Den som ringer deg fra det norske nummeret, er ikke den du tror det er.
Publisert: 19.11.2024 16:12
Kortversjonen
- Svindlere bruker «spoofing» for å få det til å se ut som om de ringer fra norske numre.
- Telenor og Telia blokkerer millioner av uønskede samtaler og arbeider med nye løsninger for å stanse svindeloppringninger.
- Svindlerne tilpasser seg raskt endringer; tiltak er innført for å hindre misbruk av politiets fasttelefonnumre, men kriminelle utnytter nå mobilnumre.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Du har et ubesvart anrop fra et norsk mobilnummer. Du ringer det opp igjen. Den som svarer skjønner ingenting. Han eller hun har jo ikke ringt deg.
Sjansen er stor for at dere begge har opplevd «spoofing». Svindlere har ringt for å lure deg, men får det til å se ut som om de ringer fra noen andres helt vanlige, norske nummer.
– Vanligvis kommer samtalene fra utlandet, men det kan også være det vi før kalte Microsoft-svindlereMicrosoft-svindlereSvindeler som ringer deg og sier du har et virusproblem, og tilbyr seg å hjelpe deg mot at du betaler for det ved å gi dem dine kortopplysninger. eller nordmenn som utgir seg for å være banken din eller politiet, sier Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia.
Spoofing er en av flere metoder som kriminelle benytter for å øke troverdigheten og sannsynligheten for at folk svarer på oppringningene deres.
– Som privatperson er det dessverre lite man selv kan gjøre for å beskytte seg mot å få sitt nummer misbrukt, sier Thorbjørn Busch i Telenor.
Han sier metoden har to ofre, både den som ringes og den som får sitt nummer misbrukt.
– For de som opplever at nummeret deres blir misbrukt, kan det være svært ubehagelig. Mange føler en følelse av avmakt, blir kontaktet av personer som har mottatt oppringninger fra deres nummer, og kan oppleve å bli mistenkeliggjort, sier Busch.
Antallet svindelforsøk mot nordmenn, der svindlerne bruker telefonen, er svimlende høyt.
Blokkerer svært mange telefoner
Så langt i år har Telenor blokkert 42 millioner uønskede anrop inn til Norge. På verdensbasis har de blokkert 245 millioner samtaler.
Telia rapporterer om nesten en firedobling i antall blokkerte svindelanrop i tredje kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor.
I flere år har Telenor hatt filtre som fanger opp norske svindelandrop som ringer fra utlandet. Telia lanserte sitt filter i mars.
– Dette følger vi nøye med på. I snitt har vi blokkert ca. 45 prosent av alle samtaler som har ringt fra norske numre fra utlandet, sier Kristiansen i Telia.
Skal lage nye metoder for å stoppe svindlerne
Teleselskapene arbeider med nye felles løsninger, som de ennå ikke kan gå i detalj på. Men det handler om å fange opp uønskede samtaler på tvers av nettverk og teleselskaper.
I tillegg til spoofing, ser teleselskapene andre metoder. SMS-svindel er velkjent for flere.
– Vi ser også at folk blir oppfordret til å ringe tilbake til numre de kriminelle har kontroll på, sier Busch i Telenor.
Såkalte wangiri-anrop innebærer et kort anrop der svindleren håper at du blir nysgjerrig og ringer tilbake. Da tjener de penger. Men Telenor stopper nesten alle slike anrop inn til Norge og sørger for at det ikke er mulig å ringe tilbake til disse numrene, forteller Busch.
– Vi har dessverre sett et økende og målrettet misbruk av politiets mobiltelefonnumre, noe som fortsatt er et vedvarende problem. Kriminelle utnytter disse numrene for å fremstå som de ringer fra politiet, noe de gjør for å manipulere ofrene, sier han.
I 2022 tok imidlertid Telenor et viktig skritt for å gjøre det vanskeligere for svindlere å misbruke politiets fasttelefonnumre. Telekombransjen ble enige om at fasttelefonnumre ikke skal kunne komme fra utlandet overhodet, for å hindre at de misbrukes til å lure folk.
– De kriminelle tilpasset seg den gang raskt, og gikk over på å misbruke politiets mobiltelefonnumre, sier Busch.
Men han legger til at Telenor jobber hver dag med å stanse denne typen anrop, og at de blokkerte tallene tydelig viser dette.