Millionjakten har startet: – Nå slipper vi å gjøre dårlige avtaler

3 hours ago 5



Ranheim starter året med å etablere det første investeringsselskapet i klubbens historie.

Frank Lidahl, Kolbjørn Selmer og Kåre Ingebrigtsen Foto: (arkiv) Richard Sagen
  • Petter Rasmus

    Petter Rasmus

Publisert: 15.01.2025 09:55 | Oppdatert: 15.01.2025 10:17

– Vi gjør dette for at vi vil, og ikke fordi vi må, sier styreleder Kolbjørn Selmer i Ranheim Toppfotball.

Et ekstraordinært årsmøte i Ranheim Fotball Topp i juni i fjor åpnet for at klubben kunne knytte til seg eksterne investorer.

Les også

Nå har Ranheim åpnet for investorer

Den gangen ble det kommunisert at klubben allerede i løpet av 2024 ønsket å dra inn et sted mellom fem og ti millioner.

– Ikke kjent med andre klubber

Men det er først nå, i løpet av januar, de første investor-kronene hentes inn.

– Det har rett og slett tatt litt ekstra tid å få kvalitetssikret og ferdigstilt modellen, sier klubbleder Frank Lidahl.

Såkalt tredjeparts eierskap er ikke noe nytt i norsk fotball, og det er flere andre toppklubber som praktiserer dette for å hente inn midler.

– Men jeg er ikke kjent med at noen andre klubber har valgt akkurat samme organisering som oss, sier Lidahl.

Ranheim Spillerinvest 1 AS er nå etablert, og før salgsstart var det allerede forhåndstegnet aksjer for cirka tre millioner kroner.

– Vi har en bærekraftig økonomi i klubben og går med overskudd i 2024, som vi også gjorde i 2023. Det gjør at vi har en trygg økonomi, men det er samtidig ikke en økonomi som bringer oss videre. Skal vi ta de neste stegene, og nå målet om å komme tilbake til Eliteserien, så er vi avhengige av vekst, sier Selmer.

Les også

Ranheims medlemmer har talt – ønsker VAR i norsk fotball

Les også

Sæter: – Rosenborg er alltid aktuelt

Ville gitt ti prosent

Det Ranheim nå reelt sett selger, er en andel av verdien av fremtidige spilleroverganger. Verdien er basert på det klubben faktisk har omsatt spillere for de siste 12 månedene.

– Har man tro på at Ranheim fortsetter å gjøre det samme som vi har gjort de siste årene, så vil man få en hyggelig avkastning på å være med på å ta del i de fremtidige inntektene, sier Selmer - og peker på at dersom dette første investeringsselskapet hadde vært sjøsatt på samme tid i fjor, ville investorene fått en avkastning på om lag ti prosent.

Maksbeløpet for dette første investeringsselskapet er 15 millioner.

– Vi vet ikke om vi når det. Jeg har ikke peiling. Vi har testet det på en del investorer, og føler oss trygg på produktet vi lanserer i markedet. Men hvor vi kommer til å havne, det vet vi ikke. For vår del det viktigste å gjøre dette for første gang, sier styrelederen.

Åpner ikke for kjøpefest

Skulle hele beløpet falle på plass, vil selskapet - Ranheim Spillerinvest 1 AS - få 10 prosent av alle overgangssummer.

Investorene vil også få avkastning fra inneværende overgangsvindu. Med andre ord, når OBOS-ligaens poengkonge John Hou Sæter etter alle solemerker blir solgt denne vinteren, vil penger risle på de som setter penger i Ranheim nå i januar.

Minstetegning er 300 000, og flere kan gå sammen om en minstetegning og i etterkant fordele aksjene seg imellom.

– Sporten, administrasjonen, og styret i lille Ranheim er særdeles enige om at dette er noe vi gjør fordi det bringer oss videre. Det mener jeg er unikt, sier styreleder Selmer.

Selv om det nå kommer investorpenger på bok, vil det ikke åpnes for kjøpefest i fjæra.

– Det skal fortsatt ligge en sterk trønderidentitet i bunn. Det handler ikke om at vi skal løpe Europa rundt og gjøre Ranheim til noe annet enn det vi har vært. De spillerne som kommer inn skal i all hovedsak være under 21 år, og skal kunne utvikle seg videre i Ranheim til å bli attraktive salgsobjekter, sier Lidahl.

– Slipper dårlige avtaler

Kåre Ingebrigtsen starter året i ny jobb som sportssjef i Ranheim. Slik svarer han på spørsmålet om i hvilken grad pengene fra investorer vil påvirke jobben med å gjøre Ranheim til et best mulig fotball-lag:

– Det gir oss større muligheter. Nå slipper vi å gjøre dårlige avtaler, som for eksempel å slippe å betale utdanningskompensasjon mot en stor prosentandel ved videresalg. Da blir det mange å dele kaka med. Nå kan vi få renere kontraktsformer, slik at mer av inntektene ved spillersalg går rett tilbake til Ranheim. Det gir oss også større muligheter til å hente spillere, og større midler til å gå etter unge spillere. Pengene skal investeres i spillere som igjen skal bidra til å utvikle klubben før de selges videre, sier han.

Read Entire Article