Norges nye stjerne dominerte: – Ekstrem intelligens

1 month ago 27



Tobias Grøndahl (23) får lagkameratene til å ta frem de store ordene.

 Tobias Grøndahl (til høyre) sammen med Magnus Gullerud etter seieren over Argentina. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån

Publisert: 27.07.2024 20:31

– Her er det absolutt mulig å slå alle, sier Grøndahl til VG foran møtet med hjemmefavoritten Frankrike mandag. Alle forventer at vertsnasjonens ferske europamestre slår Norge.

– Vi har null press, kan slå nedenfra, og kan nyte å spille den kampen, mener han. Argentina ble slått i en kamp preget av Sander Sagosens røde kort. Men debutanten leverte åtte mål og ni målgivende pasninger.

– Å spille her med denne OL-stemningen. Så utrolig gøy, sier Grøndahl.

Lørdag imponerte banens beste spiller spillemessig.

– Kjempegod, uttrykker landslagssjef Jonas Wille.

 Tobias Grøndahl setter inn Norges mål nummer 20 på straffe. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån

– Han har en ekstrem håndballintelligens, og vi trenger Tobias. Han har sinnssykt mange ideer. Av og til er det kanskje litt for mange, men det er herlig å ha ham på laget. Han har en formening om alt. Stort sett alt er konstruktivt. I dag gjør han igjen en kanonkamp, sier Norges eldstemann. Kristian Bjørnsen (35) passerer 200 landskamper mandag.

Grøndahl og Bjørnsen

Norske landslagsstjerner.

– Tobias lever for dette. Han har vokst opp med håndball nesten på maten. Han ser små detaljer som ikke alle andre ser. Han er jo en liten, sinnssykt kjapp playmaker, som er mindre enn mange andre. Men det merker du ikke når han har det tempoet han har i seg, legger han til.

Det klaffet med Sander Sagosen inntil Norges største stjerne forsvant ut før pause.

– Tobias er en spiller som har tatt store steg. Han går utpå her og viser et internasjonalt snitt. Han tar ansvar, stuper i det og er uredd. Han gjør det fantastisk og vi er helt avhengig av at han fortsetter slik, sier Sander Sagosen til VG.

– Hva betyr det for din rolle at du ikke har ansvaret for nesten alt?

– Det er fint. Vi er mange som deler på ansvaret. Det er en lagsport. Jeg er avhengig av å stå sammen med de rundt meg, og det syns jeg vi gjør fint om dagen. Vi har jobbet steinhardt siden EM i januar, på og utenfor banen, for å bli bedre.

Men Grøndahl var ikke alene om å gjøre en svært hederlig OL-debut. Landslagssjef Jonas Wille var nesten mest fornøyd med at Gabriel Setterblom kom inn for Harald Reinkind. Kiel-spilleren har hatt trøbbel med akillessener i begge ben, og trenger avlastning i OL.

 Gabriel Setterblom satte alle baller i mål i OL-debuten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Når man først kommer inn så må man bare gripe muligheten, sier 26-åringen fra Moss og kaller det hele «j ... g moro» å klemme inn tre scoringer.

Sebastian Barthold fikk også endelig sin OL-debut etter å ha droppet egen bryllupsreise for reserverollen i Japan for tre år siden.

 Sebastian Barthold (til venstre) og Tobias Grøndahl. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån

– Det ekstra spesielt når det er OL-debut. Selv om ikke alle ville spille kampen, fleiper Barthold til VG mens Sagosen passerer rett bak.

Bærumskanten er godt fornøyd med å ha fått med seg Grøndahl fra Bærums Verk.

– Han har noen kvaliteter som ekstreme i mann mot mann spillet og avslutningene, har overblikk og ro, og styrer laget godt. Han har is i mage når ting skal avgjøres. Vi har en god mann ved roret, mener Barthold.

De norske angrepene ender dessuten oftere enn tidligere i avslutninger fra kantene.

– Han er flink til å sette opp spill. Vi har vært gode til å komme bredt i banen. Det er både trenere og sidebackers fortjeneste. En god kombinasjon av mange ting, mener Barthold.

Se alt fra OL på Max!

Read Entire Article