Ny AI-test kan oppdage brystkreft på tidligste stadium

1 week ago 17



 ABDESSLAM MIRDASS / AFP / NTB Foto: ABDESSLAM MIRDASS / AFP / NTB

Forskere har utviklet en rask test som bruker laser og kunstig intelligens for å avdekke sykdommen.

Fredag 13. desember kl. 03:21

En ny test kan oppdage brystkreft på det tidligste stadium ved hjelp av laserscreening og kunstig intelligens, melder Sky News.

Testen, som er utviklet av forskere ved University of Edinburgh, ser etter subtile endringer i blodet som oppstår i de innledende fasene av brystkreft, kjent som stadium 1a. Disse endringene kan ikke oppdages med eksisterende tester.

– De fleste dødsfall fra kreft skjer etter en sen diagnose etter at symptomene blir synlige. Tidlig diagnose er nøkkelen til langsiktig overlevelse, og vi har endelig teknologien som kreves, sier Dr. Andy Downes, som ledet studien.

Forskerne mener testen kan forbedre tidlig oppdagelse av sykdommen og bane vei for en screeningtest for flere former for kreft.

Vi må bare anvende det på andre krefttyper og bygge opp en database før dette kan brukes som en multi-kreft test, skriver de i artikkelen sin.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

Metoden fungerer ved at en laserstråle først sendes inn i blodplasma tatt fra pasienter. Resultatene analyseres deretter for å avdekke små endringer i den kjemiske sammensetningen av celler og vev, som er tidlige indikatorer på sykdom. Kunstig intelligens brukes så til å tolke resultatene.

I en pilotstudie med 12 prøver fra brystkreftpasienter og 12 friske kontroller, var teknikken 98 % effektiv i å identifisere brystkreft på stadium 1a.

Testen kunne også skille mellom hver av de fire hovedtypene av brystkreft med en nøyaktighet på over 90 %, noe som kan gjøre det mulig for pasienter å motta mer effektiv, personlig behandling, ifølge forskerne.

 Damian Dovarganes / AP / NTBFoto: Damian Dovarganes / AP / NTB

Brystkrefttestene som brukes nå er fysisk undersøkelse, mammografi- eller ultralydundersøkelser eller biopsier. Tidlig oppdagelse er ofte avhengig av screening av personer i risikogrupper.

Studien ble publisert i tidsskriftet Journal of Biophotonics.

Read Entire Article