Idet krigen i Sudan nå bikker to år, kommer det brutale beskrivelser fra en den største flyktningleiren i Darfur, Zamzam.
Teltbyen, hvor over 500.000 mennesker har søkt tilflukt, har vært beleiret i flere uker.
Ved inngangen av helgen skal hundrevis av biler med væpnede militser tilhørende RSF, som er i krig med den regjeringshæren, tatt seg inn i teltbyen, hvor de gjennomførte et flere dager langt angrep.
Minst 300 flyktninger og nødarbeidere skal være drept i massakren, ifølge FN.
Informasjonen om hva som egentlig skjedde de påfølgende dagene, har vært vanskelig å få ut, men nå forteller et øyenvitne om de blodige timene til VG.
– Alle ble rammet
– De angrep oss med intens kraft med ulike kjøretøy, sier en familiefar i en lydmelding til VG.
Han befant seg i teltleiren da militskrigerne fra RSF ankom.
– Kvinner, eldre og barn – alle ble rammet.
Familiefaren, som VG kjenner identiteten din, forteller om barn som ikke klarte å rømme, om jenter og kvinner som ble voldtatt, og hvordan raketter og blyprosjektiler ble skutt etter flyktende kropper.
Selv kom han bort fra barna sine i den kaotiske flukten.
– Noen døde også på grunn av mangel på vann, sier han før han gjentar:
– Jeg vet ennå ikke hvor barna mine er.
VG kan ikke uavhengig bekrefte detaljene i mannens fortelling, men vi har fått lignende beskrivelser fra flere kilder – blant dem helsearbeidere i Darfur-regionen i Sudan.
Leger Uten Grenser bekrefter også at de har tatt imot tusenvis av flyktninger fra Zamzam. Mange av dem forteller om opplevelser som ligner.
Hva skjer i Sudan?I april 2023 brøt det ut kamper mellom Sudans regjeringshær under ledelse av kuppgeneralen Abdel Fattah al-Burhan og RSF-militsen under ledelse av Mohamed Hamdan Dagalo. Krigen har siden april i fjor krevd titusenvis av liv og drevet 14 millioner mennesker på flukt. Rundt 3 millioner har flyktet til naboland som Tsjad, Sør-Sudan, Etiopia og Egypt.
Hvem er partene?Slaget om Sudan står mellom General Abdel Fattah al-Burhan, de facto-leder av Sudan og landets regulære hær, og RSF-sjef general Mohamed Hamdan Dagalo – bedre kjent som Hemedti.
Rapid Support Forces (RSF) er en paramilitær gruppe, ledet av en tidligere hærgeneral, som nå er i krig med regjeringshæren i Sudan. RSF ble dannet i 2013 med utgangspunkt i Janjaweed-militsen som anklages for å ha begått omfattende krigsforbrytelser i Darfur-regionen på vegne av det daværende regimet i Khartoum.
FN anslår at rundt 24 millioner mennesker i Sudan er avhengige av matvarehjelp utenfra. FN og hjelpeorganisasjoner har i lengre tid advart mot det som kan bli verdens største sultkatastrofe. Begge parter i krigen anklages for å bruke mat som våpen og for å hindre at nok nødhjelp slipper inn. De anklages også for omfattende krigsforbrytelser og etnisk rensing.
Minst 23 barn drept
Minst 23 barn og ni hjelpearbeidere er blant de over 300 drepte etter at den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF) angrep flyktningleirene Zamzam og Abu Shouk, samt i byen al-Fashir i Nord-Darfur, ifølge FN.
Det er ventet store mørketall, og noen rapporterer at så mange som 400 sivile ble massakrert i angrepet.
– Dette var et målrettet angrep på de mest sårbare – eldre, kvinner og barn, sier hjelpeorganisasjonen Relief International i en uttalelse.
Organisasjonen opplyser at deres klinikk, som var den siste gjenværende helsetjenesten i leiren, ble angrepet. Ni av deres ansatte, inkludert leger og sjåfører, ble drept.
Verdens verste humanitære katastrofe i tall
Å vite hvor mange som er drept, fordrevet og såret gjennom den nå to år lange tiden, er umulig. Mørketallene er store, og tallene under må sees som anslag:
30 millioner sudanere står overfor en humanitær krise, ifølge IRC. Dette utgjør halvparten av Sudans befolkning.
13 millioner mennesker er på flukt, rapporterer FNs høykommissær for flyktninger.
3 millioner jenter og kvinner står i fare for seksuell vold, inkludert voldtekter.
1,7 millioner mennesker har oppsøkt medisinsk hjelp ved sykehus, helsefasiliteter og mobile klinikker som Leger Uten Grenser enten støtter eller jobber i siden april 2023 har over.
635.000 mennesker står overfor hungersnød, ifølge IPCs Famine Review Committee.
Over 320 000 personer har blitt innlagt på deres akuttmottak, ifølge Leger Uten Grenser.
150.000 mennesker var drept ved inngangen av 2025, anslår amerikanske myndigheter at minst, sitert av The New York Times.
Minst 220 barn har blitt utsatt for voldtekt, ifølge Unicef. 16 barn var under fem år, inkludert fire ettåringer, heter det i rapporten.
– Barn så unge som ett år voldtatt av bevæpnede menn, burde ryste sjelen hos alle og enhver og mane til umiddelbar handling, skrev Unicef-sjef Catherine Russell.
Hundrevis drept og såret
Angrepet startet torsdag og fortsatte gjennom helgen, ifølge en uttalelse fra en interesseorganisasjon for internt fordrevne i Sudan.
– Hundrevis er døde og sårede, de fleste av dem kvinner og barn, heter det i uttalelsen.
Zamzam-leiren huser over 500.000 mennesker som har flyktet fra tidligere og nåværende konflikter i Darfur-regionen. Leiren har vært rammet av sult og mangel på medisiner og andre nødvendigheter.
FNs humanitære koordinator Clementine Nkweta-Salami sier i en uttalelse at minst 100 sivile er drept i Zamzam-leiren og den nærliggende Abu Shouk-leiren, som til sammen huser over 700 000 fordrevne mennesker.
Tok imot 10.000 flyktninger
– Over helgen så våre ansatte i Tawila mer enn 10.000 mennesker flykte fra Zamzam og nærliggende områder, sier Leger Uten Grenser sin internasjonale sjef, Chris Lockyear til VG.
De ankom helsestasjonen i en alvorlig tilstand av dehydrering, utmattelse og stress, forteller han.
Internasjonal sjef for Leger Uten Grenser
Mange hadde kun med seg klærne de hadde på seg, og hadde ikke fått i seg mat eller drikke siden de flyktet, sier Lockyear:
– Flere fortalte oss om familiemedlemmer de hadde mistet under flukten – enten fordi de ble borte, skadet eller drept.
Anklages for krigsforbrytelser
RSF avviser anklagene om overgrep i Zamzam-leiren som oppspinn. I en uttalelse hevder de at en nylig sirkulert video som viser sivile lidelser, er iscenesatt av den sudanske hæren.
I RSFs egne video synes nestkommanderende Abdelrahim Dagalo mens han henvender seg til en liten gruppe internt fordrevne. Der lover han dem tilgang til mat, rent vann, helsehjelp – og en vei tilbake til hjemmene de måtte forlate.
Etter at regjeringshæren gjenerobret hovedstaden Khartoum og styrket sin posisjon i landets midtre deler, svarte RSF med å trappe opp offensiven mot leiren.
Hjelpeorganisasjoner og lokale ledere ber om umiddelbar våpenhvile og tilgang for hjelpearbeidere.
– Dette var et målrettet angrep på all helseinfrastruktur i regionen for å hindre tilgang til helsetjenester for internt fordrevne mennesker, sier Relief International.
Krigen i Sudan brøt ut i april 2023 etter en maktkamp mellom hæren og RSF. Konflikten har siden drevet millioner på flukt og lagt øde regioner som Darfur, der RSF nå kjemper for å beholde sitt fotfeste.