Ny kartlegging viser at kommunene planlegger massiv bygging i naturens viktigste CO₂-lager.
Publisert: 14.04.2025 12:39
Kortversjonen
- Ny kartlegging viser at kommunene planlegger å bygge på 208 kvadratkilometer myr. Dette tilsvarer halve Oslo kommune.
- Myrene er viktige CO2-lagre og hjem for truede arter. Hvis de bygges ned, vil det føre til store klimagassutslipp.
- Miljøaktivister krever tiltak for å stanse utbyggingen. Regjeringen vurderer et forbud og strengere retningslinjer.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Dette kan de ikke gjøre. Det må stoppes, sier Einar Wilhelmsen.
Som generalsekretær i miljøorganisasjonen Sabima er han godt kjent med at norsk natur raseres i stor stil. NRK har avslørt at 79 kvadratmeter natur har vært bygget ned hvert minutt de siste fem årene.
Mesteparten av dette er skog, men mye er også verdifulle, uerstattelige myrer. Og det er dårlig totaloversikt over hvor store myrområder kommunene planlegger å bygge i.
Nå har Norkart på oppdrag fra Sabima og WWF gått nøye gjennom kommunenes utbyggingsplaner. Tallene viser en oppsiktsvekkende utvikling:
- Norske kommuner planlegger å bygge ned 208 kvadratkilometer myr til boliger, fritidsboliger og næringsbygg. Det er like mye som 30.000 fotballbaner, eller halve Oslo kommune
- Det aller meste av dette – 136 kvadratkilometer – går med til hyttebygging. Det er like mye som nesten halve Oslo-marka.
- Tidligere rapporter har anslått at kommende planlegger å bygge på 164 kvadratkilometer myr.
–Jeg må si jeg er lamslått og sjokkert. Dette er veldig mye mer enn det vi trodde, sier Wilhelmsen.
Hva er egentlig så viktig med myr?
Mange ser kanskje en litt ubrukelig, ufremkommelig sump.
Einar Wilhelmsen ser dette:
Hjemmet til 332 arter som er utrydningstruet i Norge og ikke kan leve andre steder. En hvileplass for trekkfugl. Et flomvern. Og ikke minst: Naturens absolutt råeste karbonlager.
I de våte myrene ligger nemlig karbon tilsvarende over 70 år med norske klimagassutslipp trygt lagret. Her har det ligget i tusenvis av år. Graves myrene opp, eller dreneres, slippes det ut som CO₂.
En tredjedel av de norske myrene er allerede bygget ut eller ødelagt. Hvis kommunene gjør alvor av alle byggeplanene, kan det føre til like store utslipp som hele Norge står for på ett år, ifølge WWF.
– At vi skal slippe ut 10.000 år gammelt karbon bare for å bygge hytter, er sprøtt, sier Wilhelmsen.
– Det må vi rett og slett slutte med.
1 av 3Foto: Olav Olsen / Aftenposten
På populære utfartssteder som Skeikampen, Sjusjøen, Blefjell og Hallingdal har det de siste årene vært strid om nye hytteprosjekter som ødelegger myr.
Men de mest offensive planene om hytter i myrterreng kommer fra Trøndelag. Både Rinndal, Rennebu, Åfjord, Orkland og Selbu er på topplisten over de ti kommunene som har satt av mest myr til hyttebygging.
– Norge kommer ikke til å klare å nå klimamålene vi har forpliktet oss til dersom nedbyggingen av alle myrene kommunene planlegger faktisk gjennomføres, sier leder Karoline Andaur i WWF.
Nå krever både hun og Wilhelmsen at regjeringen innfører en umiddelbar stans i all bygging på myr.
Krever «myratorium»
Det samme har Venstre foreslått på Stortinget.
Allerede for to år siden ga et flertall på Stortinget regjeringen beskjed om å forby bygging på myr. Miljødirektoratet leverte sitt forslag til regjeringen i desember 2023. Nå sier regjeringen at et forbud vil bli sendt på høring før sommeren. Det betyr at det tidligst kan komme på plass neste år – og etter valget.
Det vil ta altfor lang tid, mener Venstre-leder Guri Melby. Hun mener det haster å få på plass et «myratorium».
– Vi er redd de aktørene som vil bygge ut, bruker dette som et vindu for å få realisert sine planer. Det kan få dramatiske konsekvenser både for natur og klima, sier hun.
– Jeg er helt enig i at det haster med å få på plass et forbud mot å bygge ned myr, både for å kutte utslipp og for å ta bedre vare på viktig natur, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Han forklarer utsettelsene med at Miljødirektoratets forslag manglet koblinger mellom ulike lover, som kunne ført til beslutninger i strid med formålet.
Han sier han vil komme tilbake til Stortinget med en nærmere vurdering av et moratorium.
– Jeg mener det er fornuftig å se på løsninger som kan redusere nedbygging av myr i påvente av et eventuelt forbud, sier han. Men han mener det er bedre å se på verktøy som allerede finnes i systemet, som strengere statlige retningslinjer eller mer innsigelser fra Statsforvalterne.