Oda Elise Strandås opplevde økt livskvalitet ved å skape et personlig hjem. Eksperter støtter at godt interiør kan gi mental helsegevinst.

Publisert 21.05.2025 11:11
Studier har vist at et ryddig og estetisk tiltalende hjem kan ha en positiv innvirkning på mental helse og generell velvære, ifølge interiørekspert Boris Miller.
Han er lektor og fagansvarlig for interiørdesign og romarkitektur ved Fagskolen Kristiania.
Lektoren viser blant annet til en amerikansk studie der kvinner som beskrev hjemmene sine som rotete og uorganiserte hadde høyere stressnivåer enn dem som beskrev hjemmene sine som ryddige og organiserte.
Én av dem som mener det å legge en innsats i hjemmet har økt livskvaliteten hennes, er Oda Elise Strandås fra Mo i Rana.

– Det skal være greit å være hjemme. Siden jeg er en person som er veldig glad i å være hjemme, så er det jo viktig at det gjenspeiler det jeg liker av farger og dekor, sier Strandås.
Et personlig hjem
30-åringen flyttet tilbake til Mo i Rana etter studietiden i Trondheim. Sammen med mannen kjøpte hun et gammelt hus i nord for totalrenovering.
– Jeg merket at jo lenger jeg bodde i Trondheim, jo mer hadde jeg lyst til å dra derfra, sier Strandås.
I sitt nye hus har hun store vinduer med utsikt til naturen rundt. I tillegg har hun lagt ned mye krefter i oppussingen.
– Hjemmet mitt skal minne meg om plassene jeg liker å være på, og tingene i livet som gjør meg glad, sier Strandås.

JORDFARGER: Strandås har valgt farger som gir henne positiv energi. Foto: Oda Elise Strandås

NATUR: I stua har Strandås har satt inn ekstra vinduer. – Det er viktig for meg å kjenne på roen og stillheten. Det gjør at jeg har det bedre, sier Strandås. Foto: Oda Elise Strandås

GJORT DET SELV: Kjøkkenet er ett av rommene Strandås og mannen har pusset opp. Her har de valgt varme toner og eik for et naturlig preg. Foto: Oda Elise Strandås
Eksempelvis har hun valgt farger hun liker, og hengt opp bilder av dyr.
– Jeg er veldig glad i grønn. Det minner meg om skogen og uteområdet. Så vi har litt grønt, en del jordfarger og litt gult, sier hun.
Se før og etterbilder fra huset til Strandås lenger ned i saken!

PERSONLIG: – For å gjøre det litt personlig har jeg prøvd å velge enten bilder jeg har tatt selv, eller motiver som har en betydning for oss, sier Strandås. Foto: Oda Elise Strandås

DYR: Strandås er glad i dyr, og har valgt å pryde veggene sine med interessen. Foto: Oda Elise Strandås

FOTOGRAF: Strandås er også hobby-fotograf og har tatt dette bildet selv. Bildet henger i gangen. Foto: Oda Elise Strandås

STAR WARS: Strandås og mannen er Star Wars-fans. Bildet er en gave fra en god venninne som har malt det selv. Foto: Oda Elise Strandås
Hun råder andre som vil gi huset sitt et oppsving å gjøre det samme.
– Velg ting du liker, ikke bare det som er trendy, sier hun.
Farger påvirker humøret
Rådet fra hobby-fikseren er nok ikke så dumt.
Både lektor Miller og interiørarkitekt Saba Lordejani fra Intro Ark sier personlig preg på hjemmet kan påvirke livskvaliteten.

– Du vil føle deg mer komfortabel og hjemme i et rom som føles autentisk og personlig, sier Miller.
– Folk som bruker tid på å gjøre hjemmet sitt mer personlig, for eksempel gjennom dekor, farger og møblering, rapporterer en bedre følelse av velvære, sier Lordejani fra Intro Ark.

Hva som oppleves som komfortabelt er forskjellig fra person til person, men enkelte ting er felles for mange, ifølge interiørarkitekten.
– Naturmaterialer som eik, furu, terrasso og stein, samt grønne planter som bidrar til godt inneklima, kan gi indre ro, sier Lordejani.
Hun peker også på at fargene som omgir oss kan påvirke humøret.

ENERGI: Farger som hvit og lys gul kan gi en følelse av optimisme og glede, ifølge lektor Miller. Her fra en bolig Intro Ark har jobbet med å innrede. Foto: Tina C. Gogstad / Intro Ark

AVSLAPPENDE: Mørke farger kan gi en følelse av ro og intimitet, ifølge lektor Miller (se faktaboks). Her fra en bolig Intro Ark har jobbet med å innrede. Foto: Tina C. Gogstad / Intro Ark
– Forskjellige fargenyanser fremkaller ulike assosiasjoner som påvirker humøret vårt. Opplevelsen av fargen varierer fra person til person, og kan være avhengig av oppvekst, kultur og alder, sier eksperten.
Veiledning i farger
Lyse farger:
– Farger som hvit, lys gul, lys blå og pastellfarger kan skape en følelse av romslighet, lys og energi. Disse fargene kan bidra til å løfte humøret og gi en følelse av optimisme og glede, ifølge Boris miller.
Mørke farger:
– Mørke farger som mørk blå, mørk grønn, grå og svart kan gi en følelse av ro og intimitet. De kan også virke beroligende og avslappende, men hvis de brukes i overflod, kan de noen ganger føles tunge og deprimerende, sier Miller.
Varme farger:
– Farger som rød, oransje og gul kan stimulere energi og varme. De kan være gode valg for rom hvor man ønsker å fremme aktivitet og sosial interaksjon, som stuer og kjøkken, sier lektoren.
Kalde farger:
– Farger som blå, grønn og lilla kan ha en beroligende effekt og kan være gode valg for soverom og kontorer hvor man ønsker å fremme avslapning og konsentrasjon, sier Miller.
Kilde: Boris Miller, Fagansvarlig interiør ved Fagskolen Kristiania
Lordejani anbefaler folk som skal fargesette hjemmet sitt å bli oppmerksom på hvilke farger de selv assosierer med ulike opplevelser.
Det siste hun peker på som viktig for trivselen er lys.

PLANTER: Grønne planter kan gi indre ro, mener interiørarkitekt Lordejani. Her fra en bolig Intro Ark har jobbet med å innrede. Foto: Tina C. Gogstad / Intro Ark

LYS: Det kan være lurt å tenke på lys når man utformer hjemmet sitt, ifølge Lordejani. Her fra en bolig Intro Ark har jobbet med å innrede. Foto: Tina C. Gogstad / Intro Ark
– Lys gir liv og varme til hjemmet, og bør dermed prioriteres, sier interiørarkitekten.
Bo sosialt
Hva som gir lykke og trivsel er subjektivt og varierer fra person til person, understreker Miller. Noen mennesker kan føle seg lykkelige selv om de ikke legger stor vekt på å ha et pent og pyntelig hjem, fortsetter han.
– For dem kan andre faktorer, som sosiale relasjoner, fritidsaktiviteter eller personlig frihet, være viktigere for deres lykke, sier Miller.
Lykkeforsker Caroline Ditlev-Simonsen sier det som står mest sentralt når det gjelder lykke, er sosiale forhold og relasjoner.
– Sånn sett kan det være bra å bo slik at man kan være sosiale, sier hun.

Men også Ditlev-Simonsen mener det er viktig for lykkefølelsen å bo under forhold man trives i. Hun sier det gjelder å finne en stil man liker selv.
– Å ha bidratt til hjemmet sitt, for eksempel ved å skru sammen møbler eller male, kan være en positiv opplevelse. Hvis man gjør det sammen med noen man kjenner, er det også sosialt, sier Ditlev-Simonsen.
Hun mener det gir mestring å se og minnes hva man har fått i hjemmet sitt.
Har blitt lykkeligere
Og nettopp det kjenner Strandås på.
– Det som er mest givende med oppussingen, er å kunne se tingene man har ønsket seg komme til live, sier hun og fortsetter:

GAMMEL: Slik så trappen ut da Strandås tok over huset. Foto: Oda Elise Strandås

NY: Trappen måtte byttes ut og Strandås fikk hjelp av en lokal trappeleverandør. Foto: Oda Elise Strandås

GAMMELT: Dette rommet var et soverom da Strandås flyttet inn. Foto: Oda Elise Strandås

NYTT: Rommet ble gjort om til et bad under oppussingen. Det er nå ett av Strandås favorittrom. (Bildet er tatt fra en annen vinkel) Foto: Oda Elise Strandås

I ENDRING: Husets fasade fikk seg en oppsving, og en gammel altan ble revet. Foto: Oda Elise Strandås

NY: En ny, mindre altan er det nyeste på huset, ifølge Strandås. Den ble bygget i 2024. Foto: Oda Elise Strandås
– At tegningene og alt vi har sittet og planlagt blir innenfor det vi hadde tenkt. Det er veldig artig å gjøre noe til sitt eget, sier hun.

– Tror du at du har fått bedre livskvalitet av legge en innsats i å skape et koselig hjem?
– Ja, det vil jeg si.
Ekspertenes råd til oppussingen
Lektor Boris Miller og Interiørarkitekt Saba Lordejani har flere råd til dem som ønsker å gi huset sitt et oppsving.
– Alle kan bli gode til å innrede, begynner Lordejani.
1. Gjør grundig research på hva det er du trives med. Det er viktig å fokusere på ting som kan gi hjemmet ditt et personlig preg. Du skal skape et hjem du trives i, og det er du som vet best, sier hun.
2. Start i det små, med et prosjekt om gangen. Hjemmet ditt skal skape ro. Om du pusser opp store deler av hjemmet og samtidig går på noe budsjettsmell, vil det bli alt annet enn en hyggelig opplevelse. Start for eksempel med å male tak, vinduskarmer, dør eller vegg, foreslår Lordejani.
3. Lag deg gjerne et konsept før du setter i gang slik at du er sikker på at du får en rød tråd gjennom prosessen, sier interiørarkitekten.
Miller omtaler det å innrede som en profesjon som læres opp, på lik linje med andre profesjoner.
– På samme måte som et godt stykke musikk må inneholde riktige elementer, så er det med innredning. Om du skal totalrenovere er rådet mitt å snakke med en profesjonell innreder. I tillegg til at de vil hjelpe deg med å forstå dine ønsker, vil de hjelpe deg med budsjett, sier Miller.
Hvis du likevel gjør jobben selv har lektoren følgende råd:
1. Start med selvrefleksjon: Ta deg tid til å reflektere over hva som virkelig gjør deg glad. Hva liker du å gjøre når du har fritid? Hva gir deg energi og får deg til å føle deg oppfylt? Skriv ned dine tanker og følelser for å få en klarere forståelse av hva som betyr mest for deg.
Kilder: Saba Lordejani og Boris Miller.