Ministeren om TV 2-sak: – Viktig at rike ikke får kjøpe seg inn

1 month ago 20



Mangemilliardær Frederik Paulsen tilbød penger til norske studenter og unge forskere, men Polarinstituttet sa nei. Det prinsippet liker Norges klimaminister.

 Håvard Sjursen / TV 2
STRENG: Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) mener at filantropi kan komme i konflikt med polarforskningens uavhengighet. Foto: Håvard Sjursen / TV 2

Publisert 01.08.2024 07:33

Saken oppsummert

  • Frederik Paulsen Jr., en av verdens rikeste menn, har gjentatte ganger det siste året ønsket å besøke den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis.
  • Paulsen har foreslått å bidra økonomisk til norsk forskning i forbindelse med sine henvendelser til Norsk Polarinstitutt.
  • Klimaminister Bjelland Eriksen understreker viktigheten av å følge regler for trygg forvaltning av norske polområder, og avviser behovet for spesialbehandling av rike privatpersoners ønsker.
  • Paulsen har finansiert mange vitenskapelige prosjekter, men Eriksen mener det er viktig at rike privatpersoner ikke skal kunne kjøpe seg inn i norsk forskning i polare strøk.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Norsk Polarinstitutts kjerneoppgaver blir dekket av offentlige midler. Slik bør det i all hovedsak også være for å sikre forskningens uavhengighet, sier Bjelland Eriksen til TV 2.

Søndag fortalte TV 2 historien om hvordan svenske Frederik Paulsen Jr., en av verdens rikeste menn, gjentatte ganger det siste året har bedt om å få besøke den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

I forbindelse med henvendelsene til Norsk Polarinstitutt, som utøver all myndighet over forskningsstasjonen, har Paulsen foreslått at han kan bidra med penger til norsk forskning.

Frustrert over byråkrati

Paulsen er en kjent skikkelse i internasjonale polarmiljøer. I over 20 år har han finansiert ekspedisjoner og forskning både i Arktis og Antarktis.

 Mathias Moen / TV 2
STEINRIK: Frederik Paulsen Jr. tok over legemiddelselskapet Ferring etter faren sin. Det har gitt ham en formue på omtrent 88 milliarder kroner. Foto: Mathias Moen / TV 2

TV 2 har ikke fått kontakt med Paulsen, mens hans norske samarbeidspartner Lars Kullerud skriver i en epost at mangemilliardæren mener samarbeidet med norske institusjoner har blitt mer byråkratisk de siste årene.

I den anledning har TV 2 spurt klimaministeren om han deler Paulsens bekymring om at mer byråkratiske prosesser drar ned tempoet i viktige prosjekter som har til hensikt å bidra til en løsning på klimakrisen.

 Trine Lise Sviggum Helgerud / Norsk Polarinstitutt
VAKTE OPPSIKT: Selv med begrensede mannskaper har man flere ganger tatt ned store flyvemaskiner på Troll Runway i Dronning Maud Land. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud / Norsk Polarinstitutt

– Det viktigste for meg er at vi sørger for trygg og forsvarlig forvaltning av de norske polområdene. Det innebærer å følge visse rammer og regler for å få gjort ting på en riktig måte, uten unødvendige forsinkelser, sier Bjelland Eriksen.

– Det er ikke et mål i seg selv for byråkratiet å legge til rette for prioritert behandling av rike privatpersoners ønsker. Den tiden bør gå til å sørge for at vi i fellesskap får mest og best mulig forskning.

«Et viktig prinsipp»

– Paulsen har finansiert mange vitenskapelige prosjekter som Polarinstituttet og norske forskere har vært involvert i. Hvor viktig er det å ivareta en god relasjon til privatpersoner som ham?

– Der er flott at privatpersoner er engasjert i og ønsker å støtte opp om polarforskning. I polarområdene skjer klimaendringene raskere enn noe annet sted på kloden. At flere engasjerer seg, er viktig for å sette søkelys på utfordringene og tiltakene som kreves i møte med klimakrisen, sier han.

 Reuters via NTB
MEKTIGE VENNER: I 2008, da det ennå var mulig for Frederik Paulsen å samarbeide med Russland, fikk svensken en utmerkelse av president Vladimir Putin etter en vellykket ubåt-ekspedisjon i Arktis. Foto: Reuters via NTB

Bjelland Eriksen mener regjeringen prioriterer forskningen på Troll høyt, og at de stiller strenge krav til all aktivitet på forskningsstasjonen.

– For øvrig mener jeg det er et viktig prinsipp at rike privatpersoner ikke skal kunne kjøpe seg inn i norske aktiviteter og forskning i polare strøk, sier han.

«Tenk på et tall»

Paulsens tilbud om filantropi kom under en middag i Reykjavik i oktober 2023.

– Som et direktorat og statlig myndighet var det ikke aktuelt for oss å gå videre på et sånt spor, har Polarinstituttets sjef Camilla Brekke sagt til TV 2.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
SJEFEN: Polarinstituttets sjef Camilla Brekke måtte på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet skrive en oppsummering av sin kontakt med Frederik Paulsen. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Hvor mye penger det var snakk om, vil ikke Brekke svare på.

Overfor TV 2 beskriver Paulsens samarbeidspartner Lars Kullerud beløpet som «tenk på et tall», fordi pengene skulle gå til å støtte et ubestemt antall studenter og unge forskere.

«Kostnad for bare en ung forsker blir fort over 100k NOK», skriver han.

Read Entire Article