Norske eksperter tror storkrig ble hindret. – Vi kan puste lettet ut

1 day ago 19



Få timer etter at India og Pakistan inngikk en våpenhvile, eksploderte det. Men søndag kveld fastslår eksperter at man trolig har klart å unngå en storkrig. – Vi kan puste lettet ut.

I landsbyen Chakothi i den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir, tar en gjeng selfie med soldater fra den pakistanske hæren for å feire etter våpenhvilen. Foto: Stringer / Reuters
  • Anette Aasheim

Publisert: 11.05.2025 22:47

Selv for professorer med bred kunnskap om konflikten mellom de to landene, har det vært en uvanlig spennende helg.

Etter fire dager med harde kamper gikk India og Pakistan overraskende med på en avtale om en våpenhvile lørdag formiddag. Så eksploderte det igjen. Kun etter få timer ble det meldt om droneangrep mot flere byer i indiske Kashmir.

– Jeg snakket med flere kolleger. Vi hadde en fornemmelse av at det var noe som var annerledes denne gangen – og det ikke på den gode måten. Eskaleringen gikk veldig fort, sier Kenneth Bo Nielsen, førsteamanuensis i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo.

– Der var mer spennende enn det burde vært, innrømmer han.

– Optimistisk

Men lørdag kveld ble det stille. Søndag har man ikke sett antydninger til oppblussing av konflikten.

Søndag kveld konkluderer professoren:

– At vi kan puste lettet ut. Mandag skal partene snakke sammen. Sjansene er gode for at vi ser en deeskalering. Jeg er ganske optimistisk.

Dagen etter våpenhvilen sykler en liten gutt gjennom byen Srinagar, i den indiskkontrollerte delen av Kashmir. Foto: Mukhtar Khan, AP

Det mener også Arild Engelsen Ruud ved Universitetet i Oslo. Han er professor i Sør-Asia-studier, med spesiell kjennskap til Kashmir.

– Våpenhvilen vil holde, man har såpass god kontroll på begge sider. Hverken India eller Pakistan har noe å hente på en væpnet konflikt, sier han.

– Det er ikke som i Ukraina. Ingen av landene har territoriale krav.

– Med selvrespekten i behold

Det var Donald Trump som først meldte at avtalen var inngått. Via en kort melding på X. Like etterpå ble den bekreftet av både utenriksministeren i Pakistan og India. Ifølge Pakistan har mer enn 30 land vært involvert i å få en avtale i havn.

Hva som var avgjørende for at man så raskt og overraskende fikk slutt på den eskalerende konflikten er ennå uvisst. Kenneth Bo Nielsen mener USA har vært helt avgjørende.

Etter et døgn uten nye angrep forteller professoren at selvtilliten er høy på begge sider.

– Det har ikke bare vært en stille dag, men begge land har nå fortellinger om hvordan de kom ut av denne konflikten. Det gjorde de med selvrespekten i behold. Det er et godt tegn, sier han.

Dette bildet er tatt søndag i en by i den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir, dagen etter våpenhvilen. En mann går forbi butikker som er skadet av indisk artilleri. Foto: M.D. Mugha, AP

Professoren tror både India og Pakistan har hatt to tanker i hodet samtidig. Ingen ønsket å gi seg da konflikten eskalerte.

– Samtidig har man sett etter muligheten for en exit. Med amerikansk innblanding så man muligheten.

Begynnelsen

Den eksaklerene konflikten ble betegnet som farlig, flere fryktet en storkrig. Siden slutten av 1990-tallet har begge landene hatt atomvåpen.

Et dødelig angrep rettet mot hinduistiske turister i indiskkontrollerte Kashmir i april utløste den ekspanderende konflikten denne gangen. Målet var Pahalgam, et vakkert og attraktivt turismål.

To menn i den indisk-kontrollerte byen Srinagar lytter til nyhetene på mobiltelefonen om at det er inngått våpenhvilen mellom India og Pakistan. Foto: Mukhtar Khan / AP

India svarte i begynnelsen av mai med å angripe flere mål i Pakistan med raketter. Angrepet ble kalt «Operation Sindoor». Så eskalerte det raskt.

– Kanskje har India satt en ny standard for hvordan man kan respondere. Det var veldig kontant og resolutt, som en beskjed om at sånn vil vi gjøre det i fremtiden også.

Høyrøstede grupperinger vil fortsette

Bakgrunnen for konflikten er det omstridte fjellområdet i Himalaya, Kashmir. Både India og Pakistan ønsker kontroll over dette området, for begge er Kashmir en symboltung del av selvbildet.

Det har vært et brennbart stridstema helt siden India og Pakistan ble selvstendige fra Storbritannia i 1947 og Kashmir ble delt i to.

De to nabolandene rasler stadig med sablene. Det har vært tre kriger i området.

Arild Engelsen Ruud påpeker at det er flere aktører enn de to statene India og Pakistan.

– Militante grupper og terrorgrupper som er opptatt av at Kashmir skal reddes fra islam. Det er derfor viktig å skille mellom Pakistan som stat og alle undergruppene. Det er flere aktører her, særlig på Pakistansk side, sier han.

– Så konflikten er ikke over, den kommer til å vare.

Foto: Anne Gjertsen
Read Entire Article