Norge inngår avtale som styrker forsvarssamarbeidet med Moldova

2 hours ago 3



Torsdag undertegnet forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) en avtale om å styrke forsvarssamarbeidet mellom Norge og Moldova. – Det er viktig at Moldova opplever at de ikke står alene i denne krevende situasjonen, sier han.

Forsvarsministerne Bjørn Arild Gram og Anatolie Nosatîi undertegnet en avtale om å styrke forsvarssamarbeidet mellom Norge og Moldova. Foto: Forsvarsdepartementet

Publisert: 31.10.2024 11:37 | Oppdatert: 31.10.2024 11:52

Saken oppdateres

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen er torsdag i Moldova. Det lille østeuropeiske landet, som ligger inneklemt mellom Ukraina og Romania, har i lengre tid vært i en tautrekkingskamp mellom Vesten og Russland.

Nå vil Norge støtte Moldova for å styrke deres forsvarssektor og motstandskraft, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

«Moldova er sterkt påvirket av Russlands angrepskrig mot Ukraina. De utsettes blant annet for massive russiske desinformasjonskampanjer. Moldova og Norge styrker nå det bilaterale forsvarssamarbeidet, og Gram signerte en avtale, et såkalt Letter of intent, med sin moldovske kollega Anatolie Nosatîi i Chisinau», skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram ble møtt av æresgarde da han besøkte kollega Anatolie Nosatîi i den moldovske hovedstaden Chisinau. Foto: Forsvarsdepartementet

– Står sammen mot Russlands krigføring

Flere frykter at Moldova kan bli neste offer for russisk militær aggresjon, dersom Russland vinner frem militært i Øst-Ukraina samtidig som Moldova knytter stadig sterkere bånd vestover.

Regjeringen til Moldovas EU-vennlige president Maia Sandu har siden invasjonen av Ukraina inngått flere avtaler som har som mål å styrke båndene til Vesten. Nå er turen kommet til Norge.

– Avtalen bekrefter at vi vil styrke samarbeidet mellom våre to land fremover. Vi vil spesielt se på mulighetene for å samarbeide tettere innenfor områder som trening og utdanning, politikkutvikling, planlegging og erfaringsutveksling, sier Gram.

Norge vil spesielt støtte Moldova innenfor kapasitetsbygging, altså i å videreutvikle og forvalte forsvarssektoren på en god måte.

– Formålet er å styrke den demokratiske kontrollen over forsvarssektoren. Vi har god erfaring fra denne typen arbeid i andre land, som Georgia og Vest-Balkan, sier forsvarsministeren.

Norge har siden 2023 støttet landet på dette området gjennom NATO-programmer.

– Det er viktig at Moldova opplever at de ikke står alene i denne krevende situasjonen, men at de er en del av det vestlige fellesskapet som står sammen mot Russlands krigføring i Ukraina, sier Gram.

Nesten dødt løp om EU-medlemskap

Moldova var lenge, som Ukraina, en del av Sovjetunionen men ble i 1991 erklært uavhengig. Folkeavstemninger viser at befolkningen fortsatt er splittet i synet på om de bør knytte seg mot øst eller vest. Langs landets østlige grense ligger den russiskvennlige utbryterrepublikken Transnistria, som tidligere i år ba om Russlands «beskyttelse».

Moldovas president Maia Sandu har lenge jobbet for å integrere Moldova i EU. Nylig var det EU-avstemming i landet, der «ja»-siden tok en svært knapp seier. Ifølge valgkommisjonen hadde ja-siden fått 50,46 prosent av stemmene mens neisiden hadde fått 49,54 prosent da 99,77 prosent av stemmene var talt opp.

Da Sandu erklærte seier for «ja»-siden gikk EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen ut på X og sa at seieren viser at moldovere er selvstendige på tross av russisk påvirkning.

Andre runde i det moldovske presidentvalget avholdes søndag 3. november. Da står det mellom Sandu og utfordreren Alexandr Stoianoglo. Stoianoglo har nektet for å være «Moskvas mann», men er sett på som mer imøtekommende overfor Putin og kravene til de russiskvennlige separatistene i Transnistria enn Sandu.

Moderniserer militæret

Moldova har flere ganger mottatt militært utstyr fra USA. Det inkluderer både kjøretøy og medisinsk utstyr. Også EU støtter Moldova med penger, blant annet til innkjøp av luftforsvarssystemer og tiltak som skal gi de moldovske væpnede styrkene større kampkraft og bedre evne til å samhandle med andre lands styrker.

I april fikk landet 41 millioner euro og juni kom en støttepakke på ytterligere ni millioner euro, som skal investeres i forsvarssystemer. Støtten som Moldova har mottatt gjennom European Peace Facility (EPF) siden 2021 er til dags dato på 137 millioner euro.

Også Nato har levert militært medisinsk utstyr til Moldova, som ikke er Nato-medlem. Landet har også inngått bilaterale avtaler med flere land i Vesten. Blant annet inngikk Sverige i august en intensjonsavtale med Moldova, som skal styrke forsvarssamarbeidet mellom landene.

Fredag går Gram og Kristoffersens reise videre til Romania. Der skal forsvarsministeren blant annet besøke flybasen hvor Romania har F-16-kampfly som de kjøpte fra Norge.

Read Entire Article