentar utover at dette følger helt normale prosedyrer, skriver han til VG - og henviser til den forestående lovlighetskontrollen av vedtaket om ny skolestruktur.

Elden skriver på vegne av sine klienter at å gi vedtaket oppsettende virkning ikke bare er en mulighet, men en nødvendighet for å sikre at lovlighetskontrollen blir meningsfull.

 Martin Leigland, SpELEV OG MINISTER: Kristian Rustad fra Skjåk går på vg1 bygglinjen på vgs i Lom. Han fikk mange spørsmål fra en nysgjerrig Emilie Mehl på skolebussen onsdag. Foto: Martin Leigland, Sp

Justisminister Emilie Mehl (Sp) er helt på linje med Elden og aksjonistene Hanna Skjåkødegaard (Lom/Skjåk) og Morten Normann (Nordre Land/Dokka) i spissen.

Mehl er sterkt mot skolenedleggelsene. Hun er spesielt opptatt av hva sårbare elever risikerer å miste.

– At man skal erstatte foreldre og familieliv med voksenkontakter og henvise ungdom til å kun sitte hjemme foran en skjerm, er kanskje det mest meningsløse i mine øyne, skriver Mehl.

På busstur med Kristian (16)

– Noen klarer seg fint på hybel, men ikke alle. Jeg er redd for større forskjeller og at flere vil falle utenfor med dette vedtaket, skriver Mehl på Facebook fredag.

Onsdag satt hun sammen på skolebussen med Kristian Rustad (16) som nå går vg1 bygg på vgs i Lom.

Neste år må han søke seg bort til Våler eller Lillehammer - og trolig hybeltilværelse fordi vgs i Lom blir nedlagt.

– Det er jo trist. Det har jo vært oversøking her. Og elevtallet her ville jo bare ha økt, sier Kristian til VG.

Han har bursdag fredag, og er ute sammen med kompiser. Planen er at flere av medelevene og kameratene samles på vg2 på Våler mye lenger øst i fylket - eller på Lillehammer.

 Martin Leigland, SpPÅ BUSSTUR: Justisminister Emilie Mehl fra Innlandet har måttet tåle kritikk for at hun blander seg bort i skolestruktursaken i hjemfylket. Bildet er fra bussturen mellom Skjåk og Lom onsdag. Foto: Martin Leigland, Sp

Emilie Mehl viser ingen tegn på å legge bort engasjementet i saken tross fylkesordfører Thomas Breens anbefaling om at hun går av som justisminister.

Nettskole hjemme?

Breen svarer slik på VGs spørsmål om funksjonshemmede vgs-elever i Lom og Skjåk i fremtiden skal tilbys nettbasert skole:

– Når det gjelder enkeltvedtak blant våre 11700 elever, så må det håndteres av våre fagfolk. Det kan vi politikere ikke kommentere, svarer Breen.

Han har hatt møte med ordføreren i Skjåk om problemstillingen, og anbefalt å ta tidlig kontakt fra de involverte med administrasjon for dialog før søknad om enkeltvedtak.

Ditt syn på de seks nedleggelsene av videregående skoler og skolesteder i Innlandet?aFullt forståelig når elevtallet er synkende i årene fremover.bHelt uforståelig. Videregående skole har en svært viktig funksjon i distrikts-Norge.cJeg kan forstå at noen må legges ned, men ikke alle - og ikke så raskt som til skolestart 2025.

– Hvor bekymret er du for større forskjeller og at flere kan falle utenfor videregående opplæring etter skolenedleggelsene?

– Vi har om lag 1000 elever på hybel i dag. De klarer seg litt bedre enn de som bor hjemme. Dette henger nok også sammen med at en del ønsker studietilbud vi ikke klarer å tilby alle steder. Derfor er nok mange som bor på hybel godt motiverte, svarer Breen.

Han minner om at i vedtaket om ny skolestruktur også er lagt opp til både økonomisk og sosial støtte til alle som bor på hybel.

– Når vi nå får ytterligere 50-60 til på hybel skal vi legge til rette for enda tettere oppfølging enn det vi har i dag, lover fylkesordføreren.

– Breen bør gå

Hans forslag om at Innlandets «egen statsråd» Emilie Mehl bør trekke seg som justisminister etter innblandingen i skolesaken, har fyrt opp lokale Sp-folk i fylket.

 PrivatTREKLØVER: Odd-Amund Lundberg flankert av Innlandets to statsråder, justisminister Emilie Mehl og finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Privat

Gruppeleder Odd-Amund Lundberg i Ringsaker Sp reagerer også på at Breen har snakket om planlegging av enda flere skolenedleggelser i en podcast.

– Når han nå i tillegg lover flere skolenedleggelser på videregående nivå fremover, så tenker jeg at nok er nok.

Det er trist å se at fylkesordføreren gjør alt han kan for at det grønn/røde fylket Innlandet skal bli blått, sier Lundberg.

– Tenker det er på tide at Breen melder overgang til Høyre, og i tillegg går av som fylkesordfører. Vi trenger politikere som har ambisjoner om å utvikle, ikke avvikle, sier Lundberg.

Thomas Breen er forelagt Lundbergs budskap, men ønsker ikke å kommentere Ringsaker-politikerens uttalelser.

Read Entire Article