Nordea avlyser rentekutt i år – venter økt vekst tross tollkrig

8 hours ago 3



Det kommer ingen rentekutt fra Norges Bank – verken i år eller neste år, ifølge Nordea. De tror likevel på raskere økonomisk vekst, drevet av økt forbruk.

 Ole Berg-Rusten / NTB
UENDRRET: Rente blir liggende uendret både i år og neste år, ifølge sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert 21.05.2025 08:15 Sist oppdatert 8 minutter siden

– Veksten i norsk økonomi er på vei opp drevet av økt privat forbruk og boligbygging, heter det i innledningen til kapittelet om norsk økonomi i Nordea Markets' prognoserapport Economic Outlook #2 2025.

I forordet til rapporten konkluderer sjeføkonom Kjetil Olsen med at tollfrykten er overdreven. Motkrefter særlig i Europa vil mest sannsynlig føre til at veksten hos våre handelspartnere i sum blir høyere framover, ikke lavere.

– Trumps handelskrig vil derfor neppe rive beina under oppgangen i norsk økonomi som nå er på gang, skriver han.

Veksten i norsk økonomi er på vei opp drevet av økt privat forbruk og boligbygging. Kjøpekraften hos husholdningene kom betydelig opp i fjor og vil øke videre i år, selv uten rentekutt. Høy inntektsvekst gir også støtte til boligmarkedet, ifølge analytikerne.

Positivt vekstbilde

Det gir følgende vekstbilde av 2025 hvis prognosene slår til (2024-tall i parentes):

  • Fastlands-BNP: 1,7 prosent (0,6 prosent)
  • Husholdningenes konsum: 2,5 prosent (1,4 prosent)
  • Prisvekst (KPI-JAE): 3,2 prosent (3,7 prosent)
  • Lønnsvekst: 4,5 prosent: (5,6 prosent)
  • Arbeidsledighet: 2 prosent (2 prosent)
  • Styringsrenta ved årsslutt: 4,5 prosent (4,5 prosent)

– Den høye lønnsveksten vil gjøre at inflasjonen holder seg godt over målet på 2 prosent. Vi tror derfor ikke Norges Bank vil kutte styringsrenta verken i år eller neste år, skriver Olsen og seniorstrateg Sara Midtgaard.

 Håkon Mosvold Larsen
ØKT UTEN RENTEKUTT: Kjøpekraften har økt betydelig. Foto: Håkon Mosvold Larsen

De vil likevel ikke utelukke helt at styringsrenta kan bli satt ned i høst, slik Norges Bank har signalisert, ut fra en forventning om økende arbeidsledighet neste år. Men om det kommer rentekutt, blir det få av dem, konkluderer de.

Mer å rutte med i år

Med en lønnsvekst på 4,5 prosent og en inflasjon på 3,2, vil reallønnsveksten være 1,3 prosent. Men Nordea Markets ligger høyt i sitt anslag for inflasjonen i år. Finansdepartementet la eksempelvis til grunn en forventning om at inflasjonen skal ende på 3 prosent.

Mange arbeidstakere vil nok dessuten oppleve at de får en lønnsvekst tilsvarende rammen i frontfaget: 4,4 prosent.

Ytterligere disponibel kjøpekraft kunne ha kommet hvis sentralbanken leverer på signalene om rentekutt i år. Men det toget har gått, ifølge Nordea Markets. Inflasjonen er fortsatt for høy, og det kommer til å bli krevende å få den ned det siste stykket mot målet.

– Vi har lenge pekt på at ferden ned mot inflasjonsmålet til Norges Bank på om lag 2 prosent ville være en treg prosess, og at den lette delen av inflasjonsnedgangen var lagt bak oss. Den siste tids utvikling styrker denne vurderingen, skriver økonomene.

Norges Bank har indikert at det første rentekuttet kommer senere i år, og at det blir totalt fem kutt innen utgangen av neste år.

Read Entire Article