Margit Sandemos folkekjære bokserie «Sagaen om Isfolket» skal innta Nationaltheatrets hovedscene – komplett med okkultisme, erotikk og satanistiske ritualer.
1 av 1Foto: Morten Hval / NTB
Publisert: 24.04.2025 09:22
«En teaterbegivenhet av de sjeldne», kaller Nationaltheatret nyheten om at man setter opp Margit Sandemos ikoniske slektssaga for første gang på en teaterscene.
Bokserien var på 47 bøker – og alle danner utgangspunkt for det teateret kaller «et enormt prosjekt» – nemlig å dramatisere og omskape slektsdramaets 47 bøker til en helaftens teaterforestilling. Det blir urpremiere på Nationaltheatrets hovedscene i november.
Tror på bred appell
Det er duoen Simen Formo Hay og Oda Radoor som skal ta for seg «Isfolket», slik de tidligere har stått for suksessoppsetninger som «Døden på Oslo S», spilt på Økernsenteret, og «Europavisjonar» på Det Norske Teatret.
«Resultatet blir en mørk, maksimalistisk og monumental opplevelse – hvor okkultisme, erotikk og satanistiske ritualer veves sammen til et storslått verk om kampen mellom det gode og det onde», skriver teateret i sin pressemelding om hva publikum kan vente seg.
Nationaltheatret tror både Margit Sandemos lojale lesere vil finne veien – så vel som et nytt publikum.
«Sagaen om Isfolket» ble utgitt som såkalt kioskromanserie i årene 1982–1989 og regnes som den mest solgte serien av en norsk forfatter noensinne.
Den er lest av millioner og har fått mange nye lyttere i lydbokformat. I fjor ga forlaget Vigmostad & Bjørke ut en frittstående forløper til sagaen, skrevet av Hilde Susan Jægtnes.
Margit Sandemo (1924–2018) er ofte kalt «alle romanserieforfatteres mor» og skrev nærmere 200 bøker. I 2014 ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats som forfatter og sitt bidrag til leseglede.
I Valdres ble «Sagaen om Isfolket» til friluftsspel i 2010. Da opplyste Sandemo til NRK at det var gjort «over 20 forsøk» på å lage TV-serie av «Isfolket»-serien.
Mer på menyen
Også på høstmenyen til Nationaltheatret står Shakespeares «Macbeth», i den tyske regissøren Marius von Mayenburgs versjon – der Macbeth og hans lady er seriemordere i en dystopisk og apokalyptisk verden.
«Dyrene i Hakkebakkeskogen» fortsetter på teaterets Hovedscene gjennom høsten og helt fram til jul.
På Amfiscenen settes Stephen Sondheims romantiske og prisbelønte musikal «A Little Night Music», basert på Ingmar Bergmans film «Sommernattens smil», opp. På rollelisten står Kåre Conradi og Mari Maurstad sammen med en rekke musikalartister.
Desember byr på urpremiere på Monica Isakstuens nye stykke «Han andre», kalt «en brutal, leken og morsom forestilling om kjærlighet, sjalusi, identitet og alle de valgene vi ikke tok».
«Prima Facie» har turnert med Riksteatret – og til høsten inntar Maria Hildonen, som er den eneste på scenen som forsvarsadvokaten Tessa, Amfiscenen, med forestillingen.
På Torshovteatret kommer «München – Aten», som er Lars Noréns mørke og vulgære romantisk versjon av en romantisk komedie – som utspiller seg om bord på et tog.
Publikumsfavoritter som «Dødsdansen» med Pia Tjelta, Jon Øigarden og Thorbjørn Harr, vender tilbake, i likhet med «Julemiddag» på Amfiscenen når det nærmer seg jul.