Norske Andrea (20) advart mot å demonstrere i USA: – Skikkelig skummelt

1 week ago 14



Kortversjonen

  • Andrea Bolstad (20) opplever en presset hverdag som internasjonal student i USA under Trump-administrasjonen.
  • Hun forteller om begrenset ytringsfrihet og frykt for deportasjon.
  • Universitet har advart mot å kritisere Trump på sosiale medier eller støtte Palestina.

– Jeg må daglig ta valg om å ikke heve stemmen min for mye, sier Slemmestad-jenta på telefon fra Detroit i delstaten Michigan.

Der studerer hun journalistikk på første året ved Oakland University.

Tidligere denne uken har VG omtalt hvordan Trump-administrasjonen sender utenlandske studenter til isolerte interneringssentre anklaget for menneskerettighetsbrudd.

 Reba Saldanha / Reuters / NTBDEMONSTRASJON: Studenter i delstaten Massachusetts protesterer mot at den tyrkiske doktorgradsstudenten Rumeysa Ozturk er pågrepet og fengslet. Foto: Reba Saldanha / Reuters / NTB

Andrea Bolstad forteller at hun alltid har vært politisk engasjert og demonstrert for saker hun finner viktige. Det er det helt slutt på nå:

– Skolen min og de fleste universitetene her har alle et eget kontor for internasjonale studenter. Vi får nå mail om å være forsiktige med det vi legger ut på sosiale medier. Universitetsledelsen har advart oss mot å legge ut innhold som støtter Palestina eller kritiserer Trump-administrasjonen.

VG har sett dokumentasjon på dette.

 PrivatFØLER SEG KNEBLET: – Jeg har alltid demonstrert for det jeg tror på. Det tør jeg ikke her i USA, sier USA-student Andrea Bolstad (20). Foto: Privat

– Føler du at din personlige ytringsfrihet er begrenset?

– Absolutt! Studierådgiveren min er fra Jemen og sa rett ut til meg at det gjelder å holde hodet lavt. Det gjelder også henne selv, sa hun, dersom hun ønsker å beholde jobben sin. Det er skikkelig ekkelt.

Frarådet hjemreiser

Studenter fra enkelte land anbefales også å ikke reise hjem i løpet av studiene, ifølge Andrea.

– De fleste på listen vi fikk mail om var afrikanske land og land i Latin-Amerika, som Somalia, Nigeria, El Salvador og Venezuela.

Flere av studentpågripelsene i USA som har fått mye medieomtale:

  • Den syriskfødte studentaktivisten Mahmoud Khalil fra anerkjente Columbia University i New York har blitt et internasjonalt symbol for Palestina-bevegelsen.
  • Fredag 11. april ga en føderal dommer grønt lys for at han kan deporteres.
Bilde av Mahmoud KhalilMahmoud Khalil

Syriskfødt studentaktivist i USA

  • Rumeysa Ozturk, en tyrkisk doktorgradsstudent ved Tufts University i Massachusetts, ble pågrepet på gaten på vei for å bryte fasten under Ramadan med venner.
  • Hun sitter nå fengslet i Louisiana.
Bilde av Rumeysa OzturkRumeysa Ozturk

Tyrkisk doktorgradsstudent i USA

Fra spøk til alvor

Andrea Bolstad bodde tidligere i Michigan som utvekslingselev på videregående. Rett etter russetiden flyttet hun sommeren 2024 tilbake som student. Hun bor sammen med sin amerikanske kjæreste som er tannlegestudent.

Tidligere har 20-åringen spøkt med både ham og de amerikanske vennene sine om at «de ikke må deportere» henne.

– Nå er det faktisk ikke lenger spøk, men en ekte ting å være bekymret for. Jeg må ikke si for mye. Da er det en reell sjanse for at jeg kan havne i trøbbel.

Hvor mye situasjonen påvirker henne, skjønte Andrea en kveld det uventet banket på døren.

– Det første kjæresten og jeg tenkte var at det var ICE som kom på døren.

Har du opplevd å få begrenset ytringsfriheten?aNei, aldri. Heldigvis!bJa, men det har ikke skjedd ofte.cJa, jeg studerer i USA og opplever det samme som Andrea.dVet ikke. Har aldri tenkt over det.eUbevisst har jeg sikkert det, men det har aldri plaget meg.

Utvist etter Canada-reise

En annen internasjonal førsteårsstudent ble nylig utvist, forteller hun. Som medlem av friidrettslaget konkurrerte han blant annet i Canada, som bare ligger 20 minutters kjøretur unna.

Det var etter en tur dit han aldri kom tilbake til universitetet.

– Han hadde lovlig opphold i USA, men visumet hans var plutselig trukket tilbake. Han bodde på campus og hadde jo alle tingene sine her, men dem fikk han aldri hentet. Han ble sendt rett tilbake til hjemlandet fra Canada, forteller Andrea.

 PrivatKAMALA HARRIS-FAN: Ingen tvil om hvem Andrea Bolstad ønsket skulle bli USAs 47. president. Foto: Privat

Endret hverdag

Etter at Donald Trump ble innsatt som USAs 47. president i januar har studenthverdagen blitt merkbart endret, opplever hun.

– Jeg er en vanlig, relativt anonym student i forhold til de profilerte aktivistene man leser om i media. Det har ikke vært store protester der jeg har bodd. Men vennene mine sender meg stadig nyhetsklipp fra lokalaviser her som forteller om studenter som får visumene sine kansellert og må reise hjem.

Årsaken blir ikke oppgitt og studentene ofte ikke kontaktet av myndighetene direkte, ifølge Andrea.

– Skolene får bare melding i sine systemer at personens SEVIS -status er endret og visumet kansellert. De blir da kalt inn til et møte der skoleoppholdet avsluttes og de må da komme seg ut av USA så raskt som mulig.

Fartsbotfrykt og sensur

Før presidentvalget i november fikk hun en fartsbot. Der og da tenkte hun ikke så mye over de potensielle konsekvensene.

– Jeg kjørte i 64 mph i 45-sonen fordi jeg trodde at jeg fremdeles befant meg på motorveien. Jeg fikk bot på stedet og ikke noen prikker på førerkortet, men dersom jeg hadde kjørt i 70 mph hadde det blitt en siktelse. I dag kunne det ha truet visumstatusen min.

Andrea ville i dag aldri ha stilt opp i intervjuer med amerikanske medier, hevder hun.

 PrivatBEGRENSET STUDENTFRIHET: Andrea Bolstad merker en økende paranoia på universitetet. Hun tør ikke la seg intervjue i USA, men vil snakke ut om situasjonen i VG. Foto: Privat

Hun er enig med demokratiforsker og førsteamanuensis Jonas Jakosben ved Universitetet i Tromsø som i en tidligere VG-sak uttalte at han ikke ser bort fra at Trump kan prøve å presse grensene juridisk også for sin egen befolkning.

– På sikt ser jeg for meg et veldig sensurert USA. Donald Trump tester grensene nå. Han kan gjøre det med internasjonale studenter fordi myndighetene lett kan frata oss visumet, men det føles som om dette er første steg for å ta kontroll fra amerikanske borgere også, sier Andrea.

Vennene hennes gir også uttrykk for at de føler seg ufrie, ifølge 20-åringen.

– Ironisk nok, når USA skal være det frieste landet i verden!

Nekter å la seg målbinde

Som journaliststudent er Andrea skremt over det hun opplever som mangelfull kunnskap og nyhetsflyt i USA.

– Den beste kilden jeg har i USA om hva som skjer i USA, er faktisk VG! De fleste nyhetskanalene her er privateide og ønsker å «please» Trump-administrasjonen. Du må grave for å finne nyheter og kritikk her. Dette er et land der de fleste ikke leser nyheter. Mange får ikke med seg hva som skjer.

Og det som skjer på universitetet hennes, er ikke lite. Trusler om kutt i statlig støtte, har fått også Oakland University til å endre årelange tradisjoner.

Siden Trump ble president har arrangementer for utmerkelser til svarte studenter og studenter med urbefolkningsbakgrunn blitt avlyst.

– Vi studenter diskuterer mye hvor ubehagelig og skummelt det er at ytringsfriheten er så begrenset allerede. Jeg jobber på biblioteket på skolen min og de feirer egentlig Black History Month og Women’s Heritage Month, men begge deler måtte avlyses. Vi er et offentlig universitet og avhengig av føderal støtte.

Kjæresten tror det kan være en reell sjanse for at Andrea havner i trøbbel etter dette intervjuet, forteller hun. Den sjansen er Andrea villig til å ta.

– Jeg synes det er viktigere at jeg får dele hvordan dette er. Vil de ta visumet mitt for dette, får de heller gjøre det. Da reiser jeg heller hjem til Norge.

Se video: Talte imot Trump – slo 68 år gammel rekord

Read Entire Article