Norge støtter Nato-sjefen: Ukraina kan bruke vestlige våpen mot mål i Russland

3 weeks ago 36



Foto: Alf Bjarne Johnsen, VG

Norge støtter Jens Stoltenbergs forslag om å la Ukraina bruke Nato-våpen til å treffe militære mål i Russland, ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
rapporterer fra Praha torsdag 30. mai kl. 13:54

Men han vil ikke si noe om eventuelle begrensinger for våpen som Norge har donert.

Utenriksministeren kom torsdag formiddag til Praha for å delta på Natos utenriksministermøte.

Møtet vil følge opp oppfordringen fra Natos generalsekretær Jens Stoltenberg om å løse opp begrensninger på å kunne nå mål inne på russisk territorium, med våpen donert av vestlige land.

Logisk

Eide sier at han prinsipielt støtter Stoltenbergs utspill:

– Det Stoltenberg har sagt, er egentlig helt logisk konsekvens av hvordan situasjonen er på bakken. Vi kan ikke tvinge Ukraina til å kjempe med en hånd bak ryggen, sier Espen Barth Eide til VG i Praha.

– Russland har mer volum, flere folk og flere stridsvogner og flere granater og fly. Det er vanskelig å matche i volum. Da må man matche med å være smart, å kunne bekjempe fienden bak deres linjer, og noen ganger inn i Russland, fortsetter han.

Han presiserer at det må være mål som er relevante for krigføringen:

– Det kan være artilleriposisjoner, missilbatterier, flyplasser og annet, sier Eide.

Taus om norske våpen

Han legger til at det fortsatt vil være opp til hvert enkelt land å legge eventuelle begrensninger på våpen som de har donert til Ukraina.

– Har Norge lagt begrensninger på våpen som Norge har levert til Ukraina?

– Hva vi leverer og hvilke betingelser som gjelder for hver enkelt land, så vil vi, som de andre landene, ikke si så mye om det. Det er viktig at det ikke blir kjent for de som ikke trenger å vite det, svarer utenriksministeren.

Han legger til at det fortsatt vil være opp til hvert enkelt land å legge eventuelle begrensninger på våpen som de har donert til Ukraina.

Read Entire Article