Nye bevis i Besseberg-saken: Har fått russisk uttalelse

7 hours ago 6



Anders Bessebergs (79) nye forsvarere har innhentet skriftlige uttalelser fra to russiske skiskyttertopper.

Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Anders K. Christiansen, VG

    Anders K. Christiansen, VG

Publisert: 24.04.2025 12:43 | Oppdatert: 24.04.2025 12:58

Det ble klart under den andre dagen av ankesaken mot Besseberg torsdag.

Den tidligere IBU-presidenten ble i fjor dømt til fengsel i tre år og én måned for grov korrupsjon. Da vitnet hverken Viktor Maigurov eller Sergej Kusjtsjenko. Begge er tidligere topper i både Det internasjonale og det russiske skiskytterforbundet.

Nå skal begge ha avgitt en skriftlig uttalelse som vil bli lest opp i retten i løpet av de kommende ukene.

– Hvordan gikk dere frem for å fremskaffe disse uttalelsene?

– Vi sendte en epost og fikk svar, sier advokat Fredrik Berg til VG utenfor sal K31 i sentrum av Oslo.

Han og Ruth Haile Tesfazion er Bessebergs nye forsvarere i ankesaken.

Fredrik Berg

Bessebergs forsvarer

– Hva er relevansen og troverdigheten i det som blir uttrykt skriftlig?

– Det er ikke det beste beviset, det hadde vært bedre om de møtte opp her i retten. Men når man ikke har det, så må man prøve å få tak i det man kan.

– Hva vil de uttrykke gjennom uttalelsene?

– Vi skal lese de erklæringene senere, men jeg tenker at det gir et bedre bilde av hva slags personer det er snakk om, mener Berg.

Klokker og prostituerte

Påtalemyndigheten i saken mener Viktor Maigurov og Sergej Kusjtsjenko bidro til å koble Anders Besseberg med russiske prostituerte ved flere anledninger.

 Her holder Besseberg klokken han har fått av Sergej Kusjtsjenko (bak). Russeren har uttalt seg skriftlig til nordmannens forsvarere. Foto: NordicFocus / NordicFocus

Kutschenko er også sentral i Besseberg-saken ettersom det skal være han som ga nordmannen en Omega-klokke verdt 195.000 kroner.

Besseberg nekter for korrupsjon både når det er snakk om klokker, jaktturer, en leasingbil og russiske kvinner.

Han innrømmer likevel en seksuell relasjon til en russisk kvinne som heter Eva - både i 2016 og 2018.

– Men det anføres herfra at den relasjonen var en god, gammeldags flørt. Det har ikke noe med prostitusjon å gjøre. Vi er heller ikke enige i at Maigurov var en russisk myndighetsperson på dette tidspunktet (statsadvokaten bruker denne ordlyden, journ. anm.). Han var 1. visepresident i IBU, sa Ruth Haile Tesfazion i retten torsdag.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Hun fortsatte:

– Besseberg er sjokkert over at det er tatt ut tiltale for dette og at han ble dømt for det. Det har ingenting i en straffesak å gjøre. Det var en flørt. Det er et sårbart tema for Besseberg, men han velger å forklare seg om dette punktet i lagmannsretten.

Ny strategi

Anders Bessebergs (79) nye forsvarere stiller kritiske spørsmål ved hvor grensen går for korrupsjon.

Det ble raskt klart da advokat Fredrik Berg holdt sin innledning i Borgarting lagmannsrett torsdag morgen.

– Vi skal finne ut hvor grensen går for straff ved ulovlig smøring. Det er en kamp som Anders Besseberg er klare for, og ønsker å ta, sa Berg.

Han snakket deretter om det han kalte «skyggesaker». Det handler om anklager mot Besseberg som ikke er konkrete temaer i tiltalen fra Økokrim, men som likevel danner et bakteppe for historien om den tidligere idrettslederens fall:

– Juks, doping og mottak av penger: Dette er påstander mot Besseberg som det ikke er grunnlag for. Det er feil og det finnes ikke beviser. Besseberg er rett og slett uskyldig. Men for ham sitter dette som flekker som ikke lar seg vaske av.

Ved siden av ham i sal K31 sitter den tiltalte Anders Besseberg. Han hadde vært president i Det internasjonale skiskytterforbundet i 26 år da han måtte gå av i 2018.

 Her er en av klokkene Besseberg er tiltalt for å ta imot. Denne har en verdi på 195.000 kroner. Foto: Christian Thorkildsen / VG

Fredrik Berg snakket mye om grensegang og norm i sin innledning torsdag morgen.

– Her er det snakk om lange vennskap som kombineres med jakt, men hvor  det også er en grad av roller. Kan det være sånn at venner som også har stillinger som krysses og som gir hverandre fordeler, automatisk driver med korrupsjon? spurte Berg.

Han svarte deretter selv:

– Vi må ikke skape en norm her i lagmannsretten som ikke passer til verden der ute.

Lytt til podkastserien «Skandalepresidenten»:

Ankesaken mot Anders Besseberg startet i Borgarting tingrett i går, onsdag.

Besseberg ble bedt om å reise seg da dommeren stilte spørsmål ved hvorvidt han erkjenner straffskyld.

– Nei, svarte Besseberg høyt og tydelig.

Deretter tok aktor, Marianne Djupesland, ordet. Hun snakket om en unik straffesak i norsk sammenheng. Og om en tidligere idrettsleder som hun mente hadde en autoritær lederstil i IBU.

 Statsadvokat Marianne Djupesland. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Vi vil føre bevis for at tiltalte mottok bestikkelser fra én nasjon, Russland, sa Djupesland.

Hun fortalte om en økonomisk gevinst for Besseberg på rundt 1,7 millioner kroner.

Dømt i fjor

Det har gått et år siden Besseberg ble dømt til ubetinget fengsel for grov korrupsjon. Tingretten mente 79-åringen hadde tatt imot utilbørlige fordeler i løpet av årene som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Sentralt i dommen sto mottak av luksusklokker, eksklusive jaktturer, russiske prostituerte og en leasingbil som Besseberg kunne benytte gratis.

Forsvarer Fredrik Berg tegnet et annet bilde torsdag morgen. Han snakket blant annet om den tidsperioden Besseberg styrte internasjonal skiskyting.

Og han spilte av TV-klipp som viste hvordan tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre i sin tid tok imot fem afghanske tepper, som han måtte levere tilbake uten at saken fikk ytterligere konsekvenser.

– Ser dere godt etter, og er villige til å høre, tror jeg dere vil se en ganske sta og arbeidsom mann av den gamle skolen, som gjorde så godt han kunne med de betingelsene han ikke valgte, men som han fikk, sa Berg - med henvisning til Anders Besseberg.

Read Entire Article