Offentlig beklagelse til NS-barna

1 month ago 20



Publisert: 26.07.2024 07:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Mandag 22. juli spurte Emil Røegh-Schieldrop: «Hvorfor har ikke NS-barna fått en offentlig beklagelse fra staten?»

Det har mange andre grupper som har lidd uskyldig, fått. I forbindelse med regjeringens offisielle unnskyldning til «tyskerjentene», ga Solberg-regjeringen følgende løfte i 2018:

«Barn av NS-medlemmer hadde en vanskelig oppvekst på grunn av sine foreldres handlinger. I en utredning gjort av holocaustsenteret, kommer det frem at mange NS-barn opplevde en rekke uformelle sanksjoner. Barna tilhørte en gruppe som ble kollektivt stigmatisert i etterkrigstiden. Men vi vet ikke nok om myndighetenes behandling av barna. Derfor vil regjeringen her lyse ut et forskningsprosjekt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Forskningsoppdraget skal lyses ut i høst.»

Det skjedde ikke noe den høsten, men etter at «Vennetreff for NS-barn» gjentatte ganger hadde etterlyst en slik rapport, fikk vi et møte i departementet i 2021. Etter det ble oppgaven gitt til Lars-Erik Vaale, som leverte sin «Rapport om myndighetene og NS-barnene i Norge etter 1945. Utredning på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet» i februar 2023.

Siden har intet skjedd, til tross for at vi har purret.

Leif- Runar Forsth

Rolv Olsen

Inger Cecilie Stridsklev

Kontaktpersoner for «Vennetreff for NS-barn»

Read Entire Article