Nytt håp for PCOS-kvinner: – Et gjennombrudd

1 month ago 26



«Hæ, hva er det?», er det de fleste svarer når de hører om diagnosen som rammer omtrent 15 prosent av kvinner i fertil alder.

På den lange listen over symptomer på polycystisk ovariesyndrom (PCOS) står blant annet uregelmessig menstruasjon, kviser, økt hårvekst, vektoppgang og ufrivillig barnløshet. 

Nå kan en malariamedisin ha positiv effekt på kvinner med sykdommen.

Vanskelig å bli gravid

PCOS er den vanligste hormonelle forstyrrelsen blant kvinner og diagnostiseres ved eggblærer på eggstokkene, og høyere konsentrasjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron. 

Denne kombinasjonen kan blant annet gjøre det vanskelig å bli gravid.

Ann Helen Brendehaug var 18 da hun fikk påvist PCOS. Da visste hun ingenting om den hormonelle lidelsen, og har siden den gang opplevde å bli møtt av leger som ikke koblet symptomene hennes til diagnosen.

– Jeg var tekstbok-eksempelet, og fikk et brennende behov for å dele informasjon og endre systemet.

 Privat
2021: Ann Helen Brendehaug grunnla PCOS Norge i 2021 sammen med Regine Vinnes (t.v.). Foto: Privat

I dag er hun 39 og leder for pasientforeningen PCOS Norge. For fire år siden måtte hun bruke prøverørsbefruktning for å bli gravid. 

Nå viser en fersk studie at stoffet artemisinin, som brukes i malariamedisin, som kanskje kan gi håp.

Stoffet skal ifølge tester på mus, rotter og et lite antall mennesker, hatt lindrende effekt fordi det reduserer produksjonen av de mannlige kjønnshormonene i eggstokkene.

Malariamedisinen er også testet på 19 kvinner med PCOS. De tok medisinen i tolv uker, og opplevde reduserte symptomer. 

12 av 19 kvinner fikk regelmessig menstruasjon etter behandlingen. Noe som gjør det enklere å bli gravid. 

Likevel mener overlege og klinisk lektor ved Avdeling for Kvinnesykdommer, Graviditeter og Fødsel ved Herlev Hospital, Pernille Fog Svendsen at studien ikke er stor nok til å kunne konkludere om det er en effekt. Det sa hun til Forskning.no, som omtalte studien først.

– Gjennombrudd

Eszter Vanky er overlege og professor på Kvinneklinikken ved NTNU. Hun mener malariamedisin og artemisinin mot PCOS virker veldig lovende.

– Dette er kjempeviktig og er et gjennombrudd. Forskningen har tidligere gått langsomt, men bare det siste året har det vært en eksplosiv økning.

Likevel påpeker hun at medisinen ikke kan hentes av PCOS-pasienter på apoteket i morgen.

– Det er en første studie, så det er fortsatt en lang vei å gå. Men det som er fint med artemisinin er at den har vært brukt på mennesker i lang tid, og har derfor en kjent sikkerhetsprofil.

 NTNU
GOD HJELP: Eszter Vanky mener den nye «Internasjonale, evidensbaserte veilederen for utredning og behandling av PCOS 2023» er til god hjelp for leger og gynekologer. Foto: NTNU

Sammenlignet med andre behandlinger av PCOS, som p-piller, laser, Wegovy og prøverørsbehandling, mener Vanky malariamedisinen kan være en mer effektiv enn flere av alternativene. 

«No big deal»

For Ann Helen Brendehaug er den nye studien viktig fordi det per i dag ikke finnes en medisin som behandler rotårsaken i samme grad.

– I dag behandler vi symptomer, for eksempel med diabetesmedisin. Derfor virker denne studien lovende, og jeg er spent på arbeidet videre.

Brendehaug mener et av hovedproblemene for PCOS-pasienter i Norge er at det er store nasjonale forskjeller i behandlingstilbudet. 

– Hvordan du blir møtt, når du får diagnosen og type behandling avhenger av hvor i landet du bor og den enkelte lege. 

Brendehaug ser på dette som et stort problem, og peker på kunnskap i helsesektoren som en årsak.

 Privat.
HVERDAG: Selv etter over 20 år med diagnosen er PCOS noe som påvirker Ann Helen Brendehaug hver dag. Foto: Privat.

– Informasjonen finnes, det er utarbeidet gode veiledere om PCOS. Men informasjonen når ikke nødvendigvis ut, verken til befolkningen eller helsevesenet. 

Hun legger til at mange trolig har opplevelsen av at diagnosen sees på som «no big deal» på legekontoret, samtidig som det er en rekke alvorlige tilleggssykdommer forbundet med diagnosen, som man lett kan forebygge gjennom livsstilsgrep om man har kunnskap.

– Det er snakk om hvor lenge vi lever, og hvor gode liv vi har.

Lang vei å gå

Eszter Vanky forteller at det er liten tvil om at det er flere som får påvist diagnosen PCOS i dag enn tidligere.

Hun peker på tre årsaker:

– Kvinner har fått mer kunnskap via media og sosiale medier. I tillegg tror jeg flere kvinner i dag har mer alvorlige symptomer enn før, da overvekt og fedme forverrer symptomene, og derfor oppsøker lege hyppigere. Den siste årsaken er at leger har blitt mer bevisst på de ulike symptompresentasjonene av PCOS. Men her er vi ikke i mål.

Vanky mener det er flere problemer der helsesektoren svikter PCOS-pasienter.

– Både når det gjelder forståelsen av problemene og dialog mellom pasient og lege, der informasjon er viktig. Det er betydelig forskjell i behandlingstilbud avhengig av hvor i Norge du bor. Det er absolutt et forbedringspotensial.

Ikke kjent

Helsedirektoratet, ved divisjonsdirektør Hilde Myhren, er ikke kjent med at det er et stort sprik i behandlingstilbudet av PCOS.

– PCOS er en kjent problemstilling. Fagmiljøet (Legeforeningens fagmedisinske forening) har utarbeidet en veileder som gir anbefalinger om utredning, behandling og oppfølging. Veilederen er nylig oppdatert.

 Per Haugen / TV  2
DIVISJONSDIREKTØR: Hilde Myhren er divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Foto: Per Haugen / TV 2

Etter det Helsedirektoratet er kjent med følger det norske fagmiljøet veilederen i hovedsak.

Når det gjelder malariamedisinen mener Myhren det er en positiv utvikling.

– Det er positivt at det forskes på bedre behandlingsalternativer for sykdommen. Helsedirektoratet er ikke kjent med malariamedisinens virkning på PCOS og fertilitet. En eventuell systematisk kunnskapsoppsummering i fremtiden vil kunne bidra til å svare på om malariamedisin vil være en anbefalt behandling for PCOS.

Forebygging

I dag er Ann Helen Brendehaug mor til to barn. En jente på fire, og en gutt på to. 

 Privat
BARN: Brendehaugs eldste barn ble til via prøverørsbehandling. Det yngste ble til på «gamle måten». Foto: Privat

Hun opplyser at barna hennes har stor risiko for å utvikle helseutfordringer på grunn av hennes diagnose.

– Har du en søster eller en mor med PCOS har du økt risiko for å få sykdommen selv. Forskning fra Sverige viser også at gutter som har en mor med PCOS har økt risiko for å utvikle overvekt i barndommen.

Derfor mener hun det er viktig med forebygging allerede nå, der hun har et råvarebasert og balansert kosthold i fokus. 

Read Entire Article