Munnbind og folkehelse

1 month ago 18



Bruk av munnbind i befolkningen kan neppe spille noen viktig rolle i å begrense epidemier av korona og influensa, skrev jeg nylig i Fædrelandsvennen.

Foto: Jacob J. Buchard

Forsker Richard Aubrey White følger opp med å skrive at munnbind ikke er «egnet for å beskytte» mot korona fordi viruset spres luftbårent, «som røyk gjennom luften».

Angrepet mot folkehelsa fortsetter

En lykkeamulett mot korona?

Det ser altså ut til at White og jeg langt på vei deler et negativt syn på munnbind. Likevel mener White at jeg driver et «angrep på folkehelsa» og «undergraver folkehelsestrategier som er vanlige utenfor Norge». Alle som har reist utenlands under koronabølgen i sommer kan bekrefte at det i de fleste land er forsvinnende få som benytter munnbind, altså som her hjemme. Personlig så jeg ikke ett eneste munnbind under sommerens ukelange fotballturnering i Danmark med tretti tusen spillere, ledere og familiemedlemmer fra femti land. Det var ikke mange munnbind å se på TV-bildene fra OL-tribunene i Paris heller.

De som ønsker å utsette sin neste infeksjon med koronaviruset til seinere, bør heller forsøke å holde seg for seg selv. Muligens kan åndedrettsvern hjelpe litt. Vaksinasjon hjelper forbigående mot å bli smittet og lenge mot å bli alvorlig syk og kan derfor være viktig for eldre og syke.

Read Entire Article