Norge er tjent med EU-medlemskap

2 weeks ago 13



Fvn har 12. juni en lederartikkel med tittelen «Norge trenger EU-medlemskap», og leder for Vest-Agder Nei til EU, Tom Kjetil Murberg følger opp med spørsmålet «Norge trenger EU-medlemskap?» i et debattinnlegg samme dag.

Foto: Berit Keilen / NTB

Svaret på Murbergs retoriske spørsmål er enkelt: Ja. Norge er tjent med et EU-medlemskap.

Vi har for så vidt klart oss greit med EØS-avtalen så langt. EØS er først og fremst næringslivets avtale, og for næringslivet så fungerer det meste. Men den har ikke bare sikret våre eksportbedrifter et marked å selge til, den har også sikret oss enkle reiser til våre foretrukne feriedestinasjoner, sørget for enkle prosesser for studier i utlandet, osv. Ifølge det regjeringsoppnevnte EØS-utvalget er faktisk EØS-avtalen den beste avtalen som er mulig med EU. Det finnes ingen reelle alternativer. Bortsett fra å melde seg inn i EU da.

Det er demokrati og medvirkning som lider av at vi ikke er fullverdige medlemmer. I dag har vi begrenset evne til å påvirke prosessene og vedtakene i EU. Den muligheten ville vi fått som fullverdige medlemmer. EU-medlemskap er mer demokratisk, fordi vi får være med å bestemme over det som betyr noe for oss.

EU er vår viktigste handelspartner. I en tid med uro og usikkerhet i Europa, så gir også nære handelsallianser trygghet og livsnødvendig hjelp når det trengs. Det er ikke uten grunn Ukraina nå kjemper for å bli medlem i EU. Norges sikkerhets- og forsvarspolitikk bygger på vårt medlemskap i NATO. Men i en stadig mer kompleks internasjonal sikkerhetssituasjon, og amerikanske signaler om at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet, så vil en enda sterkere integrasjon med Europa gi Norge ekstra trygghet.

Murberg oppfordrer Fædrelandsvennen til å arrangere et åpent folkemøte om EU-spørsmålet. Det synes også vi i Europabevegelsen er en god ide. Manglende kunnskap om EU og EØS er en åpenbar utfordring og et demokratisk problem, som sannsynligvis kun kan løses ved åpen og konstruktiv debatt.

Norge trenger EU-medlemskap

Norge trenger EU-medlemskap?

Read Entire Article