Mener Norge må vurdere dansk krone-løsning: – Bør ikke utelukke noen muligheter nå

1 month ago 31



Nestleder i Venstre Sveiung Rotevatn mener kronekursens utvikling er dramatisk. Han mener også kontroversielle løsninger må vurderes.

Sveinung Rotevatn er blant dem som merket at euroen var kostbar i sommer. Foto: Morten Uglum / Aftenposten

Publisert: 05.08.2024 18:59

Kortversjonen

Børsene raser og den norske kronen svekker seg mandag – igjen.

En euro koster igjen over 12 kroner, og en dollar over 11 kroner. Et pund koster over 14 kroner mandag.

Mange nordmenn har fått merke at det er dyrt å ferie i utlandet – blant dem Sveinung Rotevatn som har feriert på Sicilia i Italia.

– Jeg, som mange, har andre merket at man ikke kommer langt med norske kroner lenger. Det er ikke den viktigste siden av dette, men det synliggjør jo for folk flest hvor svak valutaen vår er blitt, sier han til Aftenposten.

Vil ha tiltak

Nå mener Venstre-nestlederen at det ikke kan skure og gå lenger.

Han ber regjeringen sette ned en «krone-kommisjonkommisjonEn kommisjon er en gruppe personer som pekes ut for å undersøke noe, for å komme med forslag eller for å ta beslutninger.

Han mener det trengs et felles kunnskapsgrunnlag som kan gi svar på hva som egentlig skjer.

– Det er så mange påstander nå om hva som er årsaken til svekkelsen av kronen, at vi trenger mer felles kunnskap og faglige råd, sier han.

Bør vurdere å binde mot euro

Han mener en kommisjon må vurdere om en må innføre andre måter å fastsette kursen må.

I dag har Norge en flytende kurs, som følger markedet. Prisen på kronen bestemmes av hvor mange som vil kjøpe og selge den.

– En kronekurskommisjon bør vurdere om vi må tenke nytt om hvordan kursen fastsettes, sier Rotevatn, som kommer med følgende eksempler:

– Kan det tenkes at den danske løsningen med å binde kursen opp til euroen fungerer i Norge? Om en ikke vil ha en fast kurs som i Danmark, kan en i det minste ha et kursmål i form av et intervall en vil holde kursen innenfor? I så fall må Norges Bank få noen virkemidler for å klare det. Det må vurderes, mener Rotevatn.

For selv om også Danmark har en ganske liten økonomi i verdenssamenhgng, har den danske kronen har klart seg betydelig bedre enn den norske.

Hovedårsaken er at den er knyttet opp mot euroen.

– Kronesvekkelsen vi ser nå er alvorlig, mener Rotevatn, og ikke bare for vanlige folk som i sommer har opplevd at feriene er blitt dyrere, men også for næringslivet, understreker han.

Det selv om mange eksportbedrifter også nyter godt av den svake kronen.

– Dramatisk utvikling

– Å gå bort fra en flytende kurs, er kontroversielt i Norge. Tror du det å binde kronen til euroen kan være en løsning for Norge?

– Jeg er ikke overbevist om at det er en god idé, men det er en av de tingene en bør vurdere, sier Rotevaten.

Han mener en flytende kronekurs har vært riktig historisk.

– Men ettersom oljens betydning går ned, vil det være mindre og mindre relevant å argumentere med at vi har en helt særegen økonomi som krever en særegen pengepolitikk. Da må en se på en slik løsning med et annet sinn, sier han og slår fast:

– Jeg mener en ikke bør utelukke noen muligheter nå, når vi ser en så dramatisk utvikling som nå.

Finansdepartementet er forelagt forslaget fra Rotevatn, men har foreløpig ikke kommet med et svar.

Read Entire Article