Akkurat nå
Påtalemyndigheten mener Philip Manshaus (27) fortsatt er tilregnelig. Nå har de tatt ut en ny tiltale og mener han må dømmes til fortsatt forvaring.
I 2019 drepte Philip Manshaus sin adoptivsøster og angrep en moské i Bærum. I 2020 ble han dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 14 år.
Det har imidlertid hele tiden vært knyttet sterk tvil til Manshaus’ psykiske helse. Forsvarer Unni Fries argumenterte for eksempel for frifinnelse o hovedforhandlingen fordi hun mente det var tvil om Manshaus’ tilregnelighet.
I mars 2023 leverte hun en begjæring om gjenopptagelse til Gjenopptakelseskommisjonen. Da sa Fries at Manshaus var blitt innlagt på psykiatrisk sykehus med en alvorlig psykoselidelse.
Og i mars i 2024 ble det klart at saken mot ham skal gjenåpnes. Samtidig sa Fries at Manshaus nå tar avstand fra sine tidligere holdninger og meninger.
Problemstillingen for Oslo tingrett, etter at saken er gjenopptatt, er derfor hvorvidt Philip Manshaus var strafferettslig tilregnelig da han drepte stesøsteren sin og deretter tok seg inn i Al- Noor Islamic Centre i Bærum.
Ny tiltale
Nå har påtalemyndigheten tatt ut ny tiltale. Statsadvokaten holder fast på at Manshaus var tilregnelig da han begikk drapet og angrepet i moskeen.
Det er derfor tatt ut tiltalebeslutning med forbehold om påstand om forvaring, subsidiært er det tatt høyde for dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.
– Etter å ha innhentet flere opplysninger og vurdert saken på nytt, er det påtalemyndighetens syn at det ikke er grunn til å vurdere tilregnelighetsspørsmålet annerledes nå enn da saken ble behandlet i tingretten i 2020, sier statsadvokat Trude Antonsen til Aftenposten.
Unni Fries, som forsvare Manshaus, vil ikke kommentere den nye tiltalen.
Ny vurdering
To sakkyndige, oppnevnt av Gjenopptakelseskommisjonen, konkluderte i fjor med at Manshaus var psykotisk da han i 2019 gjennomførte drapet og angrepet.
Kommisjonen mener også at Manshaus' psykiske utvikling i 2023 gir en rimelig mulighet for frifinnelse eller en mildere strafferegel.
Etter avgjørelsen ble de sakkyndige fra den opprinnelige rettssaken bedt om å levere en tilleggserklæring om terroristens psykiske helse. Flertallet av de tre sakkyndige mener Manshaus fortsatt er tilregnelig. En av dem mener han er psykisk syk.
- Slik ble Philip Manshaus radikalisert. Hør podkastserien Noen å hate: