Mobiltelefonen tok fyr på fly til Bergen

1 week ago 8



 HavarikommisjonenØDELAGT: Det var denne mobiltelefonen som forårsaket brannen ombord i flyet. Foto: Havarikommisjonen

En passasjer ble lettere skadet da en mobiltelefon begynte å brenne under innflygning til Bergen.

tirsdag 3. september kl. 18:56

Hendelsen skjedde på et Wizz Air fly som var på vei fra Polen til Bergen

Under innflygningen til Bergen lufthavn i juni 2022 ble det rapportert om en brann i kabinen som var forårsaket av en overopphetet mobiltelefon, det førte til røykutvikling og brann.

En passasjer fikk lettere brannskader, og det var brannskader på teppet i kabinen. Mobiltelefonen ble fullstendig ødelagt.

 HavarikommisjonenBrannskader på teppe inne i flyet. Foto: Havarikommisjonen

Havarikommisjonen har undersøkt hendelsen og rapporten er omsider klar etter over to år. I rapporten lagt frem tirsdag forklarer de at årsaken til brannen var en termisk rusing (TR) inne i mobiltelefonen.

– Batteriet i mobiltelefonen om bord i flyet hadde en termisk rusing der det ble sluppet ut gass, og det var muligens en elektrolyttbrann. Det er usannsynlig at prosessen hadde kommet så langt at metaller eller andre faste stoffer hadde tatt fyr.

Havarikommisjonene skriver at det går an å stoppe en slik brann, men at det forutsetter at besetningen har relevant utstyr lett tilgjengelig.

– Besetningen håndterte situasjonen ved å kjøle ned telefonen med vann og plassere den i en metallboks fylt med vann, og varslet lufttrafikktjenesten med et "MAYDAY"-signal, står det i rapporten.

Etter at kabinbesetningen fikk kjølt den ned ble telefonen sikret og overvåket under resten av flygingen.

Dette må du huske på

John Kristoffersen er leder i flysikkerhetskomiteen og forteller at det er flere ting man kan tenke på som passasjer for å forhindre slike hendelser.

– Hvis man hører etter på sikkerhetsbreefingen så sier de at man skal si ifra til kabinbesetningen med en gang, hvis noe av det du har med av elektronikk blir varmt.

Han forteller at kabinbesetningen kan ta hånd om de elektroniske enhetene på en måte som forhindrer at det begynner å brenne.

Bilde av John KristoffersenJohn Kristoffersen

Leder, Flysikkerhetskomiteen

– Det er også informasjon på alle flyplasser om at elektroniske enheter som mobiltelefon, nettbrett og powerbank ikke skal pakkes i innsjekket bagasje, men alltid skal være med i håndbagasjen.

Kristoffersen forteller at Avinor har titusenvis av produkter som blir plukket ut av bagasjen etter skanning for produkter med litiumbatterier.

– Hvis disse enhetene blir overopphetet i innsjekket bagasje, så er det mye vanskeligere å hindre at det sprer seg.

 Johan Nilsson/TT / TT Nyhetsbyrån / NTBIllustrasjonsbilde: Hendelsen skjedde på en Airbus A320 fra Wizz Air. Foto: Johan Nilsson/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

– Håndterte det godt

Havarikommisjonen vurderer at besetningen håndterte hendelsen effektivt med tilgjengelig utstyr og prosedyrer.

– Besetningen om bord håndterte situasjonen raskt og på en svært god måte. De hadde relevant utstyr tilgjengelig og fulgte nødvendige prosedyrer for å kjøle ned mobiltelefonbatteriet, og for å holde dette under kontroll inntil flyet hadde landet.

Videre skriver de at det anbefales at besetningen regelmessig trener på å håndtere batterier med termisk rusing for å sikre en rask og effektiv respons i nødssituasjoner.

– Følg alltid med

Kristoffersen har noen siste råd som alle passasjerer kan tenke på forhindre at slike hendelser skjer ombord i flyet.

– Vær obs på de elektroniske enhetene du benytter deg av. Hvis de blir varme så si ifra med en gang så kan man avverge situasjonen før den eskalerer.

– Følg med på sikkerhetsbreefen som om du aldri har flydd før. Da har du gjort noe for sikkerheten til alle ombord.

Read Entire Article