DAVOS (Aftenposten): Donald Trumps innsettelse la ingen demper på stemningen under den norske middagen i Davos. Næringslivstoppene er mer opptatt av Europa enn av Trump.
Publisert: 22.01.2025 10:38
Kortversjonen
- Mandag samlet toppene i norsk næringsliv seg til middag i Davos. Meny: ostefondue.
- Lederne Aftenposten snakket med, var ganske avslappet til Trumps politikk.
- Alle gikk raskt over til å snakke om Europa. Det er viktigere enn USA.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Denne uken arrangeres World Economic Forum i Davos. Næringslivets og politikkens eliter samles i den sveitsiske byen.
På åpningskvelden gikk den tradisjonelle norske middagen. Gjestene satte seg til bords så å si samtidig med at Donald Trump ble innsatt som USAs 47. president.
– Trump som president skaper en viss usikkerhet. Samtidig tror jeg at vi skal puste med magen, og så tror jeg dette skal gå ganske bra, sier Stian Jenssen i Aker.
Han var i mange år Jens Stoltenbergs stabssjef i Nato. Nå er han partner i Røkke-selskapet Industry Capital Partners (ICP) med ansvar for samfunnskontakt.
De norske næringslivstoppene i Davos fremstår generelt som ganske avslappet overfor den nye amerikanske presidenten.
Puster med magen
– Aker driver i en rekke industrinæringer med god vekst. Som selskap er vi godt posisjonert uansett, sier Jenssen.
Også toppsjefene i Telenor, Hydro, Yara og DNB var på plass for fondue på ærverdige Hotel Seehof. Equinor er også i Davos. Staten er storeier i alle. Norsk statskapitalisme toppet middagen med helstatlige Nicolai Tangen fra Oljefondet.
Yara-sjefen Svein Tore Holsether driver over hele verden.
– Det Trump sier, er ikke helt nytt. Å sikre viktig industri i USA var vært like viktig for Joe Biden, men nå er det mer uttalt, sier han i minglingen før middagen.
Menyen hvert år er ostefondue.
Brødterninger blir dyppet i en varm flytende blanding der sveitsisk ost er den viktigste ingrediensen. Hele retten lukter kraftig ... ost!
Det blir snakket om menyen. En av deltagerne kaller fonduen «mat for barn». Det er gjort forsøk på å endre menyen, men det har ikke ført frem.
Hydro i god posisjon
Eivind Kallevik debuterer som Hydros toppsjef i Davos. Han ser nesten lyst på fire år med Trump.
– Vår aktivitet i USA er veldig godt posisjonert i forhold til den veksten Trump snakker om at han skal skape i USA. Hvis han får til det han snakker om, vil det være et godt startpunkt for Hydro, sier han.
Hydro har rundt 7000 ansatte i USA. Kontakten med resten av verden er liten.
– Stort sett alt vi bruker av råvarer, kjøper vi i USA. Alt vi produserer der, selger vi til annen kritisk industri i USA, sier Kallevik.
Han reiste til Davos etter «norsk ledermodell». Aftenposten traff ham alene på jernbanestasjonen i Zürich. Der var han usikker på om han kunne ta neste tog, fordi han hadde kjøpt «billigste billett».
Bare ost
Forsøkene på å endre menyen bort fra ostefondue er slått ned av Kristin Gamlemshaug Andresen. Hun og mannen, Ferd-eier Johan H. Andresen jr., er middagens foreldre.
– Det var noen om foreslo å gå over til kjøttfondue. Men det skal vi ikke ha noe av. Her i Sveits må det være sveitsisk mat og sveitsisk ost, forklarer hun muntert.
Fondue er kanskje ikke det sunneste og det som er best for midjemålet. Men Andresen står på sitt.
– Grønnsaker og sunne ting kan vi spise i Norge ...
DNB-sjefen Kjerstin Braathen merker Trump på en annen måte enn industrien. For henne er det amerikansk rentesetting som teller.
– Tollbarrierer i USA vil drive opp prisveksten der. Nå tror vi ikke lenger på flere rentekutt i USA, og det ser ut som om markedene begynner å tro at det faktisk kan gå den andre veien. Da betyr jo det noe for Norges Bank og rentesettingen i Norge, sier hun.
Hun tror likevel rentekuttene kommer i Norge.
Europa teller mest
Felles for alle topplederne er at de raskt går over til å snakke om Europa når vi spør om Trump. Det gjelder Europas konkurransekraft og frykten for å havne i skuddlinjen i en handelskrig.
Holsether i Yara tror Trumps politikk kan få fart på Europa.
– Jeg skjønner ikke hvorfor det går så sakte med å gjøre Europa konkurransedyktig, sier han.
Holsether håper det blir «skikkelig trykk på Europa» på årets Davos-møte. Han vil ha betingelser som ligner mer på verden utenfor Europa.
– Nå har Europa dyrere energi og flere reguleringer. Dette må utjevnes. I Europa er det avgifter på utslipp. Det kan fungere bra i isolasjon. Men hvis industrien i USA får betalt for å redusere utslipp, havner Europa bak, sier han.
Benedicte Schilbred Fasmer i Telenor sier det slik:
– EU vil samle seg som maktpolitisk union i møtet med USA. Dermed å bli jo den kanalen vi har inn gjennom EØS, desto viktigere.
Kallevik i Hydro har Europa som sitt største marked.
– Hvis det blir handelskrig mellom Europa og USA, eller om Europa havner i skvis mellom Kina og USA, så kan det bli krevende for vår europeiske virksomhet.