Norge punger ut en halv million på nedkjøling av OL-håpene

1 month ago 34



Hotellrommene skulle være klimavennlige. Nå er 114 egne kjøleanlegg bestilt til de norske OL-utøverne. Prislappen: 554.000 kroner.

 Norge og mange andre land velger å installere eget klimaanlegg på rommene i OL-landsbyen. Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB

Publisert: 23.07.2024 10:04

Både IOC og arrangørene har lovet at Paris skal bli det mest bærekraftige OL-et til nå, og har som mål å redusere mer enn halvparten av karbonutslippet fra London i 2012 og Rio i 2016.

OL-arrangøren i Frankrike har derfor blant annet brukt milliarder på å bygge rom for deltakerne med kjølesystem innebygd i vegger og gulv, for å redusere klimautslipp.

Slik ser et typisk rom i OL-landsbyen ut. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / NTB

Men løsningen er ikke god nok, skal vi tro Ida Siobhan Svendsen, fagkonsulent i den norske Olympiatoppen.

– Det innebygde kjølesystemet i gulvene i Olympic VillageOlympic VillageOlympic Village er navnet på området med hotellene der idrettsutøverne som skal delta i OL bor. vil ikke klare å opprettholde en behagelig soveromstemperatur dersom det blir varmt ute, skriver Svendsen i en e-post til VG.

Derfor tar Norge nå grep for å sørge for god nattesøvn til utøverne før de skal ut og prestere i OL fra neste uke. De har bestilt 114 kjøleanlegg, som Olympiatoppen skal leie av arrangøren.

USA, Tyskland, Australia, Italia, Canada, Hellas og Storbritannia er blant andre land som har gått til anskaffelse av det samme.

OL går av stabelen 26. juli og varer til 11. august. Det er foreløpig meldt temperaturer mellom 26–31 grader i den første uken av lekene.

– Blir det hetebølge, har arrangøren selv sagt at temperaturen på soverommene i leiren vil komme opp i 24–28 grader. Dette vil kunne ha en betydelig negativ effekt på blant annet søvnkvalitet og væskebalanse.

– Vi har derfor valgt å installere klimaanlegg på rommene til alle de norske utøverne for å sikre at de har best mulig forutsetninger for å prestere under lekene, skriver hun videre.

Ida Siobhan Svendsen

Fagkonsulent for utholdenhet ved Olympiatoppen

Norge har gått til leie av det som er et bærbart klimanlegg, som festes til vinduene på rommene.

Se bilde under:

1 av 2Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / NTB

Sarah Hirshland, som er administrerende direktør for USAs OL-og paralympiske lag, mener at anskaffelsen var nødvendig.

– Etter samtaler med utøverne våre, forsto vi at dette var noe som har høy prioritet hos våre utøvere. De føler dette er kritisk for prestasjonsevnen, har hun sagt.

Det mener også Matt Caroll, som er administrerende direktør i Australias olympiske komité.

– Dette er leker med høy prestasjon. Vi skal ikke på piknik, har Carroll sagt.

Olympiatoppen gjør flere grep for å håndtere varmen.

– De viktigste tiltakene for å ivareta både helse og prestasjon når utøvere skal konkurrere i høye temperaturer, er at de er godt varmeakklimatiserte, har gode rutiner på væskeinntak og at både utøvere og støtteapparat kjenner til, tar på alvor og vet hvordan de skal reagere på tidlige tegn på heteutmattelse eller heteslag, skriver Svendsen.

I noen av utendørsidrettene vil det også bli benyttet andre nedkjølingstiltak som for eksempel kjølevester, og justering av oppvarmingsrutinene for å minimere hvor mye utøverens kroppstemperaturer øker før starten på konkurransen.

Her er Jakob og Filip Ingebrigtsen med kjølevest før semifinalen i VM i Doha i 2019. Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG

OL-landsbyen i Paris skal romme plass til 14.500 utøvere og trenere under årets leker, og 9000 personer under Paralympics.

– Det vil bo to utøvere per rom på 12 kvadratmeter, og et bad for fire personer, sier Laurent Michaud, som er sjefen for OL-landsbyen i IOC, ifølge Inside The Games.

Selve landsbyen har 82 bygninger, 3000 leiligheter og 7200 rom. Utøverne vil ikke ha eget kjøkken, men kan istedenfor boltre seg med mat fra fire områder, som spesialiserer seg på franske, asiatiske, internasjonale og afro-karibiske retter.

I tillegg skal det være matbutikker i landsbyen, politistasjon, frisør, treningsrom, bar (uten alkohol), et senter for troende og et postkontor.

Utøverne vil få tilgang på et elektrisk busstilbud og sykler for å komme seg rundt i byen.

Se bildegalleri av OL-landsbyen:

1 av 6Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin Sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article