Mener det er krise på norsk jernbane: – Synes vi skal være forsiktige med å ta i bruk slike begreper, svarer minister

4 days ago 14



Men det norsk jernbane leverer, er ikke godt nok, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap). Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Publisert: 19.11.2024 16:32

Kortversjonen

I januar lovet samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) at togene skulle bli mer presise. I stedet preges 2024, spesielt i Stor-Oslo, av feil, forsinkelser, togmangel og innstillinger.

Et ferskt eksempel er brannen på Nationaltheatret stasjon, som lammet togtrafikken på Østlandet i flere dager.

Nesten hvert fjerde tog i rushtrafikken i Oslo er forsinket, så langt i år. Samtidig har behovet for vedlikehold økt med 11 mrd. kroner det siste året.

– Det har vært et tungt år for jernbanesektoren, sier samferdselsministeren til Aftenposten.

MDG-leder Arild Hermstad tar kraftigere i.

– Nygård nå må erkjenne at det er krise på hans vakt. Så må han be om unnskyldning til alle menneskene som står på perrongen og venter på togene som ikke kommer, sier han til Aftenposten.

Les også

Bane Nor bruker ukvalifisert personell, nå må de rydde opp: – Får store konsekvenser

Krise på jernbanen

Hermstad hevder at Nygårds budskap har vært at folk må være tålmodige, og at ministeren bare pekes på langsiktige løsninger.

– Det holder ikke med løsninger om tre og ti år. Det er ting man kan gjøre nå.

Han mener situasjonen er så ille at Nygård bør vurdere å sette krisestab.

Når pendlere har stått og ventet på forsinkede tog noen dager, setter mange av dem seg i bilen, hevder MDG-toppen. Han viser til at biltrafikken øker, særlig i sentrale strøk.

– Dette er dårlig nytt for en minister som skal sørge for at vi kan miljøvennlig og effektivt, sier MDG-leder Arild Hermstad. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Nygård: – Ikke godt nok

Nygård understreker at regjeringen ikke er fornøyd med situasjonen på norsk jernbane.

Han sier at de allerede har tatt grep for å bedre situasjonen på kort sikt, og viser blant annet til en kommende rapport.

Der har aktørene på den norske jernbanen sammen sett på hvordan driftssikkerheten kan bli bedre, også på kort sikt.

Vedlikehold blir helt avgjørende, ifølge ministeren. Han viser også til togprioriteringene i Nasjonal transportplan (NTP).

Men Nygård vil ikke omtale situasjonen som en «krise».

– Jeg synes vi skal være forsiktige med å ta i bruk slike begreper.

– Vil du si unnskyld til pendlerne?

– Jeg har ingen problemer med å si at tilbudet vi leverer, ikke er godt nok.

Etter brannen på Nationaltheatret stasjon ble det lange køer for å komme seg med på en buss. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Dette foreslår MDG

MDG foreslår tre ting som de mener kan gi rask bedring på jernbanen:

  • Øke bevilgningene til jernbanen med ytterligere 2 mrd. kr.
  • Bevilge 200 mill. kr til ekspressbusser som kan avlaste togene.
  • Instruere Bane Nor til å bruke mer av sine oppsparte midleroppsparte midlerIfølge Riksrevisjonen har Bane Nor rundt 9 mrd. kr. i oppsparte midler. Men disse skal i utgangspunktet ikke brukes på drift og vedlikehold. En større del av midlene er tenkt brukt på utbyggingsprosjekter. på vedlikehold og fornyelse.

Også flytogkapasiteten bør utnyttes bedre, mener Hermstad.

MDG er for å gi pendlerne tilgang til Flytogets avganger. Det samme ønsker blant andre SV.

Nygård har tidligere pekt på flere utfordringer, både juridiske og praktiske, ved en slik løsning. Andre løsninger diskuteres også. Flere partier vil åpne for å sette inn flere Vy-tog, dersom Flytoget ikke fungerer.

Flere mener pendlerne må få bruke Flytoget nå. I stedet kan det se ut som pendlerne må vente til 2028. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Nå skal det vedlikeholdes

Nygård er forelagt MDGs forslag. Han mener det trolig ikke er meningsfylt å omsette mer vedlikeholdsmidler enn det regjeringen nå har lagt på bordet.

– Det skal gjennomføres, også. Man får ikke automatisk bedre effekt av å bruke mer penger. Man kan ikke kjøpe seg til mer sportidsportidSportid er tid vedlikeholdsarbeidere har til arbeid ute på sporet. For at de skal kunne jobbe på en strekning, kan det ikke gå togtrafikk der. Det er derfor begrenset hvor lenge de kan arbeide om gangen. uten at det går utover trafikken, sier Nygård.

Han viser videre til at vedlikehold er blitt nedprioritert på den norske jernbanen over tid. Nye utbyggingsprosjekter er blitt prioritert.

Konsekvensene av politikken kom til uttrykk i en svært kritisk rapport fra Riksrevisjonen, der de påpekte at det blir mer og mer trøbbel på jernbanen, selv om det brukes mer og mer penger på den.

– Derfor vrir vi ressursbruken over på vedlikehold og fornyelse. Nå prioriterer vi det vi allerede har, sier Nygård.

Read Entire Article