Russere bekymrer seg over korrupsjonen i landet, men å slå alarm kan være farlig.
Publisert: 25.05.2025 23:17
Kortversjonen
- Både Russland og Ukraina sliter med korrupsjon, men Ukraina gjør fremskritt. Ukraina ligger nå høyere enn Russland på korrupsjonsindeksen.
- Alyona Vandysheva fra Transparency International sier at krig øker korrupsjonen.
- Ukraina har en friere presse som avslører korrupsjon. Dette bidrar til positiv endring.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Det er en nær sammenheng mellom krig og korrupsjon. Vi ser i historien at land som starter kriger, ofte skiller seg ut negativt på oversikter over korrupsjon, sier Alyona Vandysheva.
Hun leder den russiske avdelingen av Transparency International. Organisasjonen arbeider mot korrupsjon over hele verden.
Vandysheva besøkte nylig Oslo. Hun var ekspertvitne i rettssaken mot tidligere skiskytterpresident Anders Besseberg. Bildet hun tegnet av Russland, er dystert. Landet er gjennomkorrupt.
Til Aftenposten sier hun at flere meningsmålinger viser at korrupsjon er noe av det som bekymrer vanlige russere mest.
– Det dukker opp hver gang man spør om hvilke tre-fire saker som bekymrer borgerne, sier hun.
Kan ikke slå alarm
Men russerne har ingen kanaler å protestere gjennom. Statens kontroll over mediene er så sterk at ingen protester blir synlige.
Samtidig har det faktisk skjedd fremskritt når det gjelder «hverdagskorrupsjon». Stadig mer av vanlige folks kontakt med myndighetene er digital. Da forsvinner de menneskelige mellomleddene som krevde penger under bordet.
– Men det forekommer nok at noen kjøper seg fremover i køen allikevel, sier Vandysheva.
Når korrupsjonen øker på grunn av krigen, er det ikke snakk om slike små, private tjenester. Etter angrepet på Ukraina har det for eksempel blitt enda vanskeligere å få oversikt over hvordan forsvarsbudsjettene brukes.
Korrupsjon eller politikk?
Vandysheva lever i eksil. Etter at Russland invaderte Krym i 2014 ble Transparency stemplet som en «fremmed agent». Alle som mottar støtte fra utlandet, kan få et slikt stempel. I verste fall kan det tolkes som at myndighetene mener de er spioner. Etter fullskalainvasjonen i 2022, forbød myndighetene organisasjonen.
Fraværet av frie medier og selvstendige organisasjoner gjør kampen mot korrupsjon enda vanskeligere.
Hun sier at lovene som regulerer frivillige organisasjoner, er skrevet vage med hensikt. Det er vanskelig å vite hvor grensene går. Resultatet er at aktivister hele tiden er redde for at de går for langt.
Allikevel dukker det av og til opp store korrupsjonssaker i russiske medier. Også forsvaret er blitt rystet av skandaler. Men det er alltid vanskelig å vite om det egentlig er politiske oppgjør, der anklagene brukes i interne maktkamper.
Ukraina gjør noe aktivt
Hvert år lager Transparency International en indeks som viser korrupsjonsfaren i over 180 land.
I mange år har Ukraina og Russland vært regnet som to av de mest korrupte landene i Europa. Det er de fortsatt. Men de siste årene har Transparency registrert en gradvis bedring i Ukraina, mens Russland går den andre veien.
På indeksen for 2024 ligger Ukraina på 105. plass. Russland ligger på 154.
Det betyr ikke at alt er bra i Ukraina. Korrupsjon er fortsatt et kjempeproblem. Men i motsetning til russiske borgere, kan ukrainerne lese om korrupte offiserer og embetsmenn i uavhengige aviser.
Aftenposten har fortalt om hvordan politiet stormer offentlig ansattes hjem og finner kofferter fulle av kontanter. Ved minst to anledninger har de funnet sofaer stappet fulle av kontanter. Sjefen i landets høyesterett klarte å gjemme 35 millioner kroner i sin sofa.
I mars snakket amerikanske Radio Free Europe med Daria Kalenyuk. Hun leder et antikorrupsjonssenter i Kyiv.
– Selvsagt gjenstår det mye. Det stemmer, selvsagt er det fortsatt korrupsjon i Ukraina, sier Kalenyuk.
– Men når jeg sammenligner med hvordan det var for 13 år siden, er resultatene utrolige.
Dette bekreftes i den siste rapporten fra Transparency International. De siste årene har det vært en betydelig bedring. Det begynte før krigen og er delvis motivert av ønsket om å kvalifisere landet for medlemskap i EU.
Men i fjor sank landet med ett poeng på indeksen. Transparency skriver at det kan tyde på at kampen mot korrupsjon ikke er grundig nok.