NRK vant i Høyesterett om offentlighet rundt barnevernsdom – for andre gang

3 days ago 13



Avgjørelsen fra Høyesteretts ankeutvalg springer ut av en barnevernlovsak som har vært behandlet i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Temaet var gyldigheten av et barnevernsvedtak, der barnets biologiske mor ikke fikk medhold i en begjæring om tilbakeføring av omsorgen.

Tingretten besluttet å forby offentlig gjengivelse av hele dommen, en avgjørelse NRK har angrepet. Både barnet, barnets far og kommunen har motsatt seg offentlig gjengivelse av dommen, selv i anonymisert form.

Barnet, som har et komplekst diagnosebilde med faglige og sosiale utfordringer, har selv opplyst at tanken om at saken skal omtales i media oppleves vanskelig for henne. «Selv om eventuell omtale vil bli gjort anonymisert, er hun redd for at personer i hennes krets likevel vil forstå at det er henne det gjelder», refererte lagmannsretten. Barnevernet har uttalt at jenta har vært «svært redd for at hennes liv skal bli brettet ut i offentligheten», og at «det fyller henne med stort ubehag at NRK har fått tilgang til mye informasjon om henne».

Vil du bidra til å forebygge og bekjempe organisert kriminalitet?

Opprettholdt forbudet

NRK anket tingrettens gjengivelsesforbud til Gulating lagmannsrett, uten hell. I august opphevet Høyesteretts ankeutvalg Gulatings beslutning, under henvisning til at lagmannsretten ikke hadde drøftet forholdet til ytringsfriheten i Grunnloven og EMK. Barnets mor argumenterte på det tidspunktet til støtte for NRK, for å få frem de alvorlige menneskerettsbrudd hun mener seg utsatt for.

Les: NRK fikk medhold i Høyesteretts ankeutvalg – opphever beslutning om begrenset offentlighet

I september kom følgelig Gulating en ny beslutning. Der ble anken fra NRK forkastet nok en gang. NRK anket igjen, denne gangen uten støtte fra barnets mor, for nå ønsker heller ikke hun gjengivelse av dommen. Ikke desto mindre får NRK også denne gangen medhold i ankeutvalget, og nå også i det materielle: Ankeutvalget fjerner rett og slett gjengivelsesforbudet fra tingrettens dom, med unntak for navn. Høyesterett skriver:

«Ankeutvalget forstår tingrettens bevisvurdering slik at den legger til grunn at barnet – ved gjengivelse av dommen i anonymisert form – likevel vil gjenkjennes av personer som allerede kjenner til saken, og at dette vil kunne få alvorlige helsemessige konsekvenser for henne. Hensynet til barnet har stor vekt ved avveiningen, særlig på grunn av de konkrete opplysningene om barnets særlige sårbarhet og frykt for identifisering. At de private partene i minst mulig grad ønsker offentliggjøring, kan imidlertid ikke være avgjørende.»

Ikke mer enn vanlig

Ankeutvalget legger til grunn at selv om dommen inneholder utvilsomt sensitive opplysninger, så skiller faktum seg ikke særlig fra det som er normalen i slike saker. Og videre:

«Det er belysning av den offentlige myndighetsutøvelsen i barnevernet som er grunnen til at NRK ønsker å gjengi fra dommen i anonymisert form. Dette ligger i kjernen av offentlighetsprinsippet og de formål det skal ivareta i rettspleien. Selv om den konkrete saken i seg selv kan ha begrenset offentlig interesse, har underinstansene lagt til grunn at saken har prinsipielle trekk. Omtale av enkeltsaker er også generelt egnet til å sette søkelys på konsekvenser av myndighetsutøvelsen på barnevernsområdet.»

Vil du bidra til å forebygge og bekjempe organisert kriminalitet?

Overlater det til media

I avveiningen legger ankeutvalget vekt på media etter «fast praksis gjengir fra rettsavgjørelser innenfor rammene av presseetiske regler, og på en måte som ivaretar hensynet til partenes privatliv ved utvelgelsen av hvilke deler av dommen som gjengis».

Konklusjonen blir at barneverndommen kan gjengis offentlig i anonymisert form, og at domstolene skal erstattet NRKs sakskostnader. Disse var for øvrig svært beskjedne, NRK har brukt sin egen ansatte advokat Johan Frederik Langeland, og krever rundt 25.000 kroner for tre instanser, pluss gebyrer.

Dommerne i ankeutvalget var Espen Bergh, Kine Steinsvik og Knut Erik Sæther. Bergh og Sæther deltok også sist ankeutvalget behandlet saken.

Kjennelsen finner du her.

Read Entire Article