– Noe av det mest skremmende jeg har hørt fra Trump

1 month ago 21



Natt til lørdag gjentok den tidligere presidenten at det ikke vil bli nødvendig å stemme ved neste valg. Ekspertene er uenige om hvor langt man skal tolke utsagnet.

 Chandan Khanna / AFP / NTB
«FIGHT»: Det kom kamprop fra publikum da Trump løftet knyttneven under talen i Florida i natt. Foto: Chandan Khanna / AFP / NTB

Publisert 27.07.2024 13:09 Sist oppdatert 4 minutter siden

Under den kristenkonservative konferansen «Believers Summit» i Florida natt til lørdag kom Donald Trump med flere spenstige valgløfter og stikk mot motstanderen Kamala Harris.

Likevel er det spesielt ett utsagn flere har bitt seg merke i.

Den tidligere presidenten oppfordret publikum å oppsøke valgurnene for å forhindre at Demokratene «rigger valget», og gjentok samtidig påstandene om at valget ble stjålet i 2020. 

Men å stemme ved neste valg vil derimot ikke bli nødvendig, ifølge Trump. 

– Om fire år så trenger dere ikke å stemme igjen. Vi kommer til å ha fikset det så bra, sa han til tilhengerne sine fra talerstolen. 

– Større tydelighet

Dette er ikke første gang Trump kommer med samme budskap. Han sa omtrent det samme under et besøk i Detroit tidligere i sommer, ifølge Reuters. 

Under et valgmøte i New Hampshire i oktober sa den tidligere presidenten at de har «nok stemmer» og at det er viktigere at tilhengerne hans «vokter valglokalene» i november, skriver Business Insider.

– Ja, Trump har sagt det før, men nå sier han det med større tydelighet, og han gjør det i en situasjon hvor det er større oppmerksomhet rundt han, sier TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen.

Det er vanskelig å vite nøyaktig hva den tidligere presidenten mener med utsagnet, ifølge eksperten. 

– Men selv om jeg legger godviljen til, er det vanskelig å tolke det på noen god måte. Dette er noe av det mest skremmende jeg har hørt fra Trump, sier Bergesen. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
USA-ekspert: Eirik Bergesen har lang fartstid som diplomat, og er USA-kommentator i TV 2. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Bergesen trekker frem Trumps løfte om å være «diktator i én dag» dersom han blir gjenvalgt, og truslene om et «blodbad» dersom han ikke blir det.

– Han lar ting «henge i lufta» for å skremme Demokratene, blant annet ved å hinte til at han ønsker en tredje periode som president. Det han sa i natt kan tyde på at han mener alvor, sier USA-eksperten.

Ofte media som tolker feil

Hilmar Mjelde, statsviter og professor ved Høgskolen på Vestlandet, er på sin side forsiktig med å legge for mye vekt på enkeltuttalelser fra Donald Trump. 

– Trump er en provokatør, og sier ting nettopp for å vekke oppsikt. Det er opp til media å ikke ta agnet hver gang, sier han. 

I dette tilfellet mener Mjelde at utsagnet fra Trump er spøkefullt, og at man ikke bør ta det på alvor. 

– Ofte er det media som selv velger å tolke Trump i verste betydning, sier professoren til TV 2. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
OGSÅ BEKYMRET: USA-ekspert Hilmar Mjelde legger ikke stor vekt på enkeltutsagn, men frykter også for det amerikanske demokratiet. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Det er liten tvil om at man kan vente seg flere provoserende utspill fra Trump, ifølge Mjelde. Spesielt etter å ha blitt overskygget av Kamala Harris i mediene den siste uken. 

– Trump er litt som enebarnet som har fått et søsken og plutselig må dele oppmerksomheten. Det er ikke lett for han, sier professoren. 

Han deler likevel noen av bekymringene til Eirik Bergesen.

– Trumps oppførsel etter 2020-valget er nok grunn til å være bekymret for demokratiet i USA dersom han gjenvelges, sier Mjelde. 

Kan mobilisere

Hva Trump egentlig har å tjene på et slikt utsagn, er derimot mer usikkert. 

Eirik Bergesen trekker frem at det er mange blant de republikanske velgerne som er moderate, og at Trump risikerer å skyve dem vekk. 

Dessuten kan den tidligere presidenten bidra til å mobilisere velgerne på motsatt side, ifølge USA-eksperten. 

– Jeg har sett at det er mange som deler sitatet på sosiale medier, og som legger ved informasjon om hvordan man skal stemme. Det er noe Demokratene tjener på, sier han. 

 Kenny Holston / Getty / NTB
DØDT LØP: Velgermålingene viser foreløpig at det er svært jevnt mellom Donald Trump og Kamala Harris. Sistnevnte kommer mest sannsynlig til å være Demokratenes presidentkandidat i november. Foto: Kenny Holston / Getty / NTB

De fleste målingene mellom Donald Trump og Kamala Harris viser at det er svært jevnt mellom de to kandidatene. 

Harris ligger likevel noe bedre an enn det Biden gjorde før han trakk seg fra valgkampen i forrige uke.

Samtidig tjener Trump fremdeles på attentatet mot ham tidligere i juli, ifølge Bergesen. 

– Det har hevet terskelen for å kalle ham en trussel mot demokratiet. Likevel mener jeg at det bør være lov å si, spesielt hvis Trump mener alvor med den retorikken han bruker, sier USA-eksperten.

Read Entire Article