Enorme fjell stuper rett ned i den dype fjorden.
Her, omgitt av isbreer, skog og myrer, kan du utforske mørket som ligger over de forlatte gårdene.
Du kan lete etter skjulte skatter, snike deg lydløst gjennom skog og mark som ei gaupe, eller bekjempe troll og huldre med bjørnens rå styrke.
Utviklergjengen bak fantasy-spillet Eydigard lover ikke rent lite.
En flerspilleropplevelse med venner i en åpen verden fylt med troll, hamløpere, og et landskap modellert etter området de selv har vokst opp i:
Nemlig Skjomen i Narvik.
Skjomen har dramatisk og variert landskap. Enkelte omtaler det gjerne som Nord-Norges Hardanger.
– Vet om folk som dyrker epler i Skjomen. Som oftest er det litt varmere i Skjomen enn i områdene rundt fordi fjorden går langt inn i landet og er bare noen kilometer fra svenskegrensen, forklare Casper Bolle.
Tradisjonelt et område med en majoritetsbefolkning av sjøsamisk opprinnelse. Et helleristningsfelt med i alt nærmere 100 figurer indikerer at det har vært bosetning her siden steinalderen.
– Hvorfor ikke velge et litt mer kjent nordnorsk sted, som for eksempel Lofoten, som kanskje noen sørpå faktisk har hørt om?
– Lofoten? Jo da, veldig fint der. Pitte små fjell. Går knapt an å klatre på dem jo, gliser Casper Bolle.
Leverte oppsigelser
I kjent rollespill-stil får du muligheten til å forme din egen karakter, bygge ferdigheter og evner som hjelper deg i kamp, men du skal også få dykke ned i nordnorsk og samisk kulturarv.
Ideen om å bygge en virtuell eventyrverden basert på det dramatiske landskapet i hjemtraktene hadde de brygga på over lengre tid.
Under koronapandemien ble mye av tiden brukt til gaming med kompiser på nett.
Samtidig tok en liten gjeng svenske utviklere spillverdenen med storm med sitt spill «Valheim».
Vikingspillet solgte 10 millioner kopier på ett år.
– Vi så at dette faktisk var mulig. Og så kom Jostein bare inn på Discord en dag og sa: «Nu er det nok snakk. Nå kjører jeg i gang. Skal dere være med?» Og så var det bare å levere oppsigelser på jobben, og kjøre på, sier Casper.
Aldri laga spill før
Men det var bare en ørliten utfordring; ingen av dem hadde jobba med spillutvikling før.
– Det er jo litt galskap. Selv var jeg på vei inn i en fødsel med vårt første barn. Jeg jobbet i bank som siviløkonom i Narvik, Stian Forselv jobbet på NTNU og skrev sin doktorgradsavhandling i kjemi, mens Jostein Forselv jobbet som seniorkonsulent og manager i Deloittes cloud-avdeling i London.
Jostein Forselv forteller at de har hentet mye inspirasjon fra Theodor Kittelsens eventyrillustrasjoner.
– Trollene våre ser annerledes ut enn den stereotypiske «fotball-hooliganen» du kjenner fra Hollywood.
Inspirasjonen fra Theodor Kittelsens illustrasjoner har vært viktig. Det var han som skapte de klassiske bildene av troll og underjordiske vesener, som for mange har vært en del av vår kollektive bevissthet siden barndommen.
Foto: Theodor Kittelsen / BlaafarveværketEtt godt eksempel på det er bildet av Pesta som sniker seg opp trappa.
Nøkken i tjernet: – Mange nordmenn vil nok oppfriske minner fra barndommen eller lære noe nytt. Samtidig tror vi det blir eksotisk for internasjonale spillere å se denne siden av Norge, sier Casper Bolle.
– For oss er trollene mer mystiske og symboltunge enn monstrøse, forteller Jostein Forselv.
Tro om vi får et møte med «Vastroldet som levede af bare Jomfrukjød»?
Både norrøn og samisk kultur skal også utforskes.
De har fått hjelp av samiske rådgivere til å fortelle samiske historier som ikke er så kjent for folk flest.
Han peker på historiene om det sjøsamiske, om hvordan de levde, bygde båter og handlet med svensker på innlandet og nordmenn langs kysten.
– Da vi begynte å dykke ned i dette, var det veldig lærerikt og artig. Vi tenkte, «herregud, vi trenger jo ikke finne opp noe nytt. Alt dette eksisterer allerede, vi må bare lage historier rundt det.» sier Forselv.
Kan de lykkes?
Men selv om ideen er god, er det ikke noen garanti for å lykkes med å lage spill.
Da spillnettstedet Pressfire gikk gjennom 2023, telte de 31.000 ulike utgivelser bare til PC og spillkonsoller. Nærmere hundre spillutgivelser om dagen.
Selv hevder de at bare en håndfull dekker det segmentet de prøver å treffe.
– Vi må bare være verd tida og pengene til folk. Det er et trangt nåløye, men også et stort marked, forklarer Stian Forselv.
Utforskning av huler, eller «dungeons» som det så fint heter, er en sentral del av spillet.
Foto: «Eydigard» / Frostisen StudioSpillanmelder Rune Fjeld Olsen tror det er mange gode spill som aldri når opp, eller blir kjent og som folk får vite om.
– Det som kjennetegner de som faktisk ender opp med å slå gjennom, blir oppdaget og spilt er at de er veldig gode. Nesten på grensen til eksepsjonelle.
Han mener spillerne er veldig åpne for nye spill, men samtidig nådeløse.
Rune Fjeld Olsen er spillkritiker og skriver om spill for blant andre NRK.
Foto: Privat– Det handler om å levere et prikkfritt spill, som er kjempebra og gøy å spille. Selv da kan det hende at man ikke lykkes.
Han mener du er avhengig av å gjøre dette som en lidenskap, for at dette skal være verdt å satse på.
– Verktøyene for å lage spill i dag er gode nok til at det er mulig for små team. Men det er lettere sagt enn gjort. Det er fryktelig mange helt OK spill der ute, som ser bra ut. Og som det ikke er noe galt med, men de skiller seg ikke ut på de riktige måtene.
– Kan lære mye av YouTube
Som veletablerte karer i midten av 30-årene med utdanning og godt betalte jobber, ble de riktignok møtt med en viss skepsis da de fortalte om planene til folk.
– Da jeg kom i banken og leverte oppsigelsen for å lage dataspill, ble jeg møtt med spørsmålet: «Å ja, så du skal ha deg et friår da?», ler Casper.
Det er kanskje ikke så rart at folk ikke anser spillutvikling som en trygg bransje å hoppe inn i.
I 2020 viste en rapport at halvparten av alle indiespill gitt ut til PC tjente mindre enn en gjennomsnittlig norsk månedslønn.
Utforskning av huler, eller «dungeons» som det så fint heter, er en sentral del av spillet.
Foto: «Eydigard» / Frostisen StudioIngen av dem hadde erfaring med spillutvikling, men de hadde erfaring med prosjektledelse, teknologi og kapital nok til å satse fullt ut.
– Erfaringen har kommet på veien. Det er utrolig hvor mye du kan lære av YouTube, sier Bolle.
29. april er lanseringsdatoen for «tidlig tilgang» på Steam.
Under spillmessa SpillExpo hadde Eydigard en egen stand der de fikk vise frem spillet. Med sine mer enn 23 000 besøkende er den Norges desidert største spillmesse.
Frostisen StudioHei!
Takk for at du leste saken. Har du noe tanker etter å ha lest denne saka? Eller tips til andre saker om norsk spillbransje jeg burde skrive om? Gjerne ta kontakt!
Publisert 23.04.2025, kl. 11.15