For fjerde gang skal det pipe i alle landets mobiltelefoner. Du må selv sjekke om din fungerer.
Publisert: 08.01.2025 11:39
Kortversjonen
- Sivilforsvaret tester mobilvarsling onsdag, kl. 12, for fjerde gang. Varslingen skal nå alle mobiltelefoner, nettbrett og visse klokker med 4G- og 5G-dekning.
- Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler å sjekke at mobilen er oppdatert for å motta signalet, og å snakke med andre om varslingen.
- Politiet igangsetter nødvarsler i fredstid ved fare for liv og helse, som ved uværet Hans og skredfare.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Sivilforsvaret tester sine anlegg to ganger i året. Andre onsdag i januar og juni må du derfor ikke bli skremt om det plutselig begynner å ule.
Før juni 2023 var det kun landets tyfoner, kjent som flyalarmer, du hørte. I Oslo sentrum er disse plassert på taket av Østbanehallen. I dag er det igjen mobilene som skal gi deg det beste varslingssignalet i tillegg til tyfonene.
Alle mobiler, nettbrett og visse klokker skal kunne gi varslingssignalet. Etter Sivilforsvarets test i januar 2024 fikk hele 9 av 10 varslet på sine mobiler, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Hva skjer om det ikke piper?
Alle telefoner med 4G- og 5G-dekning skal bli varslet. Signalet sendes ut på mobilnettet, noe som betyr at du trenger dekning for å motta varslingsinstruksjonene.
– Det er også viktig at mobilen er oppdatert. På denne måten forstår mobilen hva varslet er når det kommer, sier Henriette Magnussen i DSB.
Hvis du ikke mottar pipingen, kan du gå inn på Nødvarsel.no for å sjekke om din mobil kan motta varslet. Eldre telefoner som kun går på 2G, får ikke varslet. Disse er ikke på riktig nett.
Magnussen understreker videre at de aller fleste telefonene i landet er kompatible. Det vil derfor ikke bli en stor utfordring for de fleste å motta varslet.
Snakk med hverandre
For mange kommer varslingen som en overraskelse. DSB sier at det derfor er viktig at du snakker med dem som er rundt deg om hva dere nettopp har hørt. Skulle du kjøre bil, er det viktig at du lar varslet ringe ut før du gjør noe.
– Dette er kun en test, men hvis man kjenner noen som kan bli bekymret av denne varslingsprøven, så anbefaler vi å ta en prat med dem.
– Det aller viktigste er at folk kjenner til varslingssystemene vi har i Norge, og at de vet hvordan dette fungerer og hva man skal gjøre, avslutter Magnussen.
Er blitt brukt «skarpt» flere ganger
I fredstid er det kun politiet som kan igangsette nødvarselet. På dagens test er det politidirektoratet som ivaretar gjennomføringen.
Cathrine Kveseth Sylju fra Politidirektoratet kan fortelle at nødvarslingen også er blitt benyttet skarpt flere ganger. Den mest kjente situasjonen er ekstremværet Hans som herjet i august 2023. Her ble flere personer i ulike fareområder varslet om mulig fare via mobiltelefonen sin.
Nødvarselet er også blitt benyttet lokalt ved jordskredfare i Møre og Romsdal og tre ganger andre steder i landet ved fare for snøskred. Det har også blitt brukt i forbindelse med en trafikkulykke, hvor et godstog hadde farlige kjemikalier om bord. Her var faren at det kunne spre seg gass.
– Vi har også hatt en skarp gisselsituasjon i Troms hvor nødvarsling ble benyttet. Her benyttet man varsling slik at publikum skulle holde seg inne mens det pågikk, forteller Kveseth Sylju.
Hun forteller videre at politiet er svært nøye med hvordan de bruker systemet. Det skal være fare for publikums liv og helse for at politiet bruker systemet. Det viktigste hun vil formidle er:
– Husk å oppdatere telefonen din. I en skarp situasjon er det viktig at alle i befolkningen mottar kritisk informasjon. Kjører du er det også viktig å fokusere på veien. Varslet vil slutte etter hvert.
Sjekk nødvarsel.no om du trenger mer informasjon om nødvarsling.