Norge bør søke om å arrangere vinter-OL

1 month ago 25



AFTENBLADET MENER: Norge bør søke om å arrangere vinter-OL, gjerne sammen med Sverige.

Casper Ruud er en av en rekke norske utøvere i Ol i Paris. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Jakob Ingebrigtsen, Narve Gilje Nordås, Karsten Warholm og de andre norske idrettsheltene kjemper om medaljer i OL i Paris. Norge sender mange utøvere til de olympiske lekene, og vi høster medaljer, særlig i vinterlekene. Det er på tide med en ny OL-diskusjon, og den kan godt ende med en ny, norsk OL-søknad.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) og hele OL-systemet er på ingen måte feilfritt. Tvert imot. Historien er dessverre full av korrupsjon, tvilsom omgang med udemokratiske regimer og menneskerettigheter, og selvsagt en enorm pengebruk. OL i Sotsji i 2014 står igjen som et grelt eksempel. Putins prestisjeprosjekt kostet mer enn alle tidligere vinter-OL til sammen: 21,9 milliarder dollar.

Og vi jublet for 26 norske medaljer, 11 av dem gull.

Norge er en idrettsnasjon. Likevel har interessen for å arrangere OL i Norge vært lunken, både blant politikere, i folket og i deler av idretten. Mange var også skeptiske da Norge skulle arrangere vinter-OL i Lillehammer i 1994. Det ble en folkefest, et nasjonsbyggingsprosjekt og en stor suksess.

Det er unektelig et paradoks og ganske merkelig at Norge og nordmenn skal juble hemningsløst for OL-gull til Jakob Ingebrigtsen, håndballjentene eller noen av våre utallige skihelter, og samtidig holde oss for nesen og være for fine til å være med som arrangør.

Store internasjonale idrettsmesterskap er i altfor stor grad blitt propagandaverktøy for diktatorer og reklamekampanjer for stater uten demokrati og respekt for menneskerettigheter. Russland, Qatar, Saudi-Arabia og andre land med ikke-demokratiske styrer satser knallhardt på – og får tildelt – store idrettsarrangementer. Det handler selvsagt om penger, men det handler også om at land som Norge ikke melder seg.

Så lenge OL finnes, og Norge deltar, bør vi også tilby oss å arrangere lekene.

Sommer-OL er ikke aktuelt, men i kampen om et framtidig vinter-OL bør vi absolutt melde oss på. Det kan veldig godt gjøres sammen med Sverige, som nettopp tapte kampen om lekene i 2030 mot de franske alpene.

Nå venter OL i Italia, i Los Angeles, i Frankrike, Brisbane og Salt Lake City.

Et norsk-svensk vinter-OL i 2038 eller i 2042? Ja, hvorfor ikke. Så lenge vi skal være med på festen, bør vi bære vår del av vekten, og ta vår del av regningen.

Publisert:

Publisert: 3. august 2024 08:41

Read Entire Article