Mistenker kabel-sabotasje: - Vanskelig å forstå at Kina står bak

13 hours ago 2



 MIKKEL BERG PEDERSEN / EPA / NTBSTOPPET HER: Det kinesiske skipet «Yi Peng 3» ligger nå sør for den danske øya Anholt i Kattegat, mellom den danske byen Grenaa og den svenske byen Halmstad. Danske orlogfartøy ligger tett på skipet. Foto: MIKKEL BERG PEDERSEN / EPA / NTB

Ubemannede ubåter har blitt sendt ned for å sjekke de to kuttede internettkablene i Østersjøen. Få oversikt over saken her!

Torsdag 21. november kl. 01:27

1 Hva har skjedd?

Søndag og natt til mandag 18. november ble det oppdaget skader på to undersjøiske kabler i Østersjøen.

  • Internettkabelen C-Lion1, som går mellom Finland og Tyskland.
  • Og internettkabelen BCS East-West Interlink mellom Litauen og Sverige, som er en av tre kabler Telia bruker for å overføre internett fra Sverige til Litauen.

2 Hva skyldes skadene?

Det finske statseide selskapet Cinia meldte mandag at C-Lion1-kabelen var kuttet. Tirsdag ettermiddag opplyste den svenske Åklagarmyndigheten at sakene etterforskes som sabotasje. Mandag kveld seilte flere skip fra det svenske sjøforsvaret ut i Østersjøen for å sjekke kabelbruddene.

 Den danske marinen overvåker det kinesiske skipet «Yi Peng 3».OVERVÅKES: Den danske marinen overvåker det kinesiske skipet «Yi Peng 3».

3 Hvilke skip var i farvannet da det skjedde?

Det kinesiske skipet «Yi Peng 3» befant seg i samme område som de kuttede kablene på tidspunktet for kabelbruddet , ifølge skipsovervåkingsverktøyet Marine Traffic.

4 Hvem har ansvaret for farvannet?

Siden den mistenke sabotasjen, har den danske marinen, som har overvåkingsansvaret for skipstrafikken gjennom Kattegat og Skagerrak, fulgt og overvåket «Yi Peng 3».

5 Hva gjør den danske marinen?

Marinen sendte fjernstyrte, ubemannede ubåter ned til kablene for å samle bevis og dokumentasjon. Det danske Forsvaret har ennå ikke opplyst hva de har funnet.

– Mannskapet er spesialtrent til å søke etter ting under vann. Dette har vi gjort to ganger før – under den mistenkte sabotasjen mot Nord Stream og en skadet fiberkabel mellom Sverige og Estland i fjor, sa Henrik Hall Mortensen, pressevakt i den danske forsvarsstaben til SVT tirsdag.

 VesselfinderFØLGES TETT: Det kinesiske fartøyet (i gult) blir fulgt tett av den danske marinen (i rødt). Foto: Vesselfinder

6 Hvor ligger skipet nå?

Dansk marine, ved patruljeskipet P525 stanset det kinesiske fartøyet sent tirsdag 19. november og onsdag ettermiddag ligger «Yi Peng 3» stille sør for den danske øya Anholt i Kattegat, mellom den danske byen Grenaa og den svenske byen Halmstad.

7 Hva gjør de med «Yi Peng 3»?

Det «gjennomføres en aksjon» mot «Yi Peng 3», ifølge Defence24 og DR, som skriver at aksjonen gjennomføres på vegne av Sverige. «HDMS Søløven»t som er spesialisert for undervannsarbeid, ligger ved det kinesiske skipet. Det er ingen opplysninger om «Yi Peng 3» ennå er blitt inspisert av marinens boardinggruppe.

8 Hvem bistår?

Innenriksdepartementet i Tyskland opplyser at deres politi bistår Sverige og Finland i etterforskningen av ødeleggelsen av de to kablene.

Slik ligger kablene i Østersjøen:

KABLENE: Uthevet kan man se de skadede kablene. C-Lion1 (grønn) mellom Finland og Tyskland og BCS East-West Interlink (blå) mellom Litauen og Sverige. Foto: TeleGeography

Avviser sabotasje

Kina sier de ikke kjenner til at skadene på to kommunikasjonskabler kan være knyttet til et kinesisk skip.

Uttalelsen kom som svar på spørsmål fra Financial Times om det kinesiske skipet Yi Peng 3, som seilte nær de undersjøiske kablene da de ble skadet.

– Kina har alltid oppfylt sine forpliktelser og krever at landets skip holder seg strengt til maritim lov, sier talsperson Lin Jian i det kinesiske utenriksdepartementet.

Han legger til at Kina legger stor vekt på å beskytte undersjøisk infrastruktur, til avisen, ifølge NTB.

Bilde av Stein TønnessonStein Tønnesson

Asia-forsker

– Ser ikke hva Kina har å vinne

Stein Tønnesson, Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning stiller seg tvilende til at offisielle kinesiske myndigheter står bak denne mulige sabotasjen.

– Min umiddelbare tanke er at det er vanskelig å forstå at Kina står bak, fordi jeg ikke kan se hva Kina har å vinne på det, sier han.

Han mener tvert imot at Kina vil styrke sitt forhold til Europa.

–⁠ I dagens situasjon er Kina opptatt av å forbedre sine forbindelser med EU. De avventer nok hva USAs nye president Donald Trump vil finne på og Trumps uforutsigbarhet og tolltrusler gjør at de vil styrke forholdet til Europa.

Tønnesson sikter til Trumps valgkampløfter om å legge 60 prosent toll på kinesisk import.

– USA vil innføre høy toll på kinesiske varer og Kina er opptatt av at EU ikke følger etter Trump, dersom han gjør alvor av sine trusler, sier han.

Tidligere onsdag sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at de tidlige anklagene om mulig russisk sabotasje var «latterlige».

– Det er ganske absurd at man uten grunn fortsetter å anklage Russland for alt mulig. Det er latterlig i kontekst av uteblitte reaksjoner på ukrainske sabotasjeaktiviteter i Østersjøen, sier den russiske regjeringens talsperson.

Read Entire Article