Mediene presses fra alle kanter: – Han er besatt

6 hours ago 6



I sin første presidentperiode beskrev presidenten «mainstream media» som «fake news» og «folkets fiender». 

I sin andre periode går han lenger. 

Trump 2.0-administrasjonen bruker rettssystemet aktivt til å saksøke medier som publiserer kritiske saker, med søksmål rettet mot CBS, ABC, The New York Times, The Washington Post og CNN, ofte begrunnet i ærekrenkelse eller partisk dekning.

 Journalister og fotografer fra Associated Press (AP) ble utestengt fra Det ovale kontor og Air Force One fordi de nektet å kalle «Mexicogolfen» for «Amerikagulfen».
SANKSJONERT: Journalister og fotografer fra Associated Press (AP) ble utestengt fra Det ovale kontor og Air Force One fordi de nektet å kalle «Mexicogolfen» for «Amerikagulfen». Foto: Alex Wong / AFP / NTB

Det trues også med å trekke tilbake finansiering og lisenser fra medier Trump misliker, skriver nyhetsbyrået AP.

Professor i statsvitenskap, Hilmar Mjelde, forklarer at Trumps forhold til mediene er fullt av selvmotsigelser, og at den harde linjen kan ha urovekkende konsekvenser. 

– Besatt av positiv omtale

– Trump er først og fremst en mediepersonlighet. Han hadde aldri vært president uten imaget og celebriteten han bygget gjennom 40 års medieeksponering, sier Mjelde. 

– Trump elsker media. Han er besatt av å få deres oppmerksomhet og han er ekstremt opptatt av hva media skriver om ham. Han elsker god medieomtale. 

I maktens korridorer

I like stor grad som han elsker god medieomtale, hater han når mediene omtaler ham negativt.

– Som president er media også et potensielt problem for ham. Negativ medieomtale bidrar til å redusere populariteten hans, som i tur svekker hans politiske gjennomslagskraft, sier Mjelde. 

Da en rekke amerikanske medier denne uken kunne formidle meningsmålinger som viste at Trump gjør det historisk dårlig på den såkalte «approval ratings», haglet beskyldningene om «falske nyheter» og «svindel» i et innlegg på Truth Social.

Til og med Trump-vennlige Fox News ble æreskjelt og kalt for «negative kriminelle» etter å ha publisert en dårlig måling. 

 Nathan Howard / Reuters / NTB
100 DAGER: På nesten alle fronter har Donald Trump forandret USA drastisk på kort tid. Mediene opplever også en ny virkelighet. Foto: Nathan Howard / Reuters / NTB

I løpet av presidentens første hundre dager har mange av USAs redaksjoner havnet på hælene under presset fra Trump-administrasjonen.

– Kan kues

ABC News inngikk i desember et forlik med Trump og betalte 15 millioner dollar (tilsvarende 167 millioner norske kroner) til Trumps presidentbibliotek etter at en programleder feilaktig uttalte på lufta at Trump var dømt for voldtekt, mens han faktisk var dømt for seksuelle overgrep. 

– I utgangspunktet har media et sterkt rettsvern og en stor plattform – seg selv – å forsvare seg med. Men når media endrer redaksjonell praksis og presses til å inngå tvilsomme økonomiske forlik, slik ABC News gjorde, så viser det at media likevel kan kues, sier Mjelde. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
EKSPERT PÅ USA OG DEMOKRATI: Hilmar Mjelde er professor ved Høgskulen på Vestlandet. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

– Mediene har ikke full tillit til at rettsvernet fungerer som det skal i Trumps USA. Domstolene er under politisk press i dag og konservative dommere kan ta Trumps side. 

I tillegg kan Trump kan bruke presidentmakt mot dem på flere måter enn søksmål. 

– Han kan sette i gang belastende etterforskninger og nekte dem goder, som tilgang til viktige hendelser. Han kan også hisse opp velgerne sine mot dem slik at deres personlige sikkerhet trues, sier Mjelde. 

Trues med sanksjoner

CBS og det velrenommerte programmet «60 Minutes», er for tiden under sterkt press, men har så langt nektet å inngå forlik.

Kanalen er saksøkt for 20 milliarder dollar å være partisk i favør av Kamala Harris under valgkampen. Det utløsende var et intervju i «60 minutes» med den daværende visepresidenten som Trump mener var manipulert for å bevisst fremstille Harris som mer dyktig og intelligent enn hun var. 

Et søksmål som neppe vil holde i retten, men som nå skaper enorm intern uro i CBS News.

Sa opp i protest

Sjefprodusenten for «60 minutes», Bill Owens, sa nylig opp jobben i CBS News etter 37 år. 

 Chris Pizzello / AP / NTB
SA OPP: Owens har ledet produksjonen av «60 Minutes» siden 2019, og er bare den tredje til å ha jobben siden programmet først ble sendt for 57 år siden. Foto: Chris Pizzello / AP / NTB

Begrunnelsen hans var at han ikke lenger har den nødvendige redaksjonelle uavhengigheten til å lede programmet slik han mente var riktig. 

I et internt notat skrev han at han hadde forsvart både programmet og journalistiske prinsipper på alle kanter, men at han ikke nådde fram og at han derfor måtte trekke seg. 

Etter denne ukens sending, avsluttet ankeret med en oppsummering av Owens beslutning. Slik så den ut: 

Milliardavtale i spill

Bakgrunnen for Owens avgang var et økende press fra CBS' eierselskap Paramount, men hvorfor blander Paramount seg i CBS News sine redaksjonelle beslutninger?

Paramount Global ønsker å få godkjent et milliardsalg av Paramount til Skydance Media. Selskapets hovedaksjonær, Shari Redstone (71), kan triple formuen sin ved et salg og har sagt seg villig til å inngå forlik med Trump for å få det til, skriver den tidligere CBS News-journalisten Dan Rather i et innlegg på Substack.

FCC, som tilsvarer Norges medietilsyn, styres nå av en Trump-utnevnt leder og må godkjenne salget, men har signalisert at et forlik med Trump kan være nødvendig for å gjøre det mulig. 

I tillegg har FCC stilt krav om at Paramount må avvikle sine programmer for mangfold, likestilling og inkludering (DEI) for å få godkjent fusjonen.

Starter opp som uavhengige

Vi vet lite om hva som diskuteres bak lukkede dører i redaksjonene, men det flere nyhetsprofiler har sagt opp stillingene sine, kan være en pekepinn på frustrasjon.

Tidligere CNN-profiler Jim Acosta og Don Lemon, samt Katie Phang fra MSNBC, er blant dem som har etablert seg som uavhengige journalister på Substack.

Substack er en online plattform der folk kan publisere og dele nyhetsbrev og videoer både gratis og til betalende abonnenter. 

Acosta har vært forhatt av Trump siden han ble bannlyst av Trump etter å ha stilt dette kritiske spørsmålet i Det hvite hus i 2018:

Acosta og mange andre journalister på plattformen mener de kjemper en kamp for fri presse og frykter for utviklingen i Trumps USA. 

Mjelde mener de har god grunn til det. 

– Helt klart. Presidenter og statsministre som går etter media er et av de mest typiske utviklingstrekkene i land som opplever demokratisk tilbakegang, sier professoren. 

– Uten frie massemedia fungerer ikke demokratiet. En fri offentlig debatt og media som kan avsløre maktmisbruk uten represalier er livsviktig for et demokrati, sier han. 

Read Entire Article