Norske utøvere etter smitteskandale: – Et vann du ikke skal svømme i

1 month ago 35



Norge havnet på 11. plass på mixedstafetten i triatlon. Nå er utøverne skuffet over OL-arrangøren.

1 av 4Foto: Dar Yasin / AP / NTB

  • Joachim Baardsen, VG

    Joachim Baardsen, VG

Publisert: 05.08.2024 10:39

– Hvorfor er det slik at konkurransene avholdes, men ikke treningene? Det er fordi dette er vann du ikke skal svømme i. Jeg er glad vi fikk et triatlon, men å ha så mye usikkerhet i et OL, hvor vi er stresset fra før, skaper uro. Du kan si at dette er en del av jobben, men for guds skyld prøv å minimér det, sier Norges Lotte Miller til VG.

Franske myndigheter brukte 16 milliarder i et forsøk på å gjøre Seinen ren nok til at triatlon kunne arrangeres under spektakulære forhold midt i Paris. Siden 1923 har det vært forbudt å bade i elven, hvor kloakk har for vane å renne ut fra et overbelastet avfallssystem.

  • Alt av OL ser du på Max.

I forbindelse med OL har forskere flere ganger blitt målt for høye nivåer av bakterien E.coli, som forårsaker tarminfeksjoner. Søndag ble den belgiske utøveren Claire Michel (35) innlagt på sykehus etter å ha deltatt i den individuelle konkurransen noen dager i forveien.

 Seinen er vakker, men full av E.coli-bakterien på grunn av kloakkutslipp. Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / NTB

De norske utøverne har opplevd usikkerheten som stor. Forholdene i Seinen er ikke bare skitne, men elven har også sterke strømninger. Derfor ville det har vært viktig å få trent i konkurranseløypen, men øktene ble kansellert på grunn av bakterienivåene.

– Alle mulighetene vi skulle ha for å teste vannet, ble avlyst. De eneste to dagene det ble bra nok vann, var konkurransedagene, sier Solveig Løvseth.

25-åringen fikk det spesielt tøft på mandagens svømmedel, da hun gikk ut på ankeretappen etter Vetle Bergsvik Thorn (25), Miller og Kristian Blummenfelt (30).

– Det har vært vanskelig å planlegge trening fordi vi ikke har visst når konkurransen kom til å bli. Vi gjorde så godt vi kunne, sier hun.

De norske utøverne er glad for å ha fått gjennomført OL-øvelsene, men de skulle ønske omstendighetene har preget dem.

– Det er et irritasjonsmoment. Hvis du går rundt hver dag og er irritert på en og samme ting fordi du ikke får forberedt deg, du har lagkamerater som er syke, du hører om lag som må trekke seg, sier Miller, før hun utdyper.

– Irritasjon manifesterer seg og setter seg i kroppen. Det tar også litt selvtillit når du ikke vet hvilke forhold du har å svømme i. Svømmeforholdene i dag sammenlignet med den forrige konkurransen var helt annerledes, for strømmen var nå mye sterkere.

1 av 2Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

Vetle Myhre har selv slitt med omgangssyke etter den individuelle konkurransen. Det er ikke slått fast hva som forårsaket problemene.

Etter et skuffende OL ser de norske jentene nå fremover. Mye er i vente før De olympiske leker i Los Angeles, men mesterskapet om fire år vil ikke ha en elv med sterke undervannsstrømmer.

– Jeg er selvfølgelig skuffet over resultatet, men jeg ser rasjonelt på det. Vi har gjort de forberedelsene vi kunne. Det er bare mye å jobbe videre med, og jeg har heldigvis mange år igjen, sier Løvseth.

– Vi er ikke helt ute å kjøre. Vi må bli bedre på det som ikke er godt nok og fortsette med det som er godt fra før, forteller Miller etter 11. plassen.

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin Sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article