Vi løser ikke problemet med sosiale medier ved å late som det ikke finnes.
Mandag 6. januar kl. 10:26Forrige uke skrev AUF-leder Gaute Børstad Skjervø om at han og partiet vil sette aldersgrense på sosiale medier for dem under 16 år.
Jeg merker det jeg også, Gaute.
Mobilbruken fører til et endeløst jag etter dopamin, dårlige vaner og kortere netter for meg, deg og mange andre.
Men løsningen på problemet er ikke å forby det.
Vår generasjonen er brått blitt eksponert for en uregulert industri og teknologi som man ikke har sett maken til før.
Da kan ikke løsningen være å la neste generasjonen gå i den samme fellen, med en skinnende ny medieplattform de knapt har møtt på før de fyller 16.
Skjervø nevner at god regulering er en av hjørnesteinene slik vi kjenner Norge i dag, og det stemmer.
Men når Skjervø drar inn eksempler som påbud om heiser i høyblokker og setebelter i biler, er det underlig at han klarer å koble dette til et forbud mot sosiale medier.
Det er som å skulle forby trappene i høyblokken, eller forby gasspedalen i bilen.
Vi løser ikke problemet med sosiale medier ved å late som det ikke finnes. Vi må tilrettelegge for sunn bruk av sosiale medier – ikke forby det.
God regulering handler om å ruste individet bedre til å tåle samfunnet, og til å gi mennesker flere friheter – særlig når det kan gjøres oss fri fra teknologiselskapers kontroll.
Å takle problemet vi står ovenfor med sosiale medier handler mye om hvordan vi som samfunn, foreldre og i skolen skal veilede hvordan man bruker det.
Vi er nødt til å regulere selskapene i seg selv – ikke menneskene som bruker tjenestene deres.
Bør sosiale medier ha aldersgrense på 16 år? aJabNeicUsikkerVi trenger å ha tydelige retningslinjer som bygger på samarbeid på tvers av nasjoner, som EU.
Hvordan datainnsamling skal foregå, hvilke algoritmer vi ønsker å tillate, hvilket innhold vi skal tillate på plattformene.
Tidligere har reguleringer fra EU ført til at mobilselskaper som Apple må føye seg når de blir påtvunget til å bruke de samme laderne som andre og bygge telefonene sine med lett utskiftbare batterier.
Reguleringer som fører til at Meta og reklamebyråer sitter på møter og grubler over hvordan de nå skal få samlet inn persondata etter strenge EU-krav, og hvor forbrukerne har fått verdens beste regler for digitale refusjoner.
Det er slik regulering vi trenger mer av.
Det er det Norge må fronte, både nasjonalt og internasjonalt, fremfor forbud som går utover våre yngste.
- Se video:
Vi må styrke individets rettigheter, øke barns kunnskapsnivået og fri oss fra store selskapers indirekte kontroll.
Dette er tiltak som vil gå positivt utover alle, fremfor negativt for en gruppe bestående av barn og unge.
Det handler om å ta utrede i alt fra de avhengighetsdannende plingene på appene dine, til å ikke la selskaper bruke algoritmer som fostrer ekstremisme og «Doom-scrolling».
Til å gi ungdom og barn råd og opplæring fra tidlig av om hvordan man skal opptre på sosiale medier, og hvordan man skal håndtere avhengighet og mobbing.
I forsøk på å skjerme barn og unge ønsker regjeringen og Skjervø å føre en forbudspolitikk som fører til et urettferdig samfunn, hvor selskaper sitter igjen med flere rettigheter enn barna våre.
Veien fremover for våre politikere bør være å ruste de fra en ung alder og med en regulert industri til å kunne bruke det på en måte som ikke er skadelig.
God politikk bygger ikke på å forby andre menneskers deler av livet. Det handler om å gi de forutsetningene for å takle livet best mulig.
Jeg sier som Maria Montessori, en av verdens mest kjente barnepedagoger, sa:
«Hjelp meg å klare det selv»