Onsdag la Statistisk sentralbyrå (SSB) og Nav fram tallene som viser at sykefraværet i Norge nå er på samme nivå som toppnivået under svineinfluensaen i 2009.
Navs sjeflege, Marit Hermansen, er tydelig på hvem som har ansvaret og hva som bør gjøres.
– Det største ansvaret ligger hos arbeidsgiver og arbeidstaker, sier Hermansen.
Sykefravær på toppnivå
Og det er langtidssykefraværet som bekymrer aller mest.
– Nøkkelen til å få ned langtidssykefraværet er å få til et godt samspill mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, sier hun.
Sjeflegen i Nav viser til flere arbeidsplasser som har satt i gang et prosjekt med tettere oppfølging av sykemeldte og klare arbeidsmiljøtiltak, og som dermed har fått ned sykefraværet.
– På disse arbeidsplassene ringer lederen med en gang til en ansatt som blir sykemeldt, for å høre om man kan tilrettelegge for at den ansatte kanskje kan være noe på jobb, sier hun.
Endringer i samfunnet
Nav-legen mener at det også har skjedd en endring i samfunnet etter pandemien.
– Er moralen vår blitt dårligere?
– Moral er et dårlig ord. Men det har skjedd en endring med oss etter pandemien, da det var mye fokus på å være hjemme.
Hermansen ser også noen trender i samfunnet, som hun mener kan være medvirkende årsak til det høye sykefraværet.
– Det er for eksempel mye fokus i samfunnet rundt hva som kan gå galt under en graviditet. Dette kan gjøre gravide engstelige, som igjen kan føre til at de lettere blir sykemeldte, istedenfor god tilrettelegging for å være i jobb, sier Nav-legen.
Forhandler om sykelønn
Også LO mener arbeidstakerne har hovedansvaret for arbeidsmiljøet i bedriftene og er derfor nødt til å gjøre mer for å hindre sykefraværet.
– Det handler om godt partssamarbeid, organisering av arbeidet og øke arbeidstakernes sin innflytelse og kontroll over eget arbeid. Dessverre er det altfor få bedrifter som jobber etter den modellen, sier nestleder Steinar Krogstad.
LO og NHO er for tiden under forhandlinger på overtid om sykelønnsordningen i Norge. LO kjemper for å frede dagens sykelønnsordning.
– Vil en fortsettelse av dagens sykelønnsordning føre til mindre sykefravær?
– Det kan få ned fraværet, men det er ikke den måten vi ønsker å få ned fraværet på. Vi ønsker å få det til via bedre organisering av arbeidet og mer innflytelse for arbeidstakerne. Det vil føre til mindre sykefravær uten å bidra til mer sosial ulikhet.
NHOs direktør for arbeidsliv og tariff, Nina Melsom svarer på uttalelsene fra LO og Nav i en epost til TV 2 at Arbeidsgiverne er bevisst sitt ansvar for å få ned sykefraværet.
– Forskning viser at 1/3 av sykefraværet skyldes forhold på arbeidsplassen. Samtidig er mange andre aspekter som vi kan tak i for å få ned fraværet. Det er flere som må bidra, både bedriftene, Nav, legene og arbeidstagerne og det viktige er at samarbeidet mellom disse aktørene fungerer optimalt.
Sykere enn svensker
40 prosent av økningen i sykefraværet det siste året skyldes psykiske lidelser. Dette er også den diagnosegruppen med lengst sykefravær.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er klar på at vi har ikke råd til at fraværet fortsetter på dette nivået over tid.
– Når flere blir lenge borte fra jobb på grunn av psykiske plager, må vi
som samfunn ta grep. Vi må få de som fortsatt kan jobb litt tilbake på jobb. Vi må ha et
arbeidsliv som tåler at ikke alle alltid er 100 prosent, og for mange er det
også bra for helsa å jobbe, sier Brenna.
Hermansen mener Brenna her er inne på noe veldig viktig.
– Vi hører ofte at de som sliter med psykiske lidelser må bruke mye tid på seg selv for å bli friske. Men forskningsmessig et vi at for de aller fleste er det lettere å bli frisk dersom jobben kan tilrettelegges, så man kan yte det man kan, sier sjeflegen i Nav.
– I snitt er nordmenn ti dager mer syke i året enn svenskene. Hva tenker du er årsaken?
– Det er et godt spørsmål, som jeg mener bør pirre nysgjerrigheten vår. Men det er ikke til å stikke under stol at vi har en god sykelønnsordning, som gjør at vi ikke trenger å gå på jobb når vi er syke. Men samtidig kan vi ikke sammenligne direkte, da Sverige blant annet har langt flere dager for å være hjemme med syke barn enn vi har i Norge.