Nå gjør «alle» dette: – Skvatt litt da jeg så det

3 days ago 16



Bildet som florerer på sosiale medier etter skytingen på Klepp kan ha mange betydninger. Sosiale medier-ekspert er særlig kritisk til én ting.

 Skjermdump Facebook
KONTROVERSIELT: Den tynne blå linjen har lang historikk. Foto: Skjermdump Facebook

Publisert 29.12.2024 17:10

Etter politibetjent Markus Botnen (25) ble skutt og drept på Klepp natt til lørdag, har politiansatte over hele landet endret profilbilde på sosiale medier for å hedre Botnen. 

Du har sikkert sett det selv. Den svarte bakgrunnen med den tynne, blå linjen. 

Bildet er knyttet til begrepet «thin blue line», som representer politiet som et tynt skille mellom rett og galt – mellom orden og kaos. 

Ekspert på sosiale medier Magnus Hoem Iversen hoppet til da han så at bildet av den blå linjen begynte å spre seg.

– Jeg tenkte oi! Akkurat dette bildet betyr jo så mye mer, sier Iversen. 

 Terje Pedersen / NTB
DREPT: Det ble lagt ned lys og blomster ved politihuset i Stavanger etter at politibetjent Markus Botnen ble skutt og drep i tjeneste. En sivil mann i 40-årene ble også drept i skuddutvekslingen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Omdiskutert

Den tynne blå linjen har lang historikk, helt tilbake til Krimkrigen i 1854. 

De siste årene har bildet blitt brukt i bevegelsen «Blue Lives Matter» i USA, for å vise solidaritet med politiet.

De senere årene har også enkelte ytre høyre-bevegelser i USA brukt dette bildet.

 Privat
SYMBOL: Sosiale medier-ekspert Magnus Hoem Iversen skvatt til da han så at bildet av den tynne blå linjen ble delt på sosiale medier. Foto: Privat

I sosiale medier kritiserer nå enkelte bruken av dette bildet til å hedre politiet, da de mener det er et symbol på raseskille. 

Iversen, som har doktorgrad i medievitenskap og er medforfatter av boken «Sosiale medier», observerte raskt både delingen av bildet – og kritikken i bakkant.

– Et drap på en politibetjent er dramatisk, dypt tragisk og svært uvanlig i Norge. Når ord ikke strekker til, er det helt naturlig at man finner et symbol for å vise støtte og sympati. Dette har vi sett i mange andre tragiske hendelser, sier Iversen. 

Han ser at de som reagerer og kritiserer bruken av den tynne blå linje, følger amerikansk samfunnsdebatt og ser hvordan dette bildet har dukket opp hos ytre høyre, sammen med sørstatsflagg og andre symbol man forbinder med rasisme og ekstremisme. 

Iversen er tydelig på at han er kritisk til nordmenn som kritiserer delingen av bildet.

– Alle politifolk som deler den tynne blå linje gjør det kun for å uttrykke sympati og medfølelse for den dreptes familie og kolleger. Å tro at det ligger noe annet bak er både uverdig og et blindspor, sier medieviteren. 

– Dypt tragisk 

Justisminister Emilie Enger Mehl er én av mange som har delt bildet av den tynne, blå linjen. 

Hun skriver blant annet: 

«Min dypeste medfølelse til familie, etterlatte og pårørende som har mistet en de hadde kjær, til involverte og kolleger i Sør-Vest PD og hele Politi-Norge som er dypt preget nå. Dette preger meg også. Det ligger et stort alvor i politirollen, og jeg har dyp respekt for jobben dere gjør og risikoen dere tar på vegne av oss alle.»

 Skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump Facebook

Fem dødsfall 

Siden 1990 har 17 polititjenestepersoner blitt truffet av skarpe skudd under tjeneste.

Fem politifolk døde av skudd. Tre av disse ble drept i Rogaland.

Den siste hendelsen, på Klepp, etterforskes av politiet i Vest og Spesialenheten.

Politibetjenten som ble skutt i beinet i forbindelse med skytehendelsen på Klepp natt til lørdag har vært i to avhør i løpet av søndag.

Hans advokat, Brynjar Meling, sier han nå har behov for å hvile.

Lørdag ble en mann i 50-årene, som var fører av bilen som ble stanset før det ble skuddutveksling, siktet for medvirkning til drap. Det ble først løsnet skudd fra bilen som ble stanset, opplyste politiet under en pressekonferanse.

Politiet opplyste videre at den overlevende mannen hadde en relasjon til den avdøde mannen i 40-årene som var passasjer i bilen, og som har status som mistenkt gjerningsperson.

Mistanken mot mannen i 50-årene er svekket og han ble lørdag løslatt fra arrest, opplyste hans forsvarer Hege Veland.

Read Entire Article