Ny sjanse i Norge: – Eneste mulighet utenom å dø

1 month ago 24



Manar Hazem Al Khodari (23) er en av de ti medisinstudentene fra Gaza som har fått lov til å fullføre sin medisingrad i Norge.

Hun flyktet fra Gaza 31. januar, sammen med broren, søsteren og moren. Faren ble drept i desember som følge av krigen. 

– Jeg følte meg som en sviker da jeg dro, men det var det eneste muligheten jeg hadde, utenom å dø, sier hun til TV 2.

 Privat
FAMILIE: Sammen med den gjenværende familien, her med broren og søsteren, flyktet de fra Gaza til Egypt. Foto: Privat

Begynte å gråte

Al Khodari hadde lagt fire år som medisinstudent bak seg da studiet ble satt på vent på grunn av krigen. 

Da hun flyktet til Egypt i januar bestemte hun og en gjeng medstudenter seg for å søke om visum for å fullføre graden i Norge. 

– Vi trodde ikke det var noen reell mulighet, og vi tullet mye med at det kun var 0,1 prosent sjanse. 

Hun forteller til TV 2 at det fortsatt var skuffende å få avslag selv om de hadde lite håp.

– En etter en ble vi avvist, og jeg mistet håpet.

Men så snudde regjeringen. 

– Jeg våknet til en haug av meldinger og utgåtte telefonsamtaler. Medier gratulerte meg med innvilget plass, forteller 23-åringen.

Da hun fortalte moren og søsteren begynte begge å gråte.

– Alle ble veldig glade. Jeg hadde ikke latt meg selv håpe i frykt for å bli avvist igjen.

Gleder seg

14. august setter Al Khodari og medstudentene seg på et fly til Norge. 

– Jeg gleder meg til å gå på tur og utforske den vakre naturen i Norge. Kanskje får jeg muligheten til å gå på ski også, sier hun og smiler.

 Privat
UNIVERSITETET: Medisinstudenter utenfor Al Azhar-universitetet i utkanten av Gaza by. Bare Al Khodari (t.h.) og kvinnen ved siden av skal til Norge. Foto: Privat

Det er en hel verden unna dit hun flyktet fra tidligere i år. 

– Situasjonen i Gaza blir bare verre og verre. Hver dag blir sivile drept, sykehus bombet. Jeg ser ingen ende på det.

Senest natt til 6. august ble fire palestinere drept i et israelsk angrep. Siden 7. oktober i fjor er nesten 40.000 palestinere drept, ifølge FN.

For Al Khodari har det vært viktig å snakke om det som skjer, selv om det i starten var skummelt.

– Da jeg først ble kontaktet av norske journalister turte jeg ikke åpne meg. Men da jeg skjønte at ytringsfriheten står så sterkt i Norge, ville jeg snakke fritt, og det er det jeg gjør nå.

Symbolsk bidrag

2. august instruerte statsminister Jonas Gahr Støre Utlendingsdirektoratet, UDI, til å innvilge medisinstudentene visum.

– Her har vi ti unge palestinere som ønsker å fullføre legestudiet, det kan vi bidra til. Det er et utenrikspolitisk mål som vi gjennomfører ved å gi opphold i denne perioden, sa Støre til NRK.

Blokkerer Finansdepartementet

 – Dette er et lite, men symbolsk viktig bidrag for unge palestinere som ønsker å bygge opp igjen helsetjenestene. 

Ved det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, skal de palestinske studentene fullføre to kurs som er ferdige i desember. 

– Å få disse kursene fra et veletablert land som Norge vil gi meg gode muligheter og kunnskap jeg kan ta med meg hjem igjen. 

– Absurd

Anne Kveim Lie er lege og en av ildsjelene som har jobbet med å få studentene til Norge. 

– Selv om avgjørelsen ble tatt i seneste laget, er det bedre sent enn aldri. Det var riktig av regjeringen, forteller hun om den endelige avgjørelsen.

 Øystein Horgmo, UiO
GLEDER SEG: Anne Kveim Lie har vært i kontakt med alle studentene, og selv om de forteller om grusomme hendelser fra flukten, gleder de seg til å komme til Norge. Foto: Øystein Horgmo, UiO

Lie forteller at hun og en gruppe med frivillige studenter, leger og sykepleiere har samarbeidet med ledelsen på al Al Azhar-universitetet over lang tid.

– Det har også vært helt fantastisk med hjelp fra frivillige studenter som har bistått i prosessen med politisk påvirkning og medietrykk.

Da de palestinske studentene fikk avslag tilbød ekspert på utlendingsrett Halvor Frihagen seg å hjelpe oss med klagen pro bono, assistert av advokat Åsmund Mjåland

– Vi begynte å gi opp håpet. Jeg synes det er absurd at regjeringen uttaler de vil være med å bygge opp helsetjenesten på Gaza, og staten gjør det så vanskelig for UiO når de prøver å handle på det. 

 Privat
SAMMEN: Legestudentene har gjennom fire år blitt gode venner. Foto: Privat

Selv om de ti studentene til slutt fikk studieplass før klagebrevet ble sendt, mener Lie at det fortsatt er en vei å gå. 

– Det er 2000 palestinske medisinstudenter som ikke har fått fullført utdanningen sin på grunn av krigen. Det er håpløst, og vi må hjelpe til nå - ikke når krigen er ferdig. 

Overlege Wasim Zahid har vært tydelig om sitt ståsted i Gaza-krigen, og mener det vil være stort behov for helsepersonell på Gaza i mange år fremover.

– Jeg synes det er flott at vi kan ta imot noen medisinstudenter og hjelpe dem med å bli ferdige leger. Det vil være et stort behov for helsepersonell på Gaza i mange år fremover, og hvis vi bidrar med å ferdigstille ti leger vil det ha store konsekvenser for den utpinte befolkningen. 

 Ole Berg-rusten/NTB
DEBATT: Wasim Zahid har ved flere anledninger uttalt seg om krigen i Midtøsten. Foto: Ole Berg-rusten/NTB

Selv om kultur og natur er ganske annerledes enn hva de palestinske studentene er vandt til, gleder  Manar Hazem Al Khodari seg til å oppleve Norge.

Hun forteller at hun kommer til å dokumentere hele reisen med bilder og videoer, som hun skal ta med seg til kollegaer i Gaza.

– Det er kollegaer jeg har sett mer enn familien min de årene jeg studerte, så det er det minste jeg kan gjøre. 

Read Entire Article