Ny teknologi for blinde og svaksynte: – Det er en helt ny åpning for oss som ikke ser

3 hours ago 4



– Altså, det er helt utrolig. Jeg har ikke gått slik alene siden 2012, utbryter Kim Kalmo etter bare noen meter. Han er i dag blind.

På seg har Kalmo høretelefoner og en liten GPS-mottaker festet til ryggsekken. I ørene hører han tikkelyder som signaliserer om han er på riktig vei.

Hverdagens betydning

Når kroppen fungerer og alle sansene er i behold, kan dagligdagse gjøremål og aktiviteter være lett å ta for gitt. Slik er det ikke for Kalmo.

– Jeg går ikke på butikken alene. Selv om den bare er 500 meter unna, er det 500 meter for langt når man ikke ser.

Kim Kalmo har på seg en mørk sekk. Det digitale ledsager-apparatet stikker opp av sekken. På skallebenet har han hodetelefoner som sender instrukser for hvor han skal gå.

Den digitale ledsageren er et diskre hjelpemiddel som ingen vil se at man bruker.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Skal han ut av huset, er løsningen vanligvis å kjøre taxi fra dør til dør.

Nå kan Kalmo med banebrytende teknologi reise fra A til B uten å ha en albue å holde i.

Ved hjelp av et digitalt navigasjonssystem kan blinde og svaksynte gå tur sommer som vinter, kjøre slalåm, eller gå til jobben uten å bli guidet av en menneskelig ledsager.

Unik i verdenssammenheng

Kvinnen som har tatt teknologien til Norge, er fysioterapeut og masterstudent i innovasjon og digitalisering i helsefag ved universitetet i Sørøst Norge, Heidi Edvardsen.

Heidi Edvardsen smiler . Hun har på seg lue og skjerf

Heidi Edvardsen forteller at ledsageren er i tråd med den nye digitaliseringsstrategien, der det stilles krav til helsepersonell om å ha kunnskap om og benytte seg mer av teknologi i sitt virke.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Hun forteller at den digitale ledsageren gir tryggheten om at man er på riktig vei.

– Teknologien kan fremme inkludering og økt deltakelse i samfunnet, ved å bryte ned barrierer og dermed gjøre det enklere for synshemmede å delta i sosiale aktiviteter, arbeid og fritid, sier Edvardsen.

Ikke bare er teknologien i tråd med de politiske føringene om at Norge skal være det mest digitale landet innen 2030. Den er også unik i verdenssammenheng.

– Per dags dato finnes det ingen tilsvarende teknologi som denne, sier Edvardsen.

Enkelt forklart fungerer ledsageren som en digital sti, hvor personen følger en digital rute ved hjelp av lydsignaler.

Om ruten fører hjemmefra til butikken, en sosial sammenkomst, eller den årlige påsketuren i skiløypa, er opp til den enkelte å avgjøre.

Hvis man er av den tøffe typen, er det også mulig å ta seg en kjøretur.

– Etter at en sprek landslagstrener i motorsport tok kontakt, laget vi en liten rute med ATV. Mulighetene er like store som fantasien, forutsatt at det er utendørs, sier Edvardsen.

Den enkelte og samfunnet til gode

En som har vært på utkikk etter hva som kan være til hjelp, er IKT- instruktør og rådgiver ved Solvik syn- og mestringssenter, Jon Magne Sønstabø.

Jon Magne Sønstabø smiler til kameraet. Han har på seg en blå genser.

Jon Magne Sønstabø er positiv til den digitale ledsageren.

Foto: Privat / NRK

Fra han fikk kjennskap om den digitale ledsageren, har han hatt tro på at dette er en teknologi som kan være til hjelp.

Han tror at teknologien vil være til hjelp for flere tusen.

– Alle ønsker å være selvstendige og ikke avhengige av andre. Det er nettopp det dette systemet kan bidra til, sier Sønstabø.

I Norge anslås det at mer enn 320.000 personer lever med en synsnedsettelse, og 9300 er blinde.

På markedet finnes det allerede ulike enheter og app på mobil. Sønstabø er imidlertid ikke i tvil om hvilken han foretrekker.

– Det spesielle er den enorme nøyaktigheten. Har den gode satellittforhold, så har du en nøyaktighet nedpå én centimeter. Da har man et godt redskap.

Førerhunden Hope

Verken en mobilitetsstokk eller førerhund kan fortelle hvor man er på vei. Med den digitale ledsageren får man beskjed i samtid hvor man er og hva neste steg i ruten er.

Foto: Henning Rønhovde/NRK

Videre forklarer han at fordelen med ledsageren er at den kan tilpasses den enkeltes behov og fungerer som et godt supplement til stokk eller hund.

– En førerhund vet ikke hvor man skal. Med kommando kan den finne et lyskryss, men det er førerhundbrukerens ansvar å vite at det er riktig lyskryss. Dette kan ledsageren gi beskjed om, sier Sønstabø.

Sønstabø er opptatt av menneskets ressurser, og tenker at friheten ledsageren gir, kommer både den enkelte og samfunnet til gode.

– Alle mennesker har ressurser de kan bidra med, dermed må vi få aktivert så mange som mulig. Og med en aldrende befolkning, der stadig flere får synsproblemer, må vi ha gode løsninger som kan avlaste helsevesenet vårt, sier Sønstabø.

Tror du at teknologi har forbedret livskvaliteten vår?

Denne avstemningen viser ikke hva befolkningen mener om spørsmålet. Resultatet viser hva de som selv har valgt å stemme mener, og avstemningen har ikke et utvalg som gjør den representativ for alle som bor i landet.

Smaken av frihet

Etter å ha prøvd den digitale ledsageren, mener Kalmo at den kan være en døråpner.

Kim Kalmo tester ut den digitale ledsageren i Drammen sentrum.

Selv om hverdagen består av blant annet helgetur på hytta, familieliv og engasjement i Norges Blindeforbund, sier kalmo at ledsageren ville gitt han større frihet enn han har i dag.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Jeg ville gått på butikken uten hjelp. Dratt til byen for å treffe venner og gått på konserter alene, uten å være avhengig av en arm eller drosje.

Han tror at flere i samme situasjon vil ha stor hjelp av teknologien.

– Det er en helt ny åpning for oss som ikke ser. Bare muligheten til å være litt selvstendig og gå en tur ute.

Ledsageren vil fortløpende bli et godkjent hjelpemiddel. Da vil den bli tilgjengelig for allmennheten, ifølge Edvardsen.

Publisert 25.05.2025, kl. 19.22

Read Entire Article