NHO rasende etter forhandlingsbrudd: – LO kan ikke bestemme alt

2 weeks ago 11



– LO kan ikke bestemme alt av utvikling i Norge. Da må regjeringen stå opp mot dem, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

NHO-sjef Ole Erik Almlid kritiserer at LO-leder Peggy Hessen Følsvik (i midten) nektet å forhandle om endringer i sykelønnsordningen. I går ga arbeidsminister Tonje Brenna opp å få til en ny IA-avtale. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten
  • Thomas Spence

Publisert: 05.12.2024 17:22 | Oppdatert: 05.12.2024 17:49

Dagen etter bruddet i forhandlingene om ny IA-avtale, er skyldfordelingen i full gang. NHO avviser at de har ansvaret. Sammen med arbeidsgiverorganisasjonene Virke, Spekter og KS ville de frede sykelønnen i to år til. LO krevde fredning av sykelønnsordningen i fire nye år.

Onsdag ga arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) opp å få til fortsatt avtale.

– Det er LO vi er mest kritisk til. Vi vet at regjeringen har forsøkt, men at LO har nektet. Noen har sagt at treparts-samarbeide er blitt et toparts-samarbeide mellom LO og Ap-regjeringen. Vi mener at det vi har sett er et enpartssamarbeid, sier Almlid.

NHO-direktør Nina Melsom sier hun «har lært av Jens Stoltenberg at når LO og NHO finner sammen, da blir det sånn.»

– Nå kan vi si at «når LO finner sammen med seg selv, så blir det sånn». Hvis vi skal oppsummere forhandlingene, så er det sånn det er blitt, sier hun.

NHO mener LO har vist seg «særdeles lite konstruktive». Tross målet om å redusere fraværet med 10 prosent fra 2018 har det økt til 17–18 prosent.

– Vi har opplevd de tre andre arbeidstagerorganisasjonene og regjeringen som konstruktive. Men LO stopper alt. Det er litt unorsk og litt uvanlig av LO. For oss har det vært viktig ikke å låse mulige endringer i sykepengeordningen, sier Nelsom.

– Først må vi ha en utredning og brede forlik. Vi har strukket oss enormt langt. Men LO står helt bom fast. Det er vanskelig å være regjering når LO er så fastlåst, mener Almlid.

Arbeidsminister Tonje Brenna (t.v.) og LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

– Bare et spørsmål om tid

De er sikre på at alle som deltok i forhandlingene vet at sykelønnsordningen må endres på ett tidspunkt.

– Det er bare spørsmål om når. Da er det bedre å gjøre det i ro og mak med utredninger, enn å sitte og vente på en enda større krise enn det vi har nå. Jeg er helt sikker på at også Ap må ta fatt på dette med en gang hvis de skal beholde makten, sier Almlid.

– At vi ikke kommer unna innstramminger uansett?

– Vi har sagt at vi ikke foreslår endringer, men er åpen for det. Det er mange måter å gjøre det på som egenandel, karensdag eller kutt i ytelser. LO kan ikke bestemme alt av utvikling i Norge. Da må regjeringen stå opp mot dem. Det var vanskelig for regjeringen nå.

Tror på endring

– Ga de etter for LO?

– Faktum er at det ikke ble noen avtale. Men vi har ikke låst sykelønnsordningen i fire nye år. For oss er det veldig viktig.

– Kunne Brenna presset mer i de interne samtalene på Youngstorget mellom LO og Ap?

– Vi tror det har vært gjort forsøk. Det er en grunn til at vi har holdt på så lenge. Men hvordan den dialogen har vært, vet jeg ikke.

– Er Brenna i lommen på LO?

– Det er et uttrykk jeg ikke vil bruke. Vi tar til etterretning at LOs veldig lite pragmatiske holdning gjorde det vanskelig for regjeringen. Dette var et enpartssamarbeid.

– Tror dere på endring i sykelønnsordningen i neste periode?

– Ja, svarer Almlid kontant.

– Vi må gjøre det. Det tvinger seg frem. Vi har verdensrekord i sykefravær. Det er en stor belastning for bedriftene, samfunnet, men også for dem som er igjen på jobb. Det ville ha vært uansvarlig å låse sykelønnen i fire nye år nå. Vi mener vi må våge å tenke nytt. Prøve alt. Men det ville altså ikke LO, sier Melsom.

– Med utgangspunkt i sykelønnsdebatten: Ønsker NHO et regjeringsskifte?

– Vi forholder oss til den regjeringen vi til enhver tid har og er opptatt av hvilken politikk den fører. Vi håper virkelig at uansett hvilken regjering vi har etter valget, at den legger til rette for gode, grundige utredninger om hvordan sykelønnsordningen bør være, sier Almlid.

Brenna: Skal ha full lønn

Statsråd Brenna sier at det er «mitt og regjeringens syn at folk fortsatt skal ha full lønn under sykdom. Sykefraværet må ned på andre måter enn usosiale kutt som straffer syke mennesker. Det kan ikke være en overraskelse for noen».

– Vi kommer ikke videre ved å fordele skyld for resultatet. Det viktigste for meg er at arbeidet med å få ned sykefraværet må forsterkes. Derfor vil jeg sette i gang et arbeid for å bedre sykefraværsoppfølgingen. Målet er bedre etterlevelse av pliktene i regelverket. Alle arbeidsgivere, alle arbeidstagere, alle som sykmelder og Nav, har ansvar og plikter de hver for seg må følge opp bedre.

– Jeg vil derfor invitere partene til et videre samarbeid om dette i arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd, sier Brenna.

LO: Mistanken bekreftet

LOs nestleder Steinar Krogstad sier at de «hadde mistanken, men at NHO holdt det skjult under forhandlingene».

– Nå bekrefter NHO-direktørene at målet ikke er å innhente mer kunnskap, men å endre dagens sykelønnsordning. Det er rene ord for pengene, men LO kommer aldri til å godta kutt i dagens sykelønnsordning, sier han.

I møter før forhandlingene signaliserte ikke NHO ifølge LO at de ønsket å utfordre sykelønnsordningen.

– De snudde tvert om basert på ett kvartals statistikk. Det er useriøst. Vi har krevd en fredning, slik det har vært i alle avtaler siden 2001. Vi har stått fast på det, og så har NHO beveget seg betydelig og prøvd å få de andre arbeidstagerorganisasjonene med på det kjøret.

De harde karakteristikkene fra NHO tar Krogstad og LO med knusende ro.

– Vi befinner oss veldig, veldig vel med en situasjon hvor vi sammen med forbundene blir angrepet for å være den som står opp for sykelønnsordningen. LO har vært villige til å se på alt som kan bidra til å få et mer inkluderende arbeidsliv og sykefraværet ned, men krevd at dagens sykelønnsordning skulle fredes, sier han.

Read Entire Article