Ny selvmordsforskning: – Kvinner som ender i en slik situasjon, er veldig sårbare

2 days ago 17



Etter en lang periode med dyrtid, som følge av ei rente som ikke går ned, tidvis høye strømpriser og generelt økte kostnader, har de siste ukene med den nye Trump-tollen skremt mange.

Og allerede før handelskrigen var 7 av 10 bekymret for økte rente- og levekostnader.

Ifølge forskere ved Oslo Met og UiO sliter kvinner enda mer med økonomiangst enn menn. Det er flere kvinner enn menn som er utsatt for å begå selvmord, hvis de får betalingsproblemer, viser rapporten.

En mann sitter i et radiostudio

Åsmund Hermansen er overrasket over funnene.

Foto: OsloMet

Brutalt og skambelagt

– Det er mindre sannsynlig for kvinner å gjennomføre selvmord enn menn, og det er mindre sannsynlig at kvinner får betalingsproblemer, sier forsker Åsmund Hermansen ved Oslo Met.

Likevel:

– Når kvinner får betalingsproblemer, har de høyere risiko for å begå selvmord, sier han.

Sammen med Carla Hughes fra Universitetet i Oslo har de gransket 5014 selvmord i perioden fra 2009 til 2018.

– Kvinner som ender i en slik situasjon, er veldig sårbare. Og så er jo det systemet vi har for inndrivelse i Norge ganske brutal. Psykisk uhelse bidrar utvilsomt til folk ender i økonomiske problemer. Men økonomisk problemer bidrar neppe til å bedre den psykiske helsa, sier Hermansen.

– Er det vanskeligere for kvinner å reise seg økonomisk?

– Det er veldig skambelagt å slite økonomisk i Norge. Å starte forhandlinger med kreditorer og så videre, krever både forståelse av systemet, og ikke minst energi til å gå løs på det. Det er det mange som ikke har.

Hun forteller at disse funnene er sjeldne.

Det er ikke ofte man finner noe som påvirker kvinner mer enn menn når det gjelder selvmord, sier Hughes.

En kvinne sitter bak et skrivebord

Carla Hughes sier menn stort sett er overrepresentert i alle årsakskategorier.

Foto: UIO

Høyere selvmordsrisiko ved betalingsproblemer

Hermansen bemerker at 1185 av de 5104 som begikk selvmord i nevnte periode, hadde økonomiske problemer. Artikkelen hvor tallene er hentet, er publisert i Scandinavian Journal of Public Health.

Analysene i artikkelen er basert på en overlevelsesanalyse hvor de undersøker betydningen av betalingsproblemer for selvmordsrisiko.

– Vi kontrollerer også for en rekke andre bakgrunnsfaktorer som kan ha betydning for selvmordsrisikoen, sier Hermansen og legger til:

Når vi kjører en modell for hele den voksne norske befolkningen i perioden 2009 til 2018, så finner vi at de som har betalingsproblemer har 1,6 ganger så høy risiko for å ta sitt eget liv, når vi tar høyde for disse andre faktorene.

Når det derimot skilles på menn og kvinner – altså samme modell, men én for menn og én for kvinner – for å se om risikoen er ulik, så finner forskerne at risikoen for menn som har betalingsproblemer er 1,5 ganger så høy for å begå selvmord.

– Mens den for kvinner er to ganger så høy, når vi tar høyde for disse andre faktorene. Derav kan vi konkludere at kvinner med økonomiske problemer er mer utsatt.

Investeringer og skilsmisse

Forskerne tror økonomi som utslagsgivende faktor kan handle om at kvinner og menn er ulike når det gjelder villigheten til å ta risiko, og hvordan de ser på økonomi.

– Menn er mer risikovillige enn kvinner når det gjelder investeringer. Sånn sett har kanskje kvinner oftere et behov for trygghet, sier Hermansen.

Forskerne har funnet en ytterligere faktor som bidrar til at grunnmuren brister, i tillegg til økonomiske utfordringer:

– En skilsmisse er også en forklaringsfaktor når det gjelder selvmord blant kvinner, men ikke like stor blant menn, sier Hermansen.

727 selvmord i fjor

Da FHI i forrige uke la fram nye tall fra Dødsårsaksregisteret var det nok en gang en økning av selvmord i Norge.

Kim Stene-Larsen, forsker ved FHI, 
ser inn i kameraet.

FHI-forsker sier det er sammensatte grunner til selvmordsøkningen.

Foto: Geir Stene-Larsen

Foreløpige tall viser at det var 727 personer som tok livet sitt i fjor, noe som er 17 flere enn året før. Selv om dette er det høyeste tallet noensinne, har befolkningsveksten også vært stor siden selvmordstoppen i 1988.

Da var selvmordsraten på 17,7 per 100.000 innbyggere. I fjor var det tallet 13,2.

Tre av fire som tar livet sitt er menn.

– Årsakene til selvmord er sammensatte og ofte er det mange faktorer som spiller inn samtidig, sier fungerende avdelingsdirektør Kim Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

– Fordrer videre undersøkelser

Sissel Marguerite Bélanger er psykolog og har doktorgrad innenfor selvmordsforskning.

Funnene er interessante og fordrer videre undersøkelser. Slik jeg forstår resultatene, finner forskerne en økt risiko for både menn og kvinner, men at denne er noe høyere for kvinner enn menn.

Kvinne med mørk blondt halvlangt hår. Ser i kameraet. Blå genser. Hvite bygninger bak henne.

Sissel Marguerite Bélanger er psykolog og PhD-stipendiat. ​​​​​​​ – Jeg synes det er fint at vi når får mer fokus på dette og det er nok et tema som bør undersøkes nærmere, sier hun.

Foto: Henning Rønhovde / NRK

Bélanger sier at hun ikke anser kjønnsforskjellen som fremkommer i studiet som «veldig stor», og sier at forskerne ikke hadde tilgang på informasjon om psykiske lidelser.

Noe som kan tenkes å være en faktor som har stor innvirkning, på både økonomisk situasjon og selvmordsrisiko.

Hun sier at man generelt vet at psykisk helse kan påvirke økonomi, og motsatt.

Mer kunnskap om dette vil for eksempel kunne avdekke om det kan være et selvmordsforebyggende potensial i tiltak rettet mot privatøkonomi, for eksempel hvor lett det er å ta opp forbrukslån, avslutter Bélanger.

Publisert 16.04.2025, kl. 22.33

Read Entire Article