Stadig flere nordmenn tar i bruk kunstig intelligens på arbeidsplassen, men noen landsdeler ligger langt foran andre. Det er bekymringsfullt at de regionale forskjellene er så store.
Oslo er fortsatt i førersetet, mens Midt-Norge og Sørlandet ligger langt bak når det gjelder å ta i bruk AI på arbeidsplassen. Det viser KPMGs ferske undersøkelse for 2025. Her ser vi at 17 prosent av de som jobber i Oslo svarer at de i stor grad bruker generativ AI på jobben. Det samme sier 12 prosent av befolkningen i Nord-Norge. Til sammenligning svarer bare 7 prosent det samme i Midt-Norge. Mens Sørlandet, Vestfold og Telemark ligger på 9 prosent. På Østlandet oppgir 14 prosent at de bruker mye AI på jobben.
Det er likevel bekymringsfullt at forskjellene er så store. Risikoen er at vi får et digitalt utenforskap mellom regionene. Hovedstaden har et klart forsprang, blant annet på grunn av høyere konsentrasjon av kunnskapsintensive næringer, bedre digital infrastruktur og flere arbeidsgivere som investerer i ny teknologi. Vi ser også at de unge går i front. I aldersgruppen under 30 år svarer 23 prosent at de bruker AI i stor grad. For de i 40-årene er tallet 7 prosent.
Bare 8 prosent av ansatte i offentlig sektor sier de bruker AI i stor grad, mot 14 prosent i privat sektor. KPMG mener dette tyder på ulikt tempo i omstilling og investeringsvilje. Offentlig sektor må omstille seg i mye større grad enn i dag. Potensialet for effektivisering og bedre tjenester er stort. Det er langt igjen til digitaliseringsministerens mål om at 80 prosent av det offentlige skal ta i bruk AI i løpet av 2025.
Offentlig sektor må omstille seg i mye større grad enn i dag.
Undersøkelsen viser også at frykten for å miste jobben på grunn av AI er størst på Sørlandet, i Telemark og Vestfold. Her svarer 19 prosent at de er bekymret. I Midt-Norge gjelder det 16 prosent, mens bare 11 prosent sier det samme i Nord-Norge. På Østlandet er tallet 14 prosent.
Det er lett å forstå denne bekymringen. Men utviklingen gir også helt nye muligheter for omskolering og kompetanseheving. Alle regionene har potensial til å ta større plass i det digitale skiftet. Men det krever satsing på kompetanse og innovasjon, og det må starte nå!
Tom Einar Nyberg,
partner i KPMG og leder for Data, AI og ny teknologi