Det er snø ute, og gradestokken kryper over på minussiden i store deler av landet. Bør du bekymre deg for strømregningen?
Publisert: 20.11.2024 12:42
Kortversjonen
- Kraftanalytikere mener strømprisene ikke vil bli merkbart høyere denne vinteren, takket være fulle vannmagasiner i Norge og gasslagrene i Europa.
- Usikkerheten er uro på det geopolitiske plan, som kan påvirke gassprisene i Europa, og dermed også strømprisene i Sør-Norge.
- En ting som imidlertid blir dyrere på strømregningen, er nettleien - som i høst har vært dyrere enn selve strømforbuket for mange.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Nei, mener kraftanalytikere Aftenposten har snakket med.
Årsaken er enkel: Vannmagasinene i alle fem sonene er fylt opp til randen, og gasslagrene i Europa er fulle.
Det betyr at sluttsummen på strømregningen ikke trenger å bite altfor hardt.
I hvert fall om du sammenligner med nivåene nordmenn er blitt vant med de siste tre årene.
Onsdag varierer spotprisen mellom 140 og 153 øre i Sør-Norge. Det er langt billigere i Midt- og Nord-Norge. Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 91,25 øre kilowattimen, 91,25 øre kilowattimen, Innslagspunktet er foreslått økt til 93,25 øre fra nyttår.inkl. moms.
Regn med svingninger
– Det er alltid en viss sannsynlighet for at strømprisene kommer kraftig opp i løpet av en vinter, enten med at vi får mange eller lange kuldeperioder, eller at gassprisene går høyt som følge av konflikterkonflikterBotnen sikter her til krigføringene i henholdsvis Russland-Ukraina og Midtøsten., sier kraftanalytiker i Volt, Olav Botnen.
Men akkurat nå ser bildet rolig ut.
Blant annet grunnet norsk gass i rør, og skip med flytende LNGLNGFlytende naturgass., er Europa god forspent før vinteren.
De viktigste faktorene for strømprisen er temperatur, vindkraft, nedbør gjennom vinterens gang og gasskraftens kostnad på kontinentet.
De lengste værvarslene viser noe mildere vær når vi kommer noen dager inn i desember måned og ut året. Så om værvarselet slår til, blir det ikke så galt for Ola og Kari Nordmann.
– Temperaturen virker «dobbelt opp» på vinterhalvåret, forklarer Botnen.
– Både på strømprisene og på forbruket hos den enkelt husstand. Strømprisen er også avhengig av om landet har kraftoverskudd eller ei. Med stort overskudd går norske kraftpriser godt under de kontinentale prisene, ved underskudd vil de norske kraftprisene legge seg nær de kontinentale.
Som i fjor
Kraftanalytiker i Thema, Marius Holm Rennesund, tror prisnivået i år vil ligne på mye av det man så på vinterstid i fjor.
Gjennomsnittlig strømpris i norske husholdninger var på 84,6 øre per kWh, før nettleie og avgifter, i 4. kvartal 2023.
– Litt forenklet kan man si at det er produksjonskostnaden for gasskraft som setter prisnivået i kontinental-Europa, og at dette også vil påvirke kraftprisen i Norge. Her hjemme vil prisen svinge rundt prisen i Europa, avhengig av vær og vind.
På lik linje som Botnen, påpeker Holm Rennesund at vannmagasinene her hjemme ligger over det som er normalt for årstiden.
– Vi må imidlertid også denne vinteren regne med store variasjoner, med høye priser i perioder med kaldt vær, og potensielt også lavere priser spesielt i Sør-Norge i mildere perioder med mye vind og solkraftproduksjon på kontinentet.
Hovedårsaken til eventuell dyrere strømregning finner man utenfor vår egen landegrense, mener Holm Rennesund.
– Vi ser også en urolig geopolitisk situasjon flere steder i verden. Dersom denne skulle lede til problemer med gassforsyningen til Europa vil dette påvirke kraftprisen i kontinental-Europa og dermed også i spesielt Sør-Norge direkte.
Dyr nettleie
Spotpris og forbruk er imidlertid ikke eneste faktor på strømregningen. Rekordhøy nettleie har kostet mer enn selve strømmen for mange nå i høst.
Ferske tall fra SSB viser at nettleien aldri har vært høyere. I tredje kvartal var gjennomsnittlig nettleie 40,1 øre/kWh. Strømprisen lå på 35,3 øre/kWh.
– Lavere strømpriser gjør at strømstøtten så langt i 2024 har vært beskjeden sammenlignet med toppåret 2022. Da lå strømstøtten på hele 176 øre/kWh på det høyeste i 3. kvartal for landet sett under ett, sier Thomas Aanensen, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.
NVE varslet tidligere i høst at nettleien for «vanlige kunder» kom til å øke frem til 2030.