Forsvarssjef Eirik Kristoffersen anbefaler at Natos nye luftkommando (CAOC) i Norge legges til Reitan utenfor Bodø over Rygge.
Det går det fram av et dokument NRK har fått tilgang til.
Forsvaret vil ikke si noe om innholdet i dokumentet, men bekrefter til NRK at Kristoffersen har gitt sitt råd til departementet.
I dag har Nato to regionale lufthovedkvarter i Europa. Disse ligger i Tyskland og Spania.
Nå skal Nato etablere et tredje senter for luftoperasjoner i Nordområdene, og det oppdraget har Norge fått.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen anbefaler Reitan utenfor Bodø som ny Nato-base, viser et dokument NRK har fått tilgang til. Stikk i strid med Luftforsvarets anbefaling.
Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRKDet ventes at avgjørelsen fra Støre-regjeringen kommer om kort tid.
Hvor mye betyr det da at forsvarssjefen anbefaler Reitan?
– Det er ikke én ting som vektlegges mest. Men forsvarssjefens fagmilitære råd vil veie tungt, i tillegg til andre vurderinger som regjeringen må ta hensyn til, sier forsvarsminister Tore O. Sandvik til NRK.
Venter i spenning
Hovedverneombud og kommandersersjant Magnus Brynhildsen i Joint Air Operation Center (Jaoc), som i dag holder til på Reitan utenfor Bodø, håper på en rask avgjørelse.
Planen er at Jaoc og Caoc skal samlokaliseres.
Det betyr at dersom regjeringen velger Rygge, forsvinner jobben hans sørover.
Han legger ikke skjul på at staben på Reitan synes at uvissheten er vanskelig.
– Det er mye usikkerhet, og det tærer på folk. Du går ikke og kjøper bolig nå. Det er opp til politikerne om det blir Bodø eller Rygge, men vi håper at politikerne fatter en beslutning raskt.
– Å leve i uvisshet er tungt og vanskelig. Jeg regner med og håper at jobbene våre blir i Bodø, sier hovedverneombud Magnus Brynhildsen ved Joint Air Operation Center.
Foto: Monica White Martinsen / NRKBrynhildsen selv har vært gjennom mange omstillinger. Som da Bodø hovedflystasjon ble lagt ned i 2012 og flyttet til Ørland.
– Nå har vi nettopp vært gjennom en omstilling, og er på vei inn i en ny. Det som er sagt er at vi skal til Bodø flystasjon nå først. Så venter vi på den endelig beslutningen.
Hvis Nato-kommandoen havner på Rygge, blir han ikke med på lasset.
– Da blir jeg nødt til å finne meg en annen jobb. Noen velger nok å flytte på grunn av arbeidsoppgaver mens andre blir værende i Bodø og søker seg jobber i området.
Stor beslutning
Det er til slutt regjeringen som skal ta avgjørelsen, men forsvarsminister Tore O. Sandvik holder kortene tett til brystet med tanke på hva de vil lande på.
– Jeg kommenterer ikke interne dokumenter, heller ikke graderte dokumenter som foreligger for regjeringen, sier han til NRK.
Forsvarsministeren var i godt humør da han besøkte Bodø og ordføreren Odd Emil Ingebrigtsen.
Foto: Bente H. Johansen / NRKSandvik understreker at avgjørelsen rundt ny CAOC er stor beslutning.
– Vi innhenter faglige råd fra ulike hold, alt ifra Forsvarsbygg til ulike avdelinger i Forsvarsdepartementet. Så gir selvsagt også forsvarssjefen et fagmilitært råd.
Alle disse rådene vil være viktige når regjeringen til slutt bestemmer seg.
– Når skal den beslutningen fattes?
– Vi følger en tidsplan som gjør at dette skal komme raskt opp. Så vil det bli etablert en midlertidig CAOC først, det sier noe om at vi har det travelt. Så må avklare med Nato, også må vi sørge for at det er en god prosess, svarer Sandvik og påpeker at han tidligere har sagt at både Rygge og Reitan er kvalifiserte.
Forsvarssjefens råd betyr mye, men det gjør også andre råd.
– Det blir en helhetlig og samlet beslutning basert på ulike vurderinger.
Forsvarsministeren har besøkt både Reitan og Rygge, her på sistnevnte.
Foto: NRK– Bør veie tyngst
Stortingsrepresentant Bent-Joacim Bentzen (Sp) fra Nordland sier han blir veldig overrasket dersom regjeringen velger å trosse forsvarssjefen.
– Hvis de velger å overkjøre forsvarssjefen, noe jeg ikke tror de gjør, så vil det være direkte sjokkerende.
Hvis det skulle skje vil regjeringen ikke vekte de sikkerhetspolitiske argumentene, mener Bentzen.
– Forsvarssjefen har et helhetlig ansvar for å vurdere alle aspekter ved saken, og når han gir en anbefaling bør det veie tyngst.
Bent-Joacim Bentzen (Sp)
– Det er bare en ting å gjøre fra Arbeiderpartiets side: Det er å etablere dette i nord.
Bentzen legger til:
– I den sikkerhetspolitiske situasjonen Norge står i er det en stor fordel å ha allierte soldater i nord. Det er i nord en krig skal måtte utkjempes om det verste skulle skje. Det å ha allierte i nord gjør det lettere å utløse artikkel 5, og det er det tungtveiende argumentet for at et luftoperasjonssenter bør ligge i nord.
NRK har tidligere skrevet om fjellanlegget 1210 som har blitt foreslått som et midlertidig luftkommandosenter mens det permanente blir bygget.
Foto: ForsvaretHøyre: – Har ikke tatt stilling
Mens stortingsrepresentant Tage Pettersen for Østfold Høyre er klar på at Rygge er det beste alternativet, vil ikke Bård Ludvig Thorheim, som er Høyres eneste stortingsrepresentant i Nordland, svare på spørsmålet om hvor han mener den nye luftoperasjonssenteret bør ligge.
Han sender spørsmålet videre til Håkon Elvenes, som er forsvarspolitisk talsperson i partiet.
– Høyre har ikke tatt stilling til saken, men normalt står forsvarssjefens anbefaling sterkt når regjering og storting skal fatte vedtak. Så er det opp til regjeringen å foreta eventuelle tilleggsvurderinger som ligger utenom det militærfaglige.
Mer eksponert, men lurt
Tormod Heier, professor i militærstrategi og mangeårig offiser i Forsvaret sier anbefalingen fra forsvarssjefen gir forsvarsministeren handlingsrom fordi ingen av alternativene er utelukket.
– Begge tilfredsstiller Natos krav, sier han til NRK.
Tormod Heier sier Reitan ligger mer utsatt til enn Rygge, men at det likevel kan være lurt å legge kommandoen der.
Foto: Frode Fjerdingstad / Nrk– Men forsvarssjefen går mot sjefen for luftforsvaret?
– Det er fordi den militærfaglige anbefalingen til dels må ta hensyn til luftmilitære hensyn, men også et mye bredere spekter av andre operative hensyn, som for eksempel å få et sterkere operativt fotfeste i den nordligste delen av Nato.
– Gjør ikke det oss mer sårbare?
– Det kan være. Det er fordeler og ulemper. Noen av ulempene ligger i at du er så tett på den russiske styrken i Barentshavet, svarer Heier og legger til:
– Skulle det bli krig vil et slik hovedkvarter på Reitan være mye mer eksponert enn et hovedkvarter på Rygge. På den andre siden så får du mange flere hundre arbeidsplasser som skaper en større robusthet i sivilsamfunnet i Nord-Norge.
Heier mener samlet sett det vil være et lurt valg å legge hovedkommandoen til Reitan.
– Jeg synes det er et veldig klokt valg. Det er fordi man trenger å påvirke Nato i Europa om at Nato går helt opp til Barentshavet og til Kolahalvøya. Å legge et militærfaglig operativt hovedkvarter så høyt oppe i nord er veldig bra for bevisstheten lenger ned i Europa.
Redd for å miste 170 arbeidsplasser
Bodø-ordfører Odd Emil Ingebrigtsen (H) er glad for konklusjonen til forsvarssjefen. Samtidig er han bekymret.
– Vi har litt dårlig erfaring med regnestykker. Som med flyttingen til Ørland i sin tid, men jeg registrerer at man stort sett kommer ut på den samme prisen. Så håper jeg at argumentet om at Nato skal være til stede i nord er sikkerhetspolitisk riktig.
Går det likevel ikke veien, vil det får store konsekvenser for Bodø som forsvarsby.
– Det vil bety at man flytter 170 årsverk i Forsvaret fra Bodø og Sørreisa til Rygge. Jeg tror ikke det blir mulig å gjøre en annen beslutning enn å følge forsvarssjefens innstilling.
Frp: – Tror regjeringen vil lytte
Dagfinn Olsen (Frp) er Bentzens kollega på Nordlandsbenken på Stortinget.
– Hvis man mener noe med å reagere på truslene rundt oss, det å vise tilstedeværelse i nord, som er nærmeste nabo til en aggressor, så er det selvfølgelig at det er Bodø det burde landes på.
Dagfinn Olsen (Frp)
– Det blir feil å argumentere med arbeidsplasser. Her er det snakk om å utnytte de kapasitetene vi har. Sist, men ikke minst, er jeg opptatt av det å vise tilstedeværelse i nord.
Også han tror regjeringen vil lytte til den øverste sjefen i Forsvaret.
– Hvis regjeringen velger å gjøre noe annet, lytter man ikke til kompetansen. Velger de Rygge vil det bli en vanskelig situasjon for Arbeiderpartiet og regjeringa å stå i.
Publisert 03.04.2025, kl. 16.09 Oppdatert 03.04.2025, kl. 16.12