USA mener forslaget har «alvorlige feil» og ikke bidrar til en våpenhvile, men Norges utenriksminister mener det vil hjelpe palestinere.
Torsdag 19. desember kl. 20:24Kortversjonen
- Norge har bedt FNs generalsekretær om en juridisk vurdering av Israels ansvar som okkupasjonsmakt i de palestinske områdene.
- Utenriksminister Espen Barth Eide mener at Israels UNRWA-forbud rammer palestinske sivile hardt og gjør regionen mer ustabil.
- Humanitære organisasjoner anklager Israel for å hindre nødhjelp til Gaza og krever at Israel holdes ansvarlig.
Norge har bedt FNs generalforsamlingen om å be ICJ om en juridisk vurdering av Israels ansvar som okkupasjonsmakt i de palestinske områdene.
– En okkupant har forpliktelser etter folkeretten, da man skal legge til rette for helt grunnleggende tjenester. Det gjør ikke Israel, og ikke bare gjør de ikke det, nå prøver de å hindre FN fra å gjøre det. Det må ta slutt, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til VG.
I kveld har Generalforsamlingen stemt over forslaget i New York.
USA stemte imot: - Alvorlige feil
Forslaget ble vedtatt med 137 stemmer for, 12 stemmer mot og 22 land som ikke ønsket å stemme.
– Et stort flertall av verdens land stemte for forslaget, og det er en veldig klar melding fra FNs høyeste organ der alle land sitter, sier Barth Eide.
USA og Israel var blant landene som stemte mot.
– Forslaget har dessverre alvorlige feil, og bringer oss ikke nærmere en fred mellom Israel eller Palestina. Et hvert forslag burde fremme og ikke hindre en våpenhvile, sa USAs representant før avstemningen.
Barth Eide er ikke overrasket.
– Alle visste at USA og Israel ville stemme mot dette forslaget, sier han.
Samtidig er han glad for å ha fått med seg land som Storbritannia, Frankrike og Italia.
– Riktig tidspunkt
Forslaget ble lagt frem samtidig som det ryktes at det nærmer seg våpenhvile mellom Israel og Hamas.
– Er det riktig tidspunkt å stille Israel til veggs med en slik avstemning?
– Absolutt, for dette har ikke bare med våpenhvile i Gaza å gjøre, dette israelske forbudet mot UNRWAs virksomhet gjelder både i Gaza og på Vestbredden. Dette har med humanitær tilgang og grunnleggende prinsipper å gjøre, sier Barth Eide.
USAs påtroppende president Donald Trump har flere ganger sagt at «helvete bryter løs» dersom alle gislene i Gaza ikke frigis innen han inntar Det hvite hus 20. januar.
– Er Donald Trump en dødsdom for norsk Midtøsten-politikk?
– Nei, hvorfor i all verden skulle det være det? Vi har nettopp fått et meget stort flertall med oss på dette forslaget. Det er ikke slik at amerikanerne er sjef for hele verden, svarer Barth Eide.
Det norske forslaget ble presentert sammen med en rekke land, deriblant Frankrike og Belgia. Statssekretær Andreas Kravik holdt et innlegg før avstemningen i New York.
– 137 land i FNs generalforsamling har kommet med et sterkt og tydelig budskap. Verden vil ikke akseptere at Israel blokkerer tilgangen til humanitær hjelp til palestinerne under okkupasjon, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding torsdag kveld.
Kritisk mot UNRWA-forbud
I slutten av oktober godkjente Israels nasjonalforsamling et forbud mot FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger UNRWA fra å operere i Israel.
Forbudet har blitt kritisert for å sterkt begrense UNRWAs mulighet til å yte humanitær hjelp i Gaza og på Vestbredden.
– Knessets vedtak er en beslutning som vil ramme sivile palestinere som lever i dyp nød. Vedtaket kan få dramatiske konsekvenser for millioner av sivile, og det vil gjøre hele Midtøsten enda mer ustabilt, sa Barth Eide i pressemeldingen.
Humanitære organisasjoner: - Israel må holdes ansvarlig
«Til tross for gjentatte oppmodninger fra USA, Norge og en rekke andre land, møter ikke Israel sine folkerettslige forpliktelser om å levere nødhjelp til sivile i Gaza.»
Det skrev en bred gruppe humanitære organisasjoner i en rapport publisert i november. Blant annet Flyktninghjelpen, Redd Barna og Care er med på rapporten.
De mener Israel sulter Gazas befolkning ved å hindre mat og andre basisvarer fra å komme inn i landområdet under militær beleiring.
– Israel må holdes ansvarlig for konsekvensene og sin manglende innsats for å sikre en tilstrekkelig innførsel av mat, medisin og andre basisvarer, heter det i rapporten.
Blant landene som var kritiske til forslaget var blant annet USA.
– Dette forslaget bringer oss ikke nærmere en langvarig fred mellom Palestina og Israel, sa USAs talsperson.
Amerikanerne pekte på at forslaget kan bremse en eventuell våpenhvileforhandling mellom Hamas og Israel.