Mange sier at mer kraftproduksjon ikke fører til lavere strømpriser.
De mener strømmen bare forsvinner ut av landet gjennom utenlandskablene. Norge har riktignok stor utvekslingskapasitet på strøm, men hvor mye kraft vi produserer i landet, har fortsatt stor betydning for hva strømprisene blir.
I 2024 opplevde vi de største prisforskjellene mellom Tyskland og Sør-Norge noensinne. Dette skyldtes at mye nedbør og milde temperaturer her hjemme skapte et kraftoverskudd og dempet påvirkningen fra de europeiske strømprisene.
I 2022 skjedde det motsatte. Da skjøt strømprisene i været etter at Russland strupte gasstilførelsen til Europa. Dette skjedde samtidig som det var lite nedbør i Norge. Resultatet ble en strammere kraftbalanse og at de høye europeiske prisene også slo inn hos oss.
Poenget er enkelt: Når vi har mye kraft tilgjengelig i Norge, blir strømmen billigere. Det handler om tilbud og etterspørsel. Det var også hovedkonklusjonen til Strømprisutvalget i 2023.
To eksempler viser hva ny produksjon fra vannkraft kan bety. I desember hadde Sør-Norge plutselig timespriser på strøm på opptil 10 kroner/kWh. En beregning fra Europower viser at en effektoppgradering av et vannkraftverk på 150 MW, med mindre enn én prosent økning i kapasitet, kunne ha halvert prisen i den dyreste timen. Energiselskapet Lyse viste i en senere beregning at hvis de nye kraftverkene i Røldal-Suldal hadde vært på plass, kunne pristoppen i januar vært mer enn halvert.
Vindkraft fører også til lavere priser. Vindturbiner begynner å produsere ved en lett bris på 3–4 m/s og utgjør hvert år omtrent 10 prosent av Norges totale strømproduksjon. En utredning fra analyseselskapet THEMA anslår at strømprisen ville vært 25–74 øre/kWh høyere i de fem norske prisområdene i 2022 dersom Norge ikke hadde hatt vindkraftproduksjon. Vindkraften gjør også at vi kan spare vann i magasinene, slik at vannkraftverkene kan produsere strøm når behovet er som størst, og med det bidra til å redusere pristoppene.
Noen mener at løsningen ligger i politisk styring av prisene eller kraftutvekslingen. Men selv politiske tiltak må forholde seg til den grunnleggende virkeligheten: Tilgang på energi er avgjørende. Hvis vi ikke øker kraftproduksjonen, risikerer vi høyere strømpriser og – i verste fall – rasjonering. Selv Sovjetunionen, hvor fraværet av politisk styring neppe var utfordringen, måtte forholde seg til knapphet på ressurser.
Veien til lavere strømpriser er å produsere mer kraft. Så enkelt – og så vanskelig – er det.