Akkurat nå
Støre tok til orde for et bredt forlik om regjeringens klimamelding. Nå beskylder flere partier ham for å spille for galleriet.
Saken oppdateres.
I vinter varslet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at han ønsket seg et bredt forlik i Stortinget om landets klimapolitikk.
Nyheten kom da han presenterte sin rykende ferske rene Arbeiderparti-regjering.
– Jeg vil invitere til et bredt klimaforlik denne våren, sa Støre.
Nå har derimot forhandlingene brutt sammen. Det bekrefter MDG overfor NRK.
Også Venstre går ut av forhandlingene, bekrefter de overfor Aftenposten.
Det samme gjør SV, Rødt, og Sp.
– Venstre går ut av forhandlingene om nye klimamål fordi Arbeiderpartiet ikke viser noen vilje til å heve det altfor lave ambisjonsnivået regjeringen har lagt seg på, sier Venstres Ola Elvestuen til Aftenposten.
– Ikke et seriøst forsøk
Flere partier beskylder også Arbeiderpartiet for ikke å ha gjort et reelt forsøk på å forhandle seg frem til en enighet.
– Arbeiderpartiets forhandlere har ikke hatt mandat til å bli med på en mer offensiv klimapolitikk, kun å prøve å få andre partier til å stemme for deres egne forslag. Det er ikke et seriøst forsøk på å oppnå et bredt forlik, og ikke noe Venstre kan være med på.
MDG stemmer i.
– Støre sa at de inviterte til et bredt klimaforlik, og da trodde vi det skulle bety noe mer enn at vi skulle sitte og høre på hva Arbeiderpartiet vil.
Støre ville ha «åpen holding»
Sist gang Stortinget ble enige om et klimaforlik var i 2012. Alle partiene var med, med unntak av Frp.
Støre sa tidligere i år at han ønsket «en åpen holding» til alle partiene.
Siden den gang har det særlig vært konflikt knyttet til ett spørsmål.
Ap gikk tidligere i år inn for å skrote det nasjonale klimamålet. Istenfor ville de kutte utslipp ved å kjøpe utenlandske klimakvoter.
Regjeringen vil kutte klimagassutslippene med minst 70 prosent innen 2035, men har samtidig åpnet for at alle disse kuttene kan tas gjennom utenlandske klimakvoter.
På spørsmål fra Aftenposten om regjeringen har bestemt seg for hvor stor andel av kuttene som skal tas her hjemme har han sagt følgende.
– Vi skal i hovedsak nå klimamålet gjennom nasjonale tiltak og gjennom samarbeid med EU. For å kunne sette et høyt ambisjonsnivå for nytt klimamål, åpner vi for å i tillegg kunne kjøpe kvoter utenfor EU.